Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Saturday 7 March 2020

BÉT (kispapírok)

Az elemzéseim kapcsán nagyon fontos tényező az adott termék likviditása és az, hogy egy-egy személy/kis csoport döntése ne tudjon hatást gyakorolni az árfolyamra. A magyar tőzsdén a kispapírok ezekenk a feltételeknek csak korlátosan feleltethető meg. 

A likviditással szemben támasztott kritériumok a tf szint megemelésével némileg korrigálható, de ennek ellenére is a találati pontosság sokkal alacsonyabb lesz, mint a nagyforgalmú papírok esetében, ezért az ilyen elemzések esetében, a spike-ok megsérthetik a szabályokat, túlmehetnek a célzónán, vagy akár egy döntés következtében el is maradhatnak attól. Kezeljétek fenntartásokkal!

ESTMedia

Az ESTMedia hányattatott sorsáról néha-néha olvasok egy-egy felugró címet, de nem követem a papírt, tulajdonképpen most azzal sem vagyok tisztában mit csinál, mik a tervei, ugyanakkor a charton egy TA elemzőnek minden szükséges információ megtalálható.
A chart alapján azt gondolom, hogy egy oldalazás után további esés érkezhet a bő két éves sáv aljára, illetve talán egy kicsit tovább. 

OTT1

Valamivel több információval rendelkezek erről a cégről, korábbi elemzés sikeresen eltalálta az emelkedést és a célárak is teljesültek. Azóta komoly esésen van túl a papír. A múlt héten egy hatalmas bullish engulfing gyertya jelent meg a 3D charton, ami egy indikátorképpel nagyon sokszor fordulós jelzést hoz, ráadásul erős menetet jelez előre. Mint minden setup ez sem tökéletes. Ha eltekintek ettől az objektív jelzéstől, ami nem 100%-os, akkor a következő célzóna után egy jelentősebb 220-250-ig tartó emelkedést mindenképpen várnék.


4IG

További esést gondolok, előtte lehet egy 650-700 körüli zónába egy felszúrás, de utána inkább a jelzett zónába csapódást gondolom reális lehetőségnek.


BÉT (Blue papírok)

Az elmúlt két hét igazán izgalmasra sikerült a piacoknak, szerencsére, aki a blogot olvassa, annak mindez nem váratlan, hanem jó előre látható, kiszámítható események sora volt. Ezért szeretem nagyon Elliott elméletét! Bár konkrét kereskedési jelzésre, belépőre nem használható igazán, sokkal eredményesebb rendszereket lehet építeni, de a veszélyek/lehetőségek előrejelzésére és a lehetséges célár zónák kijelölésére még akkor is sikeresen használható, ha amúgy nagyon sok kétségünk van a piac számozásával kapcsolatban. Nézzük mi látszik most a kisebb és nagyobb képeken a magyar piacon!

Richter:

Az őrült száguldásnak a célzónában vége szakadt, lefordult a piac és a várt támaszról északra indult, a várakozások szerinti 6950-7020-as szint magasságába. Ahogy egy olvasói levélre írtam a mélypont környékén, számomra a 7000-es szint, vagy akár egy ATH is benne van, volt a pakliban.
Mindezt a feltételezett bull számozás, vagy a lefordulás magas korrekciós szintje alapján gondoltam. Igen, ez a szint abban az esetben is benne volt a rendszerben, ha innen szörnyen nagy esés következik be.

A Richter esetében az éles felfelé mozgás heti/havi tf-n részben váratlanul ért, mert meglehetősen bear voltam a részvényt illető technikai kép/elképzelés alapján. Tudom, hogy a felkörben a részvényt, egy-két személyhez köthető, hatások érték, melyek érdemben befolyásolták a technikai képet, ezért az alapvető feltételeimnek már nem felelt meg a papír, továbbá az eszközrendszerem  pontosságát érdemben befolyásolja mind a mai napig.

A fentiek miatt a várakozásaimat a charton is látható kritikus szinthez kötöm. Amennyiben a kritikus szint letörik, akkor a nagy képen a 4000 körüli szintek is teljes mértékben elképzelhetőek lesznek a papír vonatkozásában a következő pár évben. Amennyiben a kritikus szint a következő lefelé körben is kitart, akkor egyértelműen a korábbi tető fölé várnám az árfolyamot, azaz nem csak lokális high-ra, hanem ATH-ra is.

Richter hetes kép:



OTP:

Az OTP-ről mindenkitől csak jót hallok, stabil, megfelelő jövedelmezőség és hatalmas tartalékok, továbbá a leánybankok kitűnő teljesítménye az első körben felhozott érv a bankpapír árfolyama és várható értékmegtartása mellett. Hasonló érveket hallottam 2007 nyarán is. Bár a kisebb tf-ken nem egyértelmű, hogy mi zajlik a bank chartján, a távolabbi képek azonban meglehetősen sötét felhőket mutatnak.

A havi charton az MACD ugyanúgy divergál, mint a 2008-as válság előtt és hasonlóan beszámozható legalább egy kész szerkezet, melyből korrekció megindulására lehet számítani.  A korrekció első érdemleges szintje pedig 10.000 körül található, ahol egyébként egy támaszzóna is elterül. A következő nagyobb időszakban a bankpapír árfolyama elég jó eséllyel visszatekint a jelzett zónába. Havi tf-ről van szó, egy ilyen korrekció időben is elhúzódhat, vagy egy pánik esetén néhány hónap alatt meg is történhet, nehéz az idővel kalkulálni, ugyanakkor a veszély ott van a charton, érdemes vele a hosszútávú befektetőknek kalkulálnia.






MOL

Nagyon rosszul néz ki a MOL chartja is, sőt, még annál is ahogy az ember első ránézésre gondolná. Elég nagy valószínűséggel a jelenlegi esés a 2000-es szintet célozhatja meg, ahol elakadhat az esés, azonban a vételi próbálkozások befulladása után újabb erősebb esés következhet, aminek a vége akár az 1000 körüli támaszzónák valamelyik lehet.
A blogon korábban rajzoltam egy nagyon távoli olajchartot, amin a szakmai szempontokat is figyelembe véve nagyon komoly olajár csökkenés látszik (15-20 dollár alatti ár), azonban ennek ideje bizonytalan. A MOL havi chartját és ezt a gondolatot összevetve azonban mostanra láthatóak olyan funda események, melyek már nem mutatnak olyan éles szembeállást az említett olajár, vagy akár a MOL árának esésével szemben.



BUX

Már decemberben írtam arról, hogy nem lepne meg egy 10.000 pontos bux esés januárban.Az esés elindult, volt, amikor 6.000 felett is járt mínuszban az index értéke. Kisebb tf-n nagyon nehezen értelmezem a mozgást, de nagyobb tf-n a korrekció végének a jelölt zónát gondolom. Szép divergencia , ahogy az 2008-ban is volt.


Mtelekom

Elérte a célzónát, anélkül, hogy a fej-váll alakzatot megcsinálta volna. További esésre jöhet, az első komolyabb támasz a jelölt célzóna lehet. Ez nem jelenti, hogy onnan automatikusan emelkedés jön, inkább csak azt, hogy nagyon nagy eséllyel eljut a zónába a papír árfolyama.



Folyt köv. kispapírok (OTT1, EstMedia/ és ami még felmerül)