Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Thursday, 15 December 2011

Home sweet home - Ismét a hírekről

Tanácsotok ellenére ma ismét kalandoztam délelőtt a portfolio.hu OTP topicjában. Gondoltam segítek, ami úgy gondolom nem áll tőlem messze, karácsony előtt különösen. Ha én ezt is gondolom magamról, úgy látszik ez kevés, mert úgy tűnik - az elmúlt pár nap tanulsága alapján - hogy egy-két megmondó ember saját homokozójának tekinti blogot, ahová idegen ne piszkítson be. 
Még ha most nagyon sarkítottam is és egy meglehetősen negatív képet festek róla, ami nyilván nincs is így, csak egy érzés, ami csak bennem van, jó tanulság az ilyen hely a tömeg psziché és a hangulatváltozás tanulmányozására, nagyon jó.
Tudjátok milyen makacs vagyok, láthatjátok meddig ragaszkodok egy emelkedéshez :o), ha az van a grafikonon, nem? De ma a lényegemre tapintottak:

"Hát az biztos, hogy akkora hülyeséget, hogy "a hírek nem mozgatják a piacot" régen hallottam és egyszerűen nem igaz."

Nyilván, ha az ember olyan helyre megy ne csodálkozzon, hogy ...  Nem folytatom, nem lenne ideillő. Vigasztal az a tudat, hogy a mai DT bevételem egy része biztos tőlük származik :o) ... és rossz napjuk lehetett :o) Kezdem megérteni Szarvasvadászt miért nem ír magyar oldalra.

Közben eszembe jutott, hogy a csendes többség, a gondolkodó és fejlődni akaró, vagy csak egyszerűen nyitott kereskedő - a csatolt ábra alapján - csak ide talál, érdemes lenne a hírekről korábban megfogalmazott bejegyzést az újak számára is hozzáférhetővé tenni. Lent csatolom a bejegyzés(eke)t, de előtte a közelmúlt eseményéről egy gondolat, szintén a hírek vonatkozásában.

OTP leminősítés

November 25-én zárás után leminősítették az OTP-t, nagyon negatív hír került ki a piacra, a vasárnapi elemzésben ennek ellenére növekedést vetítettem elő. 

Íme:

OTP napos ábra:


Tudom, hogy szörnyű hírek vannak a piacon és mindenki valami óriási esésben gondolkozik, az emelkedés ilyenkor az ördög való gondolat, melyet tűzzel vassal irtani kell, ennek ellenére én ezt látom a grafikonon, más lehetőséget nem nagyon. A csökkenésre a legnagyobb esélyt az jelentené, ha még mindig (B) hullámban vagyunk, de erre egyre kisebb lehetőséget látok. Minden más gondolat, csak az ábra megerőszakolása lenne, ezért amíg nem törik a bull verzió nem foglalkozom vele.


Elliott elmélete és a hírek

Aki régóta olvas, az tudja, hogy "boszorkányüldözést" folytatok a hírkereskedők ellen. Nem hiszek abban, hogy a hírek mozgatják a piacot, szerintem csak az "amatőrök" hisznek benne. 
Véleményem szerint az árak mozgását az ember (tréderek) belső pszichológiai mozgása, az optimizmus és pesszimizmus ingadozása okozza. Az igaz, hogy erre hatnak a hírek, de nem egy hír! Csak néhány olyan eset van, amikor a hír katalizátorként jelenik meg. Volt ilyen példa a közelmúltban, most a négyes ünnep előtti kereskedési napokra gondolok, ahol egy speciális Elliott alakzat miatt short pozíciókat építettem és szokásomtól eltérően napon túl, sőt a négyes ünnepre is meghagyva azokat. A piacok azon a pénteken elérték a lokális csúcsaikat, majd egy picit korrekcióztak, legalábbis voltak, akik ezt gondolták, nálam az már a lefelé mozgás első jele volt. Leírtam előre, hogy olyan lefelé menet lesz, ahol akár fel is függeszthetik az OTP-t, nem jött össze, mert 7 Ft hiányzott. Link Már akkor jeleztem, hogy 2.900 lehet a célár. 

Miért gondoltam előre, hogy ez lesz? Mert egy Leading Diagonal látszott az ábrán, mely magas retrace szintre megy vissza, egy ilyen pozícióban megjelenő hír, drasztikus hatást vált ki. Mindezt azelőtt írtam, hogy kiderültek volna a görög gondok. De nem az LD az igazi hírre reagáló alakzat, hanem az ED. Minden más esetben szerintem nem is kell figyelni a hírekre, mert nem játszanak szerepet. Ezeknél az alakzatoknál is azért érdemes, mert ad egy támpontot a belépéshez.

