Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Friday 7 July 2017

USD/HUF

A chartba belerajzoltam, hogy gondolom a keresztben a továbbiakat. Havi chart, 1-3 hónapig is eltarthat a sávozás (a letörés nem ott valósul meg, ahol a chart mutatja, csak a szintek és a sáv érdekes). A c hullám mehet magasabbra is (285), a b mehet lejjebb is (264), mint a berajzolt sáv.

USD/HUF havi chart:


Brókertrükk ?

Egy hosszabb telefonos vita óta (összevesztünk azon, hogy ki mit lát a charton és nem értettük a másik véleményét) már egy ideje figyelem az FXCM trükközését (?) a chartokkal. Egy átlagos kereskedő számára talán fel sem tűnő dologról van szó, ami azonban a kereskedésben  és elemzésben okozott már számomra problémát. Anno az FXCM ügynöke volt a Random Capital (white label ügynök), aki az FXCM chartokat használt a saját rendszerében, de az USA botrány után jelenleg már tudomásom szerint nincs olyan szolgáltató Magyarországon, aki az említett vállalkozással lenne kapcsolatban. Mindazonáltal érdemes figyelni  más Market Maker szolgáltatónál is feltűnik-e a jelenség.

Miről van szó? 

Egy egyszerű - feltehetően szerveridő - beállítási problémáról (ezzel lehetne takarózni, de 3 év alatt nem sikerül kijavítani, az évi 2 óraátállítást is figyelembe véve?), melynek eredményeként a gyertyaalakzatok az FXCM chartokon (nem mindegyiken, az USD alapú chart korábban rendben volt, de az app és a számítógépes rendszerek között is találtam eltérést) nem a valóságnak megfelelően jelennek meg. 

Mit értek ez alatt? 

A devizapiacok a nap 24 órájában vannak nyitva, vasárnap estétől (magyar idő szerint 23 h) péntek estig. A trükközés (?) lényege, hogy a szerveridő beállítása miatt az induló gyertya 23:00-kor elkezdődik, de a napos gyertyát következő nap 1:00-kor lezárja a rendszer, majd újat kezd, így egy hét 8 napos gyertyából áll. A gyertyatorzulás, a piaci időtől eltérő lezárás más időperiódusnál is látható (4H látványos, mint majd mutatom pár sorral lejjebb). Alapvetően sokan legyinthetnek rá, ugyanakkor aki a chart és gyertyajelzések alapján kereskedik oda is fordulós alakzatot lát, ahol a valóságban nincs (a piaci szereplők valós chartokat néznek, máshogy döntenek), vagy épp nem veszi észre ott ahol van. Nem tudom megmondani, hogy ez a fajta tükrözés milyen jogi kategóriába esik, illetve esik-e, de véleményem szerint a tisztességtelen piaci magatartás/ piacbefolyásolás kategóriába ütköző cselekedetet takarhat, vagy tévedek? Nyugodtan írjátok meg, ha rosszul látok valamit ebben a helyzetben!

Mutatok két 4H USD/HUF chartot, ahol jelöltem is egy-két érdekes helyzetet. Ne felejtsük el, hogy az indikátorok jelentős része is torzulhat. (Nyilván az is megér egy vitát, hogy miért különböznek a chartok értékei, de vegyük figyelembe, hogy nincs egységes devizapiac.)