Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Tuesday 18 March 2014

OTP - Totálisan nagy kép

Hetes chartot figyelve, nekem az az érzésem, hogy lefelé immáron biztos nem ZZ megy, azaz impulzus, aminek harmadik (illetve negyedik) hullámát tapossuk. RSI nagyon bear, azaz felfelé nagy eséllyel korrekció megy. (RSI 50 v 60-as zónához) Nem mélyedek el a számozásban, ez is egy lehetőség, volt egy hír, ami befolyásolja az ábrát, azaz vagy 4/a vagy 4/c ment ma felfelé. Ideális szintek környékén a piac, hamarosan le fog fordulni nagy eséllyel egy korrekcióra, vagy inkább tovább folytatja a trend irányú esést. Gyors a piac, mivel kb. két hete van 2700-ra lemenni, feltéve, ha tényleg ed-vel van dolgunk .) A hetes horog nagyon durva dolgokat csinálhat, 5. megnyúlhat!!!, ami már a célzóna lenne.

OTP hetes chart:

Nem megyek le mélyebb szintekre, nagy tf-s mozgás és hír is volt, érdemes ezt nagy tf-n szemlélni. Többet, részletesebben akartam írni, de amikor időm lett volna rá hétvégén nem ment a rendszer. Azért amit az elejére akartam tenni, most a végére vágom be... Íme


Az év elején az OTP-re vonatkozóan 3 bejegyzésben tettem közzé a várakozásaimat. A mostani elemzés előtt érdemes ezt végigolvasni, újra. Igen, lehet azzal érvelni, hogy magasztalni akarom magam, azonban a belső szándék más, mindamellett persze, hogy jól esik egy amatőr számára egy ilyen esés előrejelzése. Szeretném felhívni mindenki figyelmét arra, hogy  a charton szerepelt az esés lehetősége, már akkor, amikor sokan az egekbe várták a papírt.  Szeretném felhívni mindenkinek a figyelmét arra, hogy érdemes Elliott elméletét megismerni, mert tényleg leírja a piacok működési mechanizmusát, még akkor is, ha ez alapján önálló kereskedési döntést nem lehet meghozni, önmagában Elliottal nem lehet kereskedni, de elemezni, várakozásokat megfogalmazni igen!

Az OTP-hez a tavalyi év egyik legnagyobb vitát kiváltott elemzése kötődik, mely előre jelezte az 5000 feletti zónából való hirtelen esés lehetőségét. A jövő évi várakozásokhoz tulajdonképpen a 2013 április-májusában készült elemzésekben foglaltakkal érdemes kezdeni, az ott leírtak, a nagy tf-n meglévő alakzat, illetve a hezitálás a két verzió között mind a mai napig bennem van. 2014 lehetséges mozgásainak megértéséhez - a kontextus miatt fontos lehet - a korábbiakban leírtak áttekintése. Annyi anyagot szedtem össze, hogy több részletben teszem közé az OTP jövő évre vonatkozó várakozásokat. De nézzük mi is történt:

2013. április 30.

"Szerintem elérkezett az idő, a hosszútávú long pozíciók csökkentésérestoppok szorosra húzására. Ez nem short és nem azonnali zárásra való felszólítás, csak egy gondolat, hogy fel kell készülni arra, hogy lefordulnak a piacok, egy hosszabb bear szakaszra. Nem kell itt armageddonban gondolkozni, egyelőre, csupán az óvatosság elve alapján készülni kell a zsákban lévő profit megvédésére, a veszteség elkerülésére.

Azt hiszem nem írtam ki még ilyet, bár több eset is volt, amikor kinézett egy nagy lefordulás, most azonban nagyon reális esélyét látom, kellene még egy kör felfelé, néhány piac, termék vonatkozásában, de közel vagyunk nagy tf-n a kész szerkezetekhez.

Gondolkozz és legyél felkészült minden irányra, csak magadra hallgass, ne másra, ha a pénzedről van szó!

2013. május 5.

"Az OTP hetes chartján szépen kirajzolódik az ék. A belső szerkezet is szépen hozza a korrekciós jegyeket (3-3-3-3-3).


Elliott így fogalmaz: "A [záró] diagonál végén drámai fordulat következik be, amely nyomán az árfolyam igen meredek szögben teszi meg az utat az alakzat kiindulási pontjáig és még valamennyit"

Az a tudás is birtokunkban van, hogy mindezt kb. mennyi idő alatt teszi meg. Ez a jelenlegi információk szerint kb. 28-43 hét közé várható, azaz az év végére, jövő év elejére a papír 2600-700 alá kerülhet. Ez a jelenlegi értékének megfeleződését jelentheti. Valóban drasztikus esés lehet, a hangulat elromlását jelenti, megindulhat a válság következő fázisa, ami véleményem szerint a meggyengült világgazdaságra szabadul majd rá. Kormányok fognak megdőlni és újabb lázadások lesznek, de ez egy másik történet. Maradva az OTP-nél a célzónába várom a papírt, de tudom, jelen alakzatban ki is szúrhat belőle, sőt el is maradhat tőle.

