Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday 6 April 2020

USD/HUF

Tisztában vagyok vele, hogy a devizák esetében nagyobb tf-ken az impulzusok ritkábbak, a devizapiac inkább egy folyamatosan korrekcióban lévő piac mozgására hasonlít. Ugyanakkor egész eddig nagyon szépen hozta az elképzeléseket egy olyan számozás, ami egy hatalmas impulzust feltételez. Tudom, előbb - utóbb ez a sikerszéria megtörik és visszaáll a mozgás a normális kerékvágásba, de talán addig még egy utolsó impulzus be tud teljesedni.

Egy lehetséges számozás a lehetőségek közül, ami szándékosan arra utazik, hogy a korrekciós mozgások helyett a keresztben egy hatalmas impulzus halad. Vannak benne kérdőjeles helyzetek? Igen, vannak, de talán a szabályokat nem sérti egyik szakasz számozása se. Nincs tapasztalatom (2008-tól eltekintve, de akkor még nem foglalkoztam TA-val), hogy a devizapiacokon milyen minták alakulhatnak ki egy válságban, de egy RUB vagy TRY kereszt azt gondolom, hogy hasonlóságot mutathat, nem csak gazdaságpolitikai háttere, hanem a chart alapján is a forinttal, éppen ezért a további gyengülés nem ördögtől való elképzelés. Nagyon szép belépőt adott 320-nál a kereszt, utána pedig csak a trader management képességein múlt, hogy elhozta-e a pozíciót vagy annak egy részét 6,5R-ig, illetve a további magasabb célok érdekében futtatja-e azt továbbra is, tőkére vetített nyereség 2% risk mellett 13%, mondom ezt azoknak, akik az R-ek értelmezése nehéz. 

Ta alapon kereskedők, DT-ek a tevékenységük mérésére nem a százalékos eredményt használják, hanem a kockázathoz viszonyított eredményt, azaz a risk-reward ratio-t, röviden RR-t. Az elvrendszer szerint tőke értékének 0,5-2% az egy ügyleten fennálló legmagasabb vállalható kockázat. Más hozzáállás a "2 percentage rule"-t használja, azaz a 2%-os kockázati mértéket, jelentése egy egységnyi kockázat, egy R, ezzel a mértékkel egyenlő. R-ben történő mérés alkalmas traderek, setupok teljesítményének összehasonlítására. A kereskedőnek óriási segítséget jelenthet a tevékenységében felmerülő hibák felismerésére és  a hibák kijavítására, a tipikusan rossz várható eredménnyel rendelkező setupok kigyomlálására.

USD/HUF hetes chart:



KV mellől

Hétvégén lement a tréning, remélem mindenki sok hasznos információt kapott, amit a következő időszakban nyereségesen használ.

A részvénypiacokon megerősítést kapott a bull flag elképzelés, az indikátor kép megnyugodott, megtámaszkodott. Elképzelhető egy emelkedés, a Daxnál ez a következő első zónát jelentheti:


Bennem van egy kis kivárás, van egy esemény a charton, ami erre késztet.

Forint: Lassul az emelkedés, a rossz pozícióktól, vagy azok jelentős részétől megszabadultak a privát banki osztályok, a vételi erő erről az oldalról megszűnt. Elgondolásom, hogy 5/4/c-ben vagy a piac, vagy egy nagyobb C jön lefelé, egy B hullámmal ment ki új csúcsra, bár ezt a verziót az eurhuf inkább elveti. Nincs olyan jel, ami miatt a 370-373-as árfolyamcélt elvetném.

Válságkezelés: Nincs új a nap alatt, bank és kereskedelmi adó, vannak emberek, akik nem tudnak átlépni a saját korlátjaikon.