Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Tuesday 15 May 2012

Twer ábrája

Ami miatt nem tettem fel, mert 5 hullám 5 hullám jön új low-val, majd 3 hullámban új csúcsra megy, Elliott-i értelmezésben nem tudok vele mit kezdeni, ez a megközelítés szerintem nem lehetséges.


második ábra


Dax

Kezdem a napos képpel. Bár az RSI a bear támasz zónájából tört ki felfelé, nem tudom azt mondani, hogy bearish a kép, mert osszcillátor magasabb alj divergencia látható, ráadásul a jobb lába RSI tekintetében az ideális zóna alatt van valamennyivel, de ez nem egzakt érték. Ez a divergencia MACD hist. esetében még jobban kijön, ezért napos ábra alapján inkább semlegesre teszem a képet, bearishhez túlságosan zavar a divergencia és a megjelenés helye, bullishnak pedig korainak érzem még kitenni.

Korábban célértéknek számolt korrekció alja 6.420, napos ábrán, gyakorlatilag ezt a zónát elérte a piac. Elliott elmélete szerint ideális fordulópont. Ha felrakom a rajzra Jeffrey féle trendcsatornát, illetve annak kétszeresét, akkor is ideális fordulós szinten van a piac.

DAX napos chart (Jeffrey féle csatorna értelmezés):


DAX napos chart (RSI divergencia):


DAX napos chart (MACD hist):


Miért értékelem semlegesre a napos ábrát, amikor több egyértelmű bizonyíték van a fordulatra? Azért mert kisebb tf-n nem impulse mozgás indult északnak, de mutatom.

DAX órás chart:


Az órás ábrán látszik, hogy felfelé egy ZZ ment, a korrekciós trendcsatornába benne maradt a piac, ma pedig réssel abból tört le. A felfelé való mozgás korrekciós jegyeket hordoz magában, ami miatt lehet elő kell venni az alsó célzóna elképzelést? Nem feltétlen. Jogos a kérdés, hogy most mire gondolok, hiszen sokak számára a mai mozgás értelmezhetetlen volt, higgyétek el, néha nekem is!

Nézzük még egyszer az ábrát RSI-vel kiegészítve, mit lehet látni? Bullish trendfordulós divergencia, majd bullish konvergencia.

A gondolatom, hogy mivel a mai nap egy ZZ jöhetett lefelé (rés miatt nehéz a pontos megállapítás), felfelé egy ZZ ment, ráadásul a ZZ nagyjából a 78,6%-os Fibo szintnél fordult ismét északnak. Lehet ez egy diagonál?  Mit mond Cimballi a Kerülj Előnybe Elliottal - Építőelemek jegyzetben? Idézem: "az új trend elindulása körüli bizonytalanság és a fordulat utáni hitetlenkedés formája".

A kérdés, hogy ezzel azt akarom mondani, hogy irány a long? Nem, azt akarom csak mondani, hogy létezik olyan magyarázat, ami feloldja az összes problémát és a növekedés irányába mutat, de ahhoz, hogy pozícióba lépjek nekem kell a signal, a trigger.

USA. SP ma elérte Cimballi ideális 4. hullám zónáját 1336-nál, EUR/HUF vonatkozásban még elfér egy gyengülés 295-ig, de ott mintha már elindult volna az erősödés.

Figyelem! Ez a fordulat lehetőségére mutató alternatíva, de nem zárom ki, hogy még bear a piac, vagy hogy valamilyen módon már megtörtént a nagy fordulat! A következő napok mozgása iránymutató lehet.