OTP heti chart:

és a fraktálos, már ismert ábra:


Kisebb tf alapján szerintem még nem vagyunk készen, de a jövő héten nagyon is elképzelhetőnek tartom, hogy látni fogjuk a végét, akár ez új csúcsot jelent majd, akár nem." 

 2013. május 23. 

"Érdekfeszítő nap volt a mai, végre megjelentek azok a karakterjegyek, melyeket hiányoltam az ED zárásánál, megjött a forgalom és láthatóan EUFORIA alakult ki.

Havi charton az első célzónában a piac, ahogy azt korábban - talán januárban - kijelöltem. A mai emelkedés után, akár kész is lehet a szerkezet. Biztosan kijelenteni, hogy itt a fordulat, ezen a timeframen nem lehet.

OTP havi chart:



Hetes charton a forgalom még nem jött meg, igaz a hét fele telt csak le. A magasról érkező trendvonal fölé került az árfolyam, amit sokan kitörésként értékelhetnek, vajon behal-e a kitörés vagy nem?
Az ED általában nem ér véget a felső száron, igaz, ezt máshogy is be lehet húzni. Hetes charton - a hétnek nincs vége - szépen alakul a helyzet, elfogadható szinten a piac, akár vége is lehet az emelkedésnek.
Figyelem, ha itt csúcs lesz, akkor hetes viszonylatban egy fordulós divergencia alakulhat ki!
Célzónában a piac, a számozásnál a-b-c zigzag helyett, akár egy éket is lehet jelölni, ami felveti annak lehetőségét is, hogy ez még nem a tető, csak egy ZZ-nek az a hulláma. Ebben az esetben 5400-as felső zóna elérhető lenne.

OTP heti chart:



Naposon a forgalom szépen megjött, az utolsó 33 nap legnagyobb forgalmát láthattuk ma. A jelzett célzóna fölé is ment a piac, de ezzel nincs semmi bajom.

OTP napi chart:


Az órás charton vannak problémáim, RSI nagyon magasra ment. Olyan, mintha ez még nem is a csúcs lenne, hanem csak egy harmadik hullám és új csúcs várható. Ritkán van arra példa, hogy egy erős c hullám viszi fel ilyen magasra az RSI-t és divergencia nélkül fordul le, holnap többet látunk majd. 
Várjuk meg a kritikus szintek törését és akkor hajrá! Addig is tekintsünk Elliott által adott verziókat lehetőségként vagy leselkedő veszélyként."
Az elveszett chartokat visszakerestem az archívumomból, remélem ua. sikerült beillesztenem. Azóta mindenki látta mi történt, valóban voltak az elemzésben időbeli és térbeli eltérések, de azt gondolom pontosan nagyon ritkán lehet előrejelezni bármit, ekkora tévedés és bizonytalanság benne van a pakliban.

Most, hogy már mindenki láthatta a "Csányi" féle eladási sokk előre kódolva volt a grafikonon folytatom az OTP vonatkozásában a 2014-re vonatkozó előrejelzésemet. (1. rész - Link)

Továbbra sem tudom egyértelműen kijelenteni, hogy az ábrán látható alakzat egy ED volt, vagy csak egy 1-2-i.-ii-iii-iv-v sorozat látszott annak (az érthetőség miatt jelöltem most így). Ez alapján két verziót kell továbbra is futtatni, ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy az impulse számozásnak egyre kevesebb esélyt adok, 75-25 az ED javára a jelenlegi információk javára.

Nézzük először a havi chart jelenlegi helyzetét.

A charton volt egy kvázi bullish slingshot (9-10 gyetya), ami gyakorlatilag december végére besült, ez antiszignál (!). Úgy kell a jelenlegi helyzetet helyesen értelmezni, hogy a besült bull SS azt jelzi, hogy havi charton a trend iránya bear. Azaz a havi charton a piros számozás fogja megállni a helyét, nagyon nagy valószínűséggel.

OTP havi chart:



A heti chartról a véleményemet pár hete összefoglaltam, amikor a portfolio.hu-nak jelent meg egy elemzése, értelmezésemben longra jelölve a papírt. Íme:

2013.november 28.

Tegnap a portfólió feltett egy videót az OTP-ről (itt elérhető: Link). Leírtam a kockázatokat a bejegyzésekben, csatolom:

"Távol álljon tőlem, hogy a technikai elemzést megkifogásoljam, szeretném ugyanakkor a chartról technikai szemmel a másik oldalt, a longosokat veszélyeztető szituációra felhívni a figyelmet.

