Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Sunday 5 October 2014

USD/HUF - Indul a 3. lépcső? Célár 290+

Egyre rosszabb képet fest a forint dollár kereszt, miközben a csapból is az folyik, hogy milyen jól hasít a magyar gazdaság. A felelőtlenség és a hozzá nemértés majd meghozza eredményét, a várt eredményt, ráadásul nem is kell nagy elemzőnek vagy jövőbelátónak lenni, hogy tudjuk mi fog következni. A határon táncolunk, van még visszaút, de semmi jele, hogy  bármiféle belső vagy külső kényszer miatt változtatásra kerülne sor. Sokáig nagyon dühített,  mostanra rájöttem, nem tehetek semmit, ellenvélemény nem elfogadott ráadásul csak egy senki vagyok a tömegből, abból a tömegből, aki majd az egészet megszenvedi. Az egyetlen út, mint kereskedő, hogy a forint ellen fogadok, bár ezt tudjátok, írtam, hogy 227-229 sáv környékén dollár long pozíciót nyitottam és várok, nagy tf-n várok.

A technikailag is fontos mérföldkő előtt az árfolyam: 250.  2008-as válság óta háromszor fordult le róla (bár sajátságos értelmezésben 2-nek feleltetem meg, a 3-ra egy korrekcióként gondolok, a második részeként). Ami miatt fontos ez a szint az a képen látható háromszögnek látszó alakzat, melyből a számolt célár: 350. Korábban harmadik lépcsőként említett 290-300(310) célár pedig a fordított hs alakzatból számoltam, ami egy ellenállási szint környékére is mutat, mely 2000 március és 2002 márciusa között többször fogta meg az árfolyamat. Ez esetben egy szélesebb zónáról beszélünk, hiszen 284-313 közötti sávban bárhol elakadhat az emelkedés.

USD/HUF havi chart:


Az investing,comról szedett havi chart, melyen látszik, hogy havi szinten még semmi jele a fordulatnak, sőt a nagy emelkedés lassulására sincs jel.


Hetesen is csak a zöld gyertyák sora látszik, igaz itt megjelent két sikertelen, lefordulási kísérlet, mely erős trigger hiányában tulajdonképpen az emelkedés irányába mutató antiszignál lett.


A napos ábra jól szemlélteti, hogy milyen egy magasabb tf-n futó impulzus. Ha valaki csak Elliott alapján akar számozni és kereskedni, biztosan rossz irányba áll be. A magasabb tf-n kereskedők minden visszaesést megvesznek, ezért rendkívül fontos a megfelelő tf használata.


Végül az órás ábra, mely azt mutatja, hogy a pénteki emelkedésnek még nincs vége, újabb high várható.


Nem akarom megjósolni, hogy hol lehet majd az impulzus vége, mivel egy ilyen erős 3. hullám után - összehasonlítva az elsővel - ritkán hoz az ötödik az elsőhöz hasonló nagyságú befejező szakaszt, inkább az is nyúlik valamennyit. 250-es ellenállás óráson szerintem megfogja az emelkedést, de hogy az után mi történik az most kérdés. 

Ha nagyobb tf korrekció indulna meg, akkor a jelenlegi helyzet szerint 238 környékére hozhatná le az árfolyamot, de ez erős feltételezés, nem lehet tudni honnan és mikor érkezik egy komolyabb fordulat. Forint longba nem gondolkozom, mert olyan erős a dollár irányába ható tényezők (USA gazdaság, QE3 megszüntetése, FED kamatemelési ciklus stb) vannak és olyan erős a forint ellen (kormányzat, gazdaságpolitika, jegybanki politika, alacsony alapkamat, devizahiteles csomag, gazdasági növekedés hiánya - a kimutatott növekedés belső szerkezete, strukturális problémák), hogy két ilyen, ráadásul egy irányba ható tényezőcsomag ellen én nem kereskedem, főleg ha a technikai kép is ebbe az irányba mutat. Ilyen erős gyertyákkal (havi. heti, napos) szemben nem éri meg pozíciót felvenni, mert nem lehet tudni, hogy a korrekció mikor jön velem szembe.

Korábbi elemzés: Link