Felrakom majd a hétfőre vonatkozó elemzést, alakzat szempontjából van esély egy esésre, azt hiszem pénteken írtam is, még a hírek megjelenése előtt, egyébként érdemes ránézni a devizákra, mert nem mozgatta meg őket a bejelentés!!! (devizákkal szembeni forint erősödés egy a hullám lehet, b hullám majd gyengülést hoz.)

Becsatolok két cikket. Az egyik a 2011. szeptember 11-én publikált cikk A hírekről, majd utána egy másikat Vajon a hírekre mozog-e a piac 2011. június 25-ei bejegyzés, azért érdemes megnézni az alpesi deviza mozgását utána, mikor látszott, hogy el fog szállni a CHF/HUF kereszt.

A hírekről

Sokat mondtam/írtam a blogban, hogy a hírekkel nem foglalkozom, nem érdemes velük érdemben számolni,általában. Ezt egyrészt Prechtertől tanultam, másrészt saját tapasztalatom is, mert mióta csak korlátozottan figyelek a hírekre az előrejelzések pontosabbá váltak. Vannak - nem is kevesen - akik a hírekkel foglalkoznak, azokat próbálják meg lekereskedni, többségében veszteségesen. Számomra a hírek jó beszállási lehetőségek, mert kibillentik rövid időre a piacot, valamely szélső érték irányába, ahonnan, akár pár percen belül, de visszaállnak  a "rendes" kerékvágásban.

Miért mondom, hogy általában. Azért, mert vannak olyan hírek/események, melyekkel számolni kell, de ezek száma nagyon kevés. Egy atomrobbanás vagy a természeti katasztrófák  (földrengés, árvíz, tájfun stb.) olyan események, melyeknek komoly hatása lehet a piacra, de ez természetes. Továbbá van egy-két olyan formáció, melyek esetében a szerkezet elkészülte után, egy esemény/hír mozdítja el a piacot. A háromszögek tipikusan ilyen formációk. Ezzel Elliott elmélete is foglalkozik, korábban már említettem "thrust"-nak hívja, amikor a piac a háromszög befejezése után éles fordulattal a hagyományos TA értelmezésben egy "kés"-t  produkál. Találó a név, mert ha aláállsz, jelen esetben long pozícióba lépsz, véged.

Szintén említettem már, hogy olvastam egy  Prechter interjúban, hogy ő hogyan vélekedik a hírekről. Idézem:

"My addition to the theory is that the stock market is a direct reflection of mass psychological change, which in turn shapes events. If you study the patterns produced by the averages, you must conclude that mankind goes through natural and rhythmic sociological changes. In other words, such changes are not reaction to events, as is popularly assumed, but are natural and occur ahead of related events, which are the results."
(Prechter's Perspective, Peter Kendall)

Számomra mi fontos a fenti idézetből?
A tömeg pszichológia változása van kihatással a tőzsdei árak változására (igen, a tömeget befolyásolják a hírek, de nem egy hanem azok összessége), ami alapvetően egy természetes és ritmikus (felismerhető , mert ismétlődő alakzatok, azaz előre jelezhető) szociológiai változás, azonban nem közvetlenül a hírek okozzák a változást, mint ami az általános vélekedés.

Példa a múlt hétről:
A hírek szerint esésnek kellett volna bekövetkeznie, miközben Twerrel együtt egy kis emelkedésre számítottunk. Valaki be is jegyezte, hogy "mi nem olvassuk a híreket?". Az emelkedés összejött, majd ahogy vártuk az esés is, egy hír hatására, amit előre jeleztem. (nem a konkrét hírt, hanem azt, hogy most figyelni kell rá, mert az indíthatja be az esést).
Szintén idézek:

"Érdemes még (e) esetében figyelni arra, hogy aránytalanul gyors időben a többi hullámhoz képest, majd utána jön egy elliotti értelemben "thrust" egy hullámból álló szúrás, jelen esetben lefelé, melynek nagysága kb.: 2.000 pont lehet (!), azaz 10% minusz(!), ehhez tényleg szükség lehet valami nagy hírre." 
(megj.: az akkori háromszöget időközben átrajzoltam)

Bux1112 15' chart:


A fentiekkel nem önnön nagyságom akarom bizonyítani (aki olvas tudja, hogy több verzió volt a fejemben, az egyik szerint egy kis emelkedés még beleférhetett volna), hanem azt, hogy a hír előtt látható volt, hogy mi fog bekövetkezni, azaz még akkor is, amikor egy hír mozgatja meg a piacot...

