Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday 5 August 2024

OTP - Ki látta ezt előre?

Úgy szokták mondani, folyik a vér a piacokon, régen láttunk már ilyet, aktuálisan 1000 pont felett már az OTP esése.

Ezért szeretem a technikai elemzést és Elliott hullámelméletét, mert felhívja a figyelmet a veszélyes helyzetekre. Ez most is megtörtént, nem csak az OTP, hanem sok más esetében is, mint a BUX, a DAX vagy az S&P. Persze, lehet azt mondani, hogy ha nincs a yen kamatemelés, ha nincs a közel-keleti válság, akkor ez nem történik meg, utólag pedig könnyű okosnak lenni, de a mostani szituációt jó előre jeleztem, jeleztük, mint aktuális veszély.

A BUX fordulatra utaló cikket még sokan megmosolyogták a hétvégén, pedig több trendszinten (Elliott) befejeződött szekvencia, majd fordulós jelzés, short indikátor-konfiguráció, fordulós divergencia, Rising Wedge, mind-mind utalt arra, hogy itt fordulat van, annak maximum a szintje volt kérdéses. A mai mozgásból pedig az is látható, hogy magasabb trendszinteken is bejeződött az alakzat, az első célárzónán átviharzott az index, jöhetnek a mélyebb célárak, mert nagy eséllyel még az esés közepénél sem tartunk!


14 comments:

  1. Hol volt ez az esés előre leírva?

    ReplyDelete
    Replies
    1. OTP? DAX? USA?

      Delete
    2. OTP: hetek óta látszik, hogy közel a tetőzés és jöhet egy méretes esés, múlt héten megjelent a várt fordulós gyertya és egy másik csomó jel, ami bear irányba mutatott, megjött a várt funda is. https://www.erstemarket.hu/tartalom/205251/otp-2024-54w-heti-20240705

      Delete
    3. OTP napos múlt hét csütörtöki is sok bear jelet mutatott: https://www.erstemarket.hu/tartalom/206583/otp-2024-59-napi-20240802 ( a fenti a nagyobb trendszint, hetes elemzése)

      Delete
    4. DAX-ra is voltak figyelmeztetések, hetesen is, naposon is : https://www.erstemarket.hu/tartalom/206070/dax-2024-59w-heti-20240723

      Delete
    5. SP-re is: https://www.erstemarket.hu/tartalom/206067/s-p500-2024-59w-hetes-20240723

      Delete
    6. Megérkeztek a fordulós jelek, megjöttek a setup triggerek, megjött a funda, ami sokak számára fontos, összeállt a kép.

      Delete
  2. Sehol. Havonta leírja valaki, hogy jön egy összeomlás. Egyszer csak eltalálja valaki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Persze, ezért nem mindegy, hogy mit olvasol, milyen tudással rendelkezel és egy szakmai anyagból le tudod e szűrni a fontos információkat. Megmondó embereket láttam én is, akik másfél év óta folyamatosan az esést várták, most pedig, amikor tényleg aktualítása van, sehol nem látod őket.

      Delete
  3. Vagyis ma OTP eses lesz zarasra. Ok, a puding probaja az evés. Vagy max holnap du mikor a tegnapi zaro ala megy . Ha nem jon be, kivalasztok 20 gorbet, mindegyikre josolok valamit, es amelyik bejon azt korbehordozom mint a véres kardot, esku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Felesleges trollkodni. Szerintem nem lett leírva sehová, hogy ma esés lesz az OTP-ben... Egy napos charton történő előrejelzés bekövetkezése, a célárak elérése, akár heteket is igénybe vehet, függ a piac aktuális helyzetétől, a mozgás sebességétől, a trendben elfoglalt helyétől és a kilakuló alakzat fajtájától. A technikai elemzés hatékonyságát, használhatóságát a piacokon rengeteg tudományos tanulmány igazolta, azonban sokan a mai napig nem értik mit is jelent egy statisztikai adatokon alapuló előrejelzés. A technikai elemzés sem csodafegyver, nem tudja minden esetben 100%-osan megmondani a tutit, sőt, ez az egy biztos, hogy nem tudja, de ezt egy felkészült kereskedő nem is várja el egyetlen egy rendszertől sem, mert tisztában van a piac összetettségével, működésével, sajátosságaival. A technikai elemzés a statisztikákra és a számosságra épül, ott jelentkezik az előnye. Egy-egy konkrét esetben azt tudja megmondani, hogy hány százalék esély van egy célár elérésére, de azt nem, hogy abban az egy esetben valóban bekövetkezik -e. A bekövetkezés valószínűségére - megfelelő adatbázis esetén - lehet egy százalékos mértéket mondani. Egy nagyobb minta esetében a találatok konvergálnak ehhez az értékhez, előnybe kerül az elemző, kereskedő.

      Delete
  4. Egy kérdés: ilyen esetekben, amikor (ha jól látom) az emelkedő trendvonal megtörik, de az emelkedő trendcsatorna (egy darabig legalábbis) tovább él, mekkora valószínűsége van, hogy a trendcsatornában később folytatódjon az emelkedés, akár új ATH-ra is? herlas

    ReplyDelete
    Replies
    1. A legfőbb kérdés pontosan mi a kontextusa. Véget érő trend utolsó hulláma, ebben az esetben egy nagyobb korrekció vagy trendfordulat következik be, vagy egy belső trendszakasz ér véget, ebben az esetben a korrekciót követően újabb csúcsok születhetnek.

      Delete
    2. Köszönöm a választ, az új cikkben (aug.12.) pont ezt fejtetted ki részletesen.

      Delete