Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Sunday 23 December 2018

Válság - 1. rész

Egy elemző egójának nagyon jót tesz, ha mindenkinél előbb mond be egy világméretű összeomlást. Gyakran éppen emiatt a megfelelő jelek nélkül tesznek sokan kijelentéseket, ami természetszerűen sokszor nem jön be, így elvesztik hitelüket és amikor tényleg bekövetkezik a baj, már senki nem figyel rájuk. Aki Elliott elméletével foglalkozik bőven tapasztalta ezt az elmúlt 10 évben, ahogy a legnagyobb megmondóember legalább tízszer mondta be a Ciklus C megindulását, a világméretű összeomlás bekövetkezését, a 2007-2008-as válság második nagy lefelé hullámát.

Elliott  az 1940-es években úgy fogalmazott, hogy nem hiszi, hogy ebben a ciklusban a részvénypiacok 2012 előtt elérnék a csúcsaikat. 

2008-as válságot sokan A hullámként kezelték (a tanulmányaim sokáig én is ebben a hitben éltem) és joggal vártak egy mindent elsöprő C hullámot, a 2008-as aljakhoz, vagy mélyebbre. Ez nem következett be, a piacok messze új csúcsra mentek. Ha így az évek múltával ránézünk a chartra a tévedés egyértelműen látszik. A részvénypiacokon a 2002-es zuhanás lehetett az A hullám, a 2008-as válság pedig egy C hullám. Távolról nézve egy gyönyörű flat hullámot láthatunk.

S&P 500 havi chart:


A piac új csúcsra ment, majd 5 hullámban esett, a tévedés lehetősége bármikor benne van egy ilyen szituációban, főleg, ha az elemző elfogult. Márpedig Elliott elmélete nem sokon múlt, hogy örökre elveszett az utókor számára, akik még ismerték pedig óriási lehetőséget láthattak abban, ha történelem elmúlt 100 évének legnagyobb válságát előre megmondják, így talán pont annak az emberekben meglévő pszichés mozgásnak estek áldozatul, melyre az egész rendszer épül.

Az elmúlt hetekben erős esés mutatkozott meg az USA részvénypiacain, sokan ismét egy nagy válság eljövetelét prognosztizálják. Valóban itt van egy elhúzódó, óriási válság, ami minden korábbinál nagyobb összeomlást és átrendeződést hoz a világban?

A válaszom: IGEN, de csak lehetőség! Nincs elég bizonyítékunk még arra, hogy nem csak egy nagyobb korrekciót fogunk látni a jövő év elején, illetve láttunk az elmúlt hetekben. A korrekció ideális szintjét jelöltem a charton, ha egy 4. hullám jön lefelé, akkor nagy eséllyel a jelzett zóna a célja, amennyiben megindul egy válság, azaz a Ciklus szintű korrekció, akkor annak ideális zónája sokkal mélyebben van és az csak lehetőség, annál mélyebbre is mehet (kevésbé hiszek benne). Kicsit magasabban, 1000-1200 környékén van még egy szint, ami jó esetben megfoghatja a válságban történő esést. Bármelyik is következik be, mindenképpen nagy horderejű változásokat hoz. 

S&P 500 havi chart:

Ha valaki extrém elképzelésnek éli meg a fent vázoltakat természetesen elhiszem, hiszen nagyon markáns, jelen pillanatban a mindennapi életben katasztrófát hozó történésekről lenne szó. Gyakorlatilag azonban legalább egy évszázad emelkedésének a korrekcióra számítunk, ami az elméletet ismerők számára egyben azt is jelentheti, hogy tudják, a célárak esetében a konzervatív elképzelés mellett tettem le a voksom.

Mi lehet a következménye a fenti korrekciónak/válságban itthon?

- a forint árfolyama óriási gyengülésen mehet keresztül (400+ HUF/EUR, 350+ USD/HUF)
- a magyar tőzsdén hatalmas esés következik be
- a Jegybank kénytelen kamatot emelni
- Hitelkáosz, a devizahiteleseket a kormányzat kamatkockázatba ültette, hasonló bajba kerülhetnek, mint a devizahitelek során