Nekem ez volt az első, tudatosan szemlélt "thrust" az életemben, ráadásul sikerült lekereskedni egy pici pakkal. Mindezt azoknak írom, akik kételkednek a hullámelmélet használhatóságában és nem akarnak időt, energiát beletenni a rendszer részletes megismerésébe. Szerintem rosszul teszik.

Vajon a hírekre mozog e a piac?


Tegnap az index a következő címmel jelentetett meg cikket (link a névben):


Valóban? A tömegek nyilván elhiszik, hogy egy csúnya görög politikus miatt esik a forint az euróval és a svájci frankkal szemben, de teszek egy hasonlóan komoly kijelentést: A görög politikust,  Tomasz Robopulosz-t személyesen ismerem, sőt én bíztam meg, azzal hogy jelentse be, nem szavazza meg a megszorításokat. De nem probléma, mert beszéltem a többiekkel is és én most úgy látom, hogy jövő héten a görög parlament megszavazza, kár izgulni...

Most nyilván torzítok és kifacsarom a tényeket a saját érdekeim szerint, de mindez annak szól, hogy jobban felhívjam a figyelmet a véleményre, amit megfogalmazok.

Aki régóta olvassa a blogot az már tudja a válaszom a kérdésre, az újonnan érkezők kedvéért teszem fel a mai bejegyzést, ezzel a kapcsolatban. Korábban, mint minden kezdő kereskedő én is kiemelt figyelmet fordítottam a hírekre, fejből tudtam melyik nap, milyen új adat érkezik, próbáltam a hírekre kereskedni és természetesen sikerült bukni...
Elliott elméletébe történő belemélyedés folyamán, azonban mást tapasztaltam, egyre kevesebb hírt olvastam (jelenleg szinte semmit) és az előrejelzések kezdtek pontosabbá válni. Rájöttem a híreknek általában nincs piac mozgató hatása, azért írom, hogy általában, mert van egy-két olyan Elliott-os szerkezet, ami esetében a hír egyfajta katalizátorként mozgatja meg a piacot, indítja meg az "égést". Mindenki sokkal jobban jár, ha úgy kezeli, hogy a hír nem mozgatja a piacokat. Szóval az alapvető tézisem ezzel kapcsolatban:

A hírek képesek megmozgatni a piacot, de ennek hatása napon túl már csak ritka esetben látszik a grafikonokon! A piac hamarosan visszaáll a korábbi útra (hullámra), ilyenkor jó beszállási pontot lehet találni.  A hírkereskedelem a kezdők vesszőfutása.

Nézzük meg mire gondolok pontosabban:

2011 május 29-ei CHF/HUF chartom, ahol a negyedik hullám várható célzónáját jeleztem előre:


Néhány nappal később az index elérte a zóna szintjét, június 1-ei ábra:


A negyedik hullám kiteljesedése után jeleztem, hogy ismét északnak várom a piacot, június 16-ai ábra:


A június 24-ei pénteki adatokat is tartalmazó chart:


Ezek után mindenki döntse el saját maga, hogy a hírek mozgatják e a piacot!

Mi várható utána, felteszek egy hetes ábrát, mindenki döntse el!

CHF/HUF kereszt hetes chart:


A kérdés inkább az, hogy jó e a jelölés?

Megj.: jó volt, nagyon elment a keresztárfolyam!

OTP - gyors összefoglaló

A tegnapi feltételezett ED, a mai megjegyzésben írt slingshot esély, valamint a trendfordulós divergenciát eddig igazolta a piac. A felfelé menet óráson is erős impulse mozgásnak látszik. Egyenlőre igazolja a napos, heti várakozást.

Amire érdemes figyelni:

Nem tudom, mi intermediate B hullám helyes jelölése, de ha most 3. hullám megy fel, akkor a korábbi 11.25-ei emelkedésnél meredekebb lesz! A korrekciós retrace szintek kisebbek és időben rövidek, azaz nem éri meg eladni, azzal, hogy lejjebb visszaveszem. (egyenlőre). Magasabb Fibo szintre történő emelkedés lehet, főleg kis tf-n (de lehet még óráson is), figyelni kell rá, hogy a piac 162-n túlmegy! Lásd az emelkedés óráson 423-ig ment el, itt lehet egy kis 4. hullám, de nem feltétlen lesz időben és térben hosszú, óráson további emelkedésre számítok!

