Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Saturday 30 July 2011

Egy kis elmélet - A Leading Diagonal

LD- Leading Diagonal

Egy másik különleges alakzat a Leading Diagonal. Ez a formáció 1. hullám és A hullám pozíciójában tűnik fel, ez utóbbi esetben a korrekció formája Zig-Zag. Az alakzat  5-3-5-3-5 alhullámokból áll, különlegessége, hogy a 4. hullám az első hullámterébe ér. Az alakzat felismerésének kulcsa, hogy relatíve lassabb az árváltozás üteme az 5. hullámban, összehasonlítva a 3-kal.

Egy kis elmélet - Az Ending Diagonal

ED - Ending Diagonal

Egy speciális hullámalakzat, ami általában az 5. hullámban jelenik meg akkor, amikor Elliott szavaival élve  "too far too fast" azaz, amikor a piac túl gyorsan túl messzire jutott. Az esetek egy kis százalékában C hullám pozíciójában is előfordul az A-B-C alakzatban. Megjegyzem, hogy amennyiben összetett korrekciós alakzatról van szó (dupla, tripla hármas), akkor kizárólag az utolsó C hullám lehet ED.
Az ED-re speciális belső szerkezet jellemző, az alhullámai hármas szerkezetűek, beleértve az 1.,3.,5. alhullámait is. 
Az ED gyakran fejeződik be "throw over", azaz túlcsordulással, amikor az utolsó hullám túlmegy az 1.-3. által kijelölt vonalon. Az alakzat befejezése után, mindig egy gyors irányváltás következik be és az alakzat kiindulásához, vagy még annál is tovább megy a piac. Ha a befejezés csonka lesz, azaz "truncated", azt jelzi számunkra, hogy drámai változások jönnek.
ED általában egy magasabb rendű hullám befejezésekor jelentkezik, azaz az ED hullám vége egyben egy magasabb rendű ciklus hullámának is a végét jelöli.


Elliott elmélete és a hírek

A blogon sokszor előfordult, hogy egy-egy hozzászóló külön felhívta a figyelmet valamilyen várható hírre, mint a piac mozgását befolyásoló eseményre. Ezekre a hozzászólásokra szinte mindig úgy reagáltam, hogy nincs összefüggés (a pillanatnyi rövidtávú hatáson túl) a híreknek a piacra. Joggal adódhatna a kérdést, hogy jelen pillanatban, miért foglalkozik vele mégis sok elliottos elemző, hogy hogyan alakul az amerikai szavazás az adósságplafon megemeléséről. A válasz Elliott rendszerében van. Korábban már említettem, hogy vannak olyan esetek, amikor a hírek beindítanak egy-egy korábban elkészült hullámszerkezetet, vagy inkább úgy fogalmazok, hogy katalizátorként hatnak egyes kivételes esetekben. Az E hullám pedig épp egy ilyen. Az SP-ben látható egy nagy háromszög a 2007-2008-as mélypontból induló ZZ korrekciós emelkedés C/4 hullámában, a bux és az OTP esetében pedig van egy feltételezésünk, hogy most jöhet C ending diagonáljának e hulláma. (ha ez a verzió lesz a nyerő). Ismét idéznék Prechtertől, az e hullámok jellemzőiről alkotott véleményéből:

"They almost always are accompained by strongly supportive news"

Azt hiszem, nem kell bővebben kifejteni!