Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Friday 25 November 2022

Vételi klimax és szentiment - fókuszban az OTP

Homma Munehisa neve talán kevésbé ismert még a technikai elemzéssel foglalkozók körében is, pedig a technikai elemzés alapú kereskedésnek az egyik legkiválóbb mestere volt 200-300 évvel ezelőtti Japánban. Ha teljesítménye, piaci gondolatai nem is közismertek, technikáját vagy annak egy részét szinte mindenki használja, ő alkotta meg, a manapság csak japán gyertyaként ismert rendszert, piaci megközelítést, őt tekinthetjük a japán gyertyák  atyjának. Egyik sokat hivatkozott mondása (angolul számomra többet mond, mint magyarra lefordítva):

"when all are bearish, there is cause for prices to rise"

Mindez természetesen fordítva is igaz, azaz ha már mindenki bull, akkor meg van az az ok, amiért az ár eshet. Munehisa tulajdonképpen arról az állapotról beszél, amit manapság klimaxnak hívunk, amikor a kereskedők extrém többsége egy irányba áll és egy irányba gondolkodik. 

A klimax állapot felismerése a technológia fejlődésével már könnyű, figyelhetjük az indikátorokat, figyelhetjük a különböző topikokban megnyilvánuló kereskedőket vagy éppen a brókerek megújított vételi, vagy eladási jelzéseit, illetve ezek összességét.

Október elején a topikokban egyezett a vélemény, mindenki további esést, jó beszállót várt, alacsony árfolyamok mellett, míg az elmúlt napokban extrém bull megnyilvánulásoknak....

...és a bejegyzés írása megszakadt fél három környékén, a másik monitorra nézve elindultak a piros gyertyák:

A bejegyzés értelmetlenné vált, a piac gyorsabb volt, megmutatta mire akartam kifutni a bejegyzés végére, arra, hogy nagy esély van egy komolyabb esésre. 

Aki átélte megjegyezi, sokáig fog emlékezni rá!