Ha már 5. hullám megy (nagy C ED), akkor egy felfelé menő ZZ-ra számítanék, közepén esetleg hsz-szel (vagy dupla ZZ).

3150 átvitele, 3200 fölé viheti.

folyt. köv.

OTP - gyors

Perces ábrán, ha nincs nagy retrace benézem, ez LD volt.

Időtáv és más fontos dolgok

Ha kereskedési döntést hozunk meg valamilyen grafikon alapján, akkor nagyon fontos tudni, ismerni a döntés sajátosságait beleértve a kereskedés tervezett időtávját is.

Perces grafikon alapján hozott döntés, nem napokra szól. Lehet csak néhány percre, vagy  talán egy-két órára, de bizonyosan nem hetekre, vagy hónapokra. Ugyanez fordítva is igaz. Hetes, vagy napos alapon hozott döntések nem egy-két napra, órára szólnak, hanem hetekre, esetleg hónapokra.

Érdemes tudni azt is, hogy minél nagyobb az időtáv, annál nagyobb a volatilitás lehetősége, ez igaz a pozíció felvétele előtti időszakra, de ami még fontosabb, igaz az utána lévőre is. Azaz a kis tf-n történő kereskedés esetében a várt vagy a még elfogadott - átmenetileg vagy a zárással véglegesített - veszteség (darabonként) mértékének  sokkal kisebbnek kell lennie, mint a nagyobb tf-n történő kereskedés esetében. Ezért fontos a kockázat/haszon mérlegelése. Egy hetes alapon megtervezett belépő esetén a 20-35%-os emelkedés mértékével  szembe állított 5% -10%-os  stop szint,  1 / 2-7 arányú kockázat hozam arányt jelent, vérmérséklettől, anyagi lehetőségektől függően, de vállalható kockázat. 

A hozam kockázat arány elfogadása, a kereskedési időtáv meghatározása mellett van még egy nagyon fontos lépés, nevezetesen a pozíció nagyságának helyes megválasztása. Mekkora az a veszteség, amit még el tudunk fogadni és a fenti stop loss szintekkel kalkulálva mekkora a lehetséges pozíció nagysága, amit még fel tudunk venni.

A kereskedési döntés nem csak arról szól, hogy veszek/eladok egy adott pillanatban, hanem több döntés együttes meghozatala:

  1. hozam/kockázat alapján érdemes e belépni
  2. elfogadható veszteség mértéke, darabonként és összesen
  3. pozíció nagysága, azaz méretezése
  4. kereskedés időtávja
  5. kilépési pont (veszteség vágás, nyereség)
  6. belépési pont és annak stratégiája (egyszerre, lépcsősen stb.)

OTP

Felrakom a napi ábrát. Három vonalat érdemes figyelni.

A piros szaggatott, a korrekciós csatorna alja, a korrekción belül alsó támaszként viselkedik, eddig nem törte át. Nem is várom, hogy a korrekción belül átvigye.
Kék egyenes, mely  az feltételezi, hogy az első mélypont volt intermediate B és alsó támaszként funkciónál
Szaggatott kék vonal ( a vonal az újabb mélyponttal együtt mozog!), azt feltételezi, hogy a második mélypont volt B

OTP napos ábra:Napos ábra alapján kicsi tér van lefelé (DE van), míg felfelé továbbra is nagy a tér. Kinagyítva is felrakom.

OTP napos nagyítva:
Nagyon nézegetem, lehet, hogy B pont nem került még kijelölésre, csak most fog? Szép lenne...

Órást nézve nem vagyunk messze a 78,6%-os Fibo támasztól (ék esetében ideális szint) 2950-en található. Tegnap írtam, hogy lehet eléri, nem tette, ma szerintem akár meg is teheti, majd fordulhat északnak, azt hogy mennyire távolodik el nem tudom megmondani. Naposon a mai nap, akár egy fordulós gyertya is lehetne, meglátjuk. 
Sok ábrát fogok szerintem napközben feltenni és talán - helyzet függvénye - lesz egy kis élő közvetítés is!