Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Thursday 2 August 2018

Bitcoin - gyors

A C hullám 4. alhulláma tarthat délre, az ideális zónát jelöltem, ahonnan visszatérhet az emelkedés. A jelenleg rendelkezésre álló szintek alapján elképzelhető, hogy a C vége nem lesz olyan magasan, mint ahogy azt korábban feltételeztem az elemzésekben.

BTC/USD napos chart:



Richter

Két hete nyilatkoztam utoljára nyílt színen a Richterrel kapcsolatban. Az akkor jelzett egyik verzió (ED) a-b-c szerkezete, mint 4. hullám készülhetett el ma, vagy készülhet el a következő pár napban. Jelenleg szerintem ez okozná a legnagyobb fájdalmat a piaci szereplőknek, hiszen új low-ra futást jelenthetne.

Az rsi nagyon bear zónából indult meg az emelkedéssel, teljes túladottság volt látható a charton. Az éles emelkedés (klimax utáni)  egy kitartó, lassú oldalazó emelkedésbe fordult. Tulajdonképpen egy, a várakozásaimnak megfelelő (azaz lassú) mozgással ért el ma 5100-ig, ami a Zigzag egyik lehetséges célárának felel meg (5050-nél szintén volt egy zóna, azt meghaladta). Az emelkedés belső szerkezete ua. bár 5 összetartozó hullámra utal, nem teljes bizonyossággal felbontható. A jelenlegi kép,  inkább egy ZZ-re utal, gyors, nehezen számozható A hullám és egy macerás C.  RSI a bull ellenállás zónájához ért, miközben naposon egy bearish slingshot esélye rajzolódik ki és 5180-as szintig kizárni sem lehet. A gyorsjelentésnek köszönhetően réssel nyitott, de az 5000-es szint visszatesztelésével a rés eltűnt, a záró magasan történt, de nem a napi maximumon, ennek ellenére csak kis tüskét hagyott a zöld gyertya tetején. Napos képen kirajzolódik a 4776-os mélypontról egy 5 hullámos szerkezet. Az árfolyam ma sikeresen átlépett egy leszorítót, ami azonban Elliott-i értelemben nem tekintek markáns ellenállásnak, az feljebb található. Van egy kisebb tf-n számolt C végére utaló 5130-as értékem, illetve egy valamivel magasabban a korábbi ellenállásnál 5180-as.  

Ez elmúlt napokban figyeltem a fórumokat, 5200-ra tekintenek sokan, nagyon sokan ez pedig általában azt jelenti, hogy az árfolyam túlfut  rajta, vagy előtte fordul. Nézzük először a szerintem sokaknak fájdalmas verziót, mely szerint az ED 4. hulláma fog véget érni, ebben az esetben új low a várakozásom. 

A másik verzió, amit korábban sem tudtam kizárni, az az, hogy az esés véget ért (egyelőre), hiszen nagyobb tf-n lejött egy impulzus (alternatíva 3/5). Több tf-n, több indikátorral szemléltem a chartot, de nem tudok jelenleg egyértelmű állást foglalni a két verzió között, további adatokra van szükség.

Az első verzió szerint egy kisebb emelkedést követően lefordul az árfolyam, a két említett célár környékéről. A másik esetben - és igazából erre érdemes figyelni - kirobban. Egyszerűen a másik esetben valamilyen 3/3 hullámnak kell(ene) mozognia, nagy forgalommal, akár réssel nyitással (ebben az esetben még az 5.180 átugrása sem okozna túl nagy meglepetést számomra).

Ha a második verzió fut, akkor 5400-5500 közé mehet fel pillanatok alatt az árfolyam. Érdekes lesz a holnapi nap, mivel a heti záró gyertya, markáns fordulós jelzést hozna ezeken a szinteken, míg az rsi képe támogatná is a felfelé mozgást. A bajom tényleg csak annyi ezzel a technikai képpel, hogy túl egyszerű.

Pro és kontra:

- Harmadik hullám nem tudta megtartani a rést (második verzió ellen szól)
- Jelentékeny forgalom (nem az ED-re jellemző  tulajdonság)
- Magas zárás (nem érhette el a célárat, nem érhetett el fordulós szintet, nem hullámvégre utal többségében)
- Az emelkedés kezd gyorsulni (inkább 3. és 1212 jegy, mint ZZ/C/5)
- 3/3 nem vitte ki a korrekciós csatornát (még holnap réssel megteheti)
- 5200-t várják sokan (A=C oda mutat, amit sokan várnak az nem valósul általában meg, azaz vagy nem megy fel odáig, vagy nem C megy, szerintem)
- 4H-ig rsi bull folytatásra utal (4H túlvett értékkel?, ez talán nem C, ugyanakkor májusban volt erre példa, lehet ez Richter sajátosság?)
- váltakozás elve (A gyors, C lassú, a 3/3 ellen szól)
- A harmadik hullám momentumosabb, mint az első (jelenleg még?, ez inkább az első verzió mellett szól)
- Lehetséges hetes erős fordulós gyertyajelzés (még nem zárt, holnap érkezhet megerősítés, megcáfolás, az ED ellen szól).

Kereskedési szempontból mi ilyenkor a teendő? Azt hiszem mindenkinek a saját kereskedési, célárazási és management szempontjai szerint kell döntenie (out-re-entry, stop feszítés, felezés stb).