Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Sunday, 2 September 2012

Mindenki emelkedésre számít...

A piacokkal kapcsolatban gyakran mondjuk, hogy arra megy, amerre a legtöbb embernek fáj, így ha sokan az emelkedésben hisznek, akkor esni fog, ha az esésben, akkor emelkedni. Nem figyelem a közhangulatot, saját elemzésekre támaszkodom. 

Jelen helyzetben szeretném elmondani, hogy nekem teljesen mindegy merre megy a piac, felfelé vagy lefelé, nincs pozim, bár semlegesnek biztosan nem mondhatom magam, hisz a felfelé mozgásra adok nagyobb esélyt, azaz abba az irányba bizonyára egy picit elkötelezettebb vagyok, mint az esésbe. A héten többször felmerült a blogon, hogy lassan mindenki az emelkedésre számít, elfogadtam, mert tényleg nem olvasok jelenleg másokat, nem figyelem a közhangulatot, de ilyen kijelentéseknél elbizonytalanodom, mert ha mindenki az emelkedésre játszik, akkor bizony nem lesz igazam. A tőzsdén kereskedők legnagyobb hibája, hogy a döntésük, elkötelezettségük melletti érveket észreveszik, az ellene szólókat nem.

A hétvégén kicsit utánajártam. Nem látom a közhangulatban azt a nagy emelkedésre spekulálást, ami a blogon megjelent. Az AAII szentiment index ennek ellenkezőjéről árulkodik, az USA-ban a befektetők bull várakozása 7%-kal csökkent és nagyjából ennyivel nőt a bear irányba várakozók száma a múlt héten, az irányokat illetően teljesen kiegyensúlyozott a piac, tulajdonképpen a befektetők 1/3-1/3 bull, semleges, vagy bear beállítottságú. Bull irányba az átlagos értéknél kevesebben, bear irányba az átlagosnál többen várják a piacot. 

Daneric elemzése alapján a piacnak van esetleg egy-két jó napja (másik rajzolt skennárióban hét), de utána a  drasztikusan esnie kell és jövő február- március környékére 1.000 pont környékére érni. 

Egon hetes Bux előrejelzése bearish, 16.000 és 13.500-as célárat számol.

Szóval én nem látom a közhangulatban az extra bullish várakozást, legyetek óvatosak!