Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Saturday 1 March 2014

MOL

Sokan szokták kérdezni és a héten konkrét kérdés is érkezett hozzám a Mollal kapcsolatban. Az elmúlt négy év tapasztalata miatt nem igazán szeretem az olajpapírt, aminek elsődlegesen az az oka, hogy a találataim nagyon alacsonyak. El kell fogadni, hogy van, amikor az elemzési módszer nem megfelelő egy papír esetében. Elliott elmélete likvid piacokra vonatkozik, ahol az árfolyamot a tömeg gondolkozása határozza meg. Talán ez lehet jelen esetben a probléma, mert a papír árfolyamát - talán - néhány nagy tulajdonos mozgatja. 
A havi chartot megnézve egy dolog látszik a papír vonatkozásában, ez short papír, ezen a timeframen az nem kockáztat nagyot, az nyereséges egy jó ideje, aki shortolja a papírt, további esésre lehet számítani. A decemberi és januári gyertyák miatt van egy olyan gondolatom, hogy elképzelhető valamikor - talán márciusban - egy fehér gyetya, de nem támasztja alá ezt az elképzelést semmi, csupán a tapasztalat és a megérzés.
Nagyobb megálló talán 10000-nél és 7000 környékén képzelhető el első ránézésre, ez nagy becslés, pár száz forintos tévedés simán benne van.

MOL havi chart: 

A heti chart sem ad különösebb long irányt.

MOL heti chart: 

Talán a napi chat az, ami mutat egy kis reményt északnak, de ott éppen egy pop gun Kennedy féle hsz alakult ki, ami nagy eséllyel még lefelé fog elsülni és majd utána lehet egy korrekció, melynek a mértékéről most nehéz nyilatkozni.

MOL napi chart:

Régóta esik, nyilván kellene valamikor egy kis korrekció északnak. Szerintem sokan beszorultak a papírba és a veszteségek csökkentése miatt azonnal adnak minden kis emelkedés után. Bull jelzés nincs, nagyobb támaszt sem látok 10.000-11.000 környéke előtt. A chartot nézve olyan Mtelekomos érzetem van esik-esik-esik,csak hogy az Mtel esetében látszott egy támasz, ahonnan emelkedés jöhetett, itt még csak a a támaszt sem látom.

Olyan a kép, mintha egy nagy impulzus menne délre és azonnal adni kezdenék a befektetők a legkisebb emelkedés után a papírt. Belső szerkezet nem felismerhető. Ebben az esetben timefamet kell váltani, de itt nem tudtam elég "magasra" menni, hogy tisztán lássak. Egy másik elemzési rendszer talán jobb eredményre vezet, addig is nekem marad a havi charton rajzolt célzóna, ahonnan korrekció indulhat majd nagy eséllyel.