Tapasztalatom szerint ekkora időtávon 4,5 év (2009 eleje - 2013 vége) heti charton érdemes a logaritmikus skálát használni a trendvonalak meghatározásánál. Ebben az esetben az OTP árfolyama már a trendvonal alatt van, a hó eleji megugrás ugyan a trendvonal fölé tudta vinni a papírt, de nem tudott felette maradni, ez ezen a timeframen, illetve a fordulós hetes gyertya alakzatot is figyelembe véve, inkább a short irányába mutat. Amennyiben a 2012.07.27-nél lévő csúcsból húzzuk meg a trendvonalat, akkor a felszúrás épp a trendvonal alját érintette meg, majd lefordult. (Jeffrey Kennedy módszere alapján lehetséges innen indítani a trendvonalat, szemben a hagyományos TA értelmezéssel)

A nagyobb timeframeken (havi, heti) a piacot sokkal inkább semlegesnek tartom, shortos beütéssel, mint longnak, erre utal az RSI (normál beállítás 14;9) 50 alatti értéke (az utolsó gyertya értéke még befolyásolhatja ezt), éppen ezért én csak azt állítom nincs egyértelmű vételi uralom a parketten nagyobb timeframen.

Havi charton van egy általam csak "kvázi" bullish slingshot alakzat, de ez jelen pillanatban besülni látszik, ami szintén ellentétes irányba mutatja a nagyobb erőt. 

Kisebb tf-n az ék alakzat lehetőségét magam is reálisnak tartom (vagy a tegnapi mélypont, vagy a következő után), rövidebb távon valóban van/lehet vételi lehetőség a papírban, hosszabb távon azonban óvatos vagyok, több index is reális fordulós szint előtt áll (pl.: SP, DAX, DOW), ezért érdemes az apróbb jelekre figyelni, vagy váni 3-4 hetet.

A leginkább bull verzióm szerint 5400 lehet egy hirtelen jött komoly emelkedés célárzónája (2014 eleje), de erre jelenleg nagyon kicsi esélyt adok, 4800 eléréséig nem is gondolkozom benne. 

Stop legyen veletek!"

2014-ben az OTP esésére számítok, az első két részben bemutatott okok alapján. (1. rész - Link, 2. rész - Link)

Részletesen, kontextus alapján a Ciklus szintű C hullám megindulására (ha eddig nem történt meg) és a bankpapír esésére számítok. Többször írtam, hogy a Ciklus szintű C hullám elindulásánál a várakozásom, hogy nehezen felismerhető alakzatot produkál. A 2008-as válság grafikonját a tréningre átnéztük és beszámoztuk, szerintem ez az a szituáció, amikor menet közben totális zűrzavar van az elemző fejében, csak utólag lehet történteket rekonstruálni. 

OTP napi chart:


Az OTP helyzetére van egy elég "zűrös" ábrám, amit a blogra november végén tettem ki. Azóta eldőlt, hogy a bear verziót választotta a piac.

OTP napi chart:

és a jelenlegi állapot:


Napos alapon rövidtávon belelátok egy 4500-4600-hoz való emelkedést, sőt extrém esetben 4800 is elérhető, onnan lefordulást várok, de ezt majd részleteiben, folyamatában.

2013-ban folyamatosan figyeltem az esés után is azt a lehetőséget, mely szerint milyen esélye van egy nagyobb északi körnek, ezt továbbra is megteszem. Az első időszakban még nagyon nagy esélyt adtam neki, de ez az esély egyre csökken.

Azt hiszem az elemzés 3 része után mindenképpen ide illik a blog alján található komment:

“Elliott által felfedezett hullámelmélet önmagában nem kereskedési rendszer! Ezt sokan félreértik. Saját véleményem szerint csak a kereskedési rendszer egyik eleme. Arra használom, hogy egy képet kapjak a piac aktuális helyzetéről és a lehetséges mozgásokról, még akkor is, ha néhány esetben ez egymással ellentétes irányt jelent. Ezt nagyon sok embernek nehéz feldolgozni, ugyanakkor a kettős gondolkodás sok veszélyes szituáció elkerülésében segít. A kereskedési döntés meghozatalához az elliotti összefüggések mellett indikátorokat, gyertya jelzéseket és alapvető money management szabályokat is figyelembe veszek, de ezekről ezen az oldalon általában nem esik szó. Egy kereskedési döntés meghozataláért mindenki saját maga felel! Törekedj arra, hogy ne más meglátását próbáld meg lekövetni, hanem saját magad alkoss véleményt a piacról és az alapján hozz döntést! Ne bízd rá a pénzed ismeretlenek véleményére!” Ad :)

Idáig tartott az év elején közzétett várakozás az OTP-re vonatkozóan, de lássuk mi a helyzet most.