Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday 5 January 2015

Technikai Elemzés - A célárszámítás - III. rész

A-B-C hullámok lehetséges célárai

A korrekciós hullámok célárainak előrejelzése kockázatosabb feladat, mint az impulse hullámoké, az előrejelzések pontossága sokkal kisebb, nagyobb a tévedés lehetősége, sokkal nagyobb és ezt nem árt evidenciában tartani.

Az A hullám

A hullám, amennyiben ZZ hullám részeként jelentkezik egy második hullámban, sok esetben az emelkedés 50%-át veszi vissza, gyors mozgással. Amennyiben negyedik első hullámáról beszélünk, akkor 38%-ot vesz vissza az emelkedésből.

A B hullám

Ez az a hullám, melynek célárát a legnehezebb meghatározni. A kezdő, de sokszor a haladó elemzőre is az a legjellemzőbb dolog, hogy a legritkább esetben sikerül eltalálnia a hullám végének zónáját, még akkor is, ha azt az idő előre haladtával módosítja azt. Ennek oka, hogy ez a legváltozatosabb formában megjelenő alakzat Elliott hullámelméletében. Az alakzatok mellett az általa kiválasztott retrace szintek is hasonlóan változatosak. Majd a komplex számítási metódusom alapján, azért mutatok egy-két fogást, melynek segítségével közelebb lehet kerülni a célhoz, lehetséges értékének, a célár zónájának meghatározásához.

B hullám lehetséges célértékének meghatározásához az A hullámot kell alapul venni. Megjegyzem, hogy sokan különféle technikákat használnak a mérési módszertanokban, én azt mutatom, melyet leggyakrabban használok.

Zigzag B hulláma

B hullám célára Zizzagon belül, amennyiben B is zigzag, a 2. hullám korrekciós szintjének felel meg általában, azaz részvényeknél 61,8%, indexeknél 78,6%. Ez, ahogy korábban is említettem, termék specifikus számok. Ha flat, vagy háromszög, akkor leggyakrabban 38,2%, de itt már rosszak a matematikai esélyek.

Flat B hulláma

B hullám célára normál flat esetében 84,1% v. 100%, amennyiben A-n túlnyúlik és exp. flat lesz, akkor 3 célárban gondolkozhatunk 127,2%, 138,2% vagy 161,8%. Sokan használják a 200%-as szintet, de őszintén megvallva, az elmúlt évek alatt nem találkoztam ilyen szituációval. Lehet, hogy ez is termékjellemző és bizonyos termékek esetében előfordul. Én 161,8%-os szint felett nem tekintem B hullámnak az esést/emelkedést.

Háromszög B hulláma

Háromszög B hullámának a célárával azért nem foglalkozok, mert A hullám után esélytelen megmondani, hogy háromszög, vagy flat korrekció következik.

A C hullám


C hullám céláráról az egész Zigzag esetében már beszéltem. Flat esetében általában A végén túlmutat (kivéve running flat) valamennyivel, az emelkedésre vetítve 38,2%-a. Háromszög esetében az előzőekben szintén beszéltem.

USD/HUF - délutáni gyors

Az elmúlt időszak 4H chartja alapján egy korrekció fut, nagyobb fordulásra utaló jel nincs. Elképzelhető, hogy az átlag megérintése után indul északnak, 270 környékére.


OTP - Gondolatok

2014. január 6-án írtam az OTP-re vonatkozó bejegyzésben:

"Részletesen, kontextus alapján a Ciklus szintű C hullám megindulására (ha eddig nem történt meg) és a bankpapír esésére számítok. Többször írtam, hogy a Ciklus szintű C hullám elindulásánál a várakozásom, hogy nehezen felismerhető alakzatot produkál. A 2008-as válság grafikonját a tréningre átnéztük és beszámoztuk, szerintem ez az a szituáció, amikor menet közben totális zűrzavar van az elemző fejében, csak utólag lehet történteket rekonstruálni. 

OTP napi chart:

"

Nos, ma megnéztem az OTP napos chartját. Tényleg bonyolult a chart :), de nem reménytelen. Haladó szint, tessék nézegetni, elemezni :)

OTP napos chart:


Egy biztos, a chart és a jelölés rengeteg vitát hozhat, igen, de az egyik legjobb, amit a lefordulás óta nem írt felül a piac és magyarázható vele a mozgás. Írtam korábban is erről a lehetőségről és ez az amiért nem elemezgettem az OTP-t egy ideje. Egy nagyobb "korrekciós" szerkezetben mozog a piac, a belső szerkezetetek pedig nehezen előrejelezhetőek. Amikor ilyen "kusza" a belső akkor háromszögre, vagy ékre kell gyanakodni és vérmérséklettől függően, akár teljesen elkerülni az adott terméket, míg nem tisztázódik a helyzet.
Mi jöhet az év első pár hetében? Amennyiben a grafikon végén jelölt chart egy b hullám, akkor egy szép emelkedés, akár 4400 környékére. Amennyiben egy ED része, akkor egy korrekciós északi kör után újabb mélypont 3200-ig akár, oldalazó, eső mozgással.

USD/HUF - reggeli gyors

Az éjszaka validálta a pénteki kitörést északnak, melynek célára 270. Totál bull a piac 1w, 1D és 4H idősíkon. Szépen húzzák egymást felfelé az alakzatok, melyhez a korai shortosok adják az olajat a tűzre. Valami elkezdődött. Az évek óta zajló oldalazás a deviza piacokon megszűnt, törtnek a "nagy" támaszok, ellenállások. Sokakat le fog darálni a piac, nemcsak a devizapiac, legyetek óvatosak!