Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Friday 12 April 2013

Elliott hullámelméletéről


Egy ideje aloldalként kint van a blogon a következő összefoglaló, de a mai nap is azt tapasztaltam, hogy sokak számára tartalmazhat újdonságot, ezért kirakom ide bejegyzés formájában is.

Elliott hullámelméletéről
Elliott által megalkotott hullámelmélettel való találkozást az emberek egy része katartikus élményként éli meg. Végre megtalálta azt a tökéletes rendszert, amivel profitábilissá teheti a kereskedését.

"Althought it is the best forecasting tool in existence, the Wave Principle is not primarily forecasting tool; it is a detailed description of how markets behave" (Frost and Prechter Elliott Wave Principle -John Wiley & Sons)

Az elmélet csak az első látásra egyszerű 5 szóban össze lehet foglalni,, gondolják sokan: "öt hullám előre, három hátra", de aki egy picit is elmélyül benne, az hamar rájön, hogy ez nagyon nagy leegyszerűsítése a dolognak. Ha valaki komolyabban akar foglalkozni vele, annak mindenképpen azt ajánlom legyen türelmes magával és az elmélettel kapcsolatban, megéri!

Sokáig nem értettem miért van ilyen mértékű ellenszenv a rendszerrel szemben néhány emberben, hogy még arra is hajlandó energiát pazarolni, hogy "tűzzel-vassal" boszorkányüldözést folytasson azok ellen, akik a rendszer után érdeklődnek. Miből ered ez a mértéktelen düh és ilyen erős érzelmi reakció? Csak arra tudok gondolni, hogy a személy valamikor nagy pénzben fogadott a rendszer alapján valamely irányra és óriási pénzeket bukott, ha ez valóban így van, akkor megértem, ez ellen nem tudok tenni és ilyen személlyel szemben értelmetlen is időt és energiát pazarolni, arra, hogy bebizonyítsuk, hogy miért is "fantasztikus" az, amire Elliott rájött. Az elmélettel való kereskedés nem való mindenkinek. Más megközelítést igényel, mint ami az emberek többségében eddigi élete során alkalmazott. Sok ember számára korfontzónán kívüli helyzet, már az is, hogy minden esetben alternatívák vannak a piac jövőbeli mozgására vonatkozóan, ami adott esetben két ellentétes irányba is mehet. Ezért is lehetséges, hogy ugyanarra a helyzetre, két Elliottos elemző két különböző várakozással rendelkezik. Ha jó belegondolunk ez a hagyományos TA-ban is megvan, csak ott nem kalkulálnak sok esetben a másik, ellentétes lehetőséggel, hanem egyszerűen az alakzat megbizhatalansági fokával magyarázzák az ellentétes irányt.

Elliott elmélete alapján utólag minden esetben le lehet írni a piac alakulását, a teljes mozgást, erre ezidáig egyetlen egy TA elmélet nem volt képes. Majdnem tökéletesen lehet számozni a piacot, azért csak majdnem, mert létezik olyan eset, amikor az ember utólag sem képes eldönteni az adott szituációról, hogy az a két lehetséges verzió közül melyik volt. Folyamatában is csak alternatívákat tudunk felvonultatni, hogy melyik irányba mehet nagyobb eséllyel, illetve sokszor kizárni bizonyos lehetőséget, de ettől még több alternatíva lesz mindig terítéken. Ez az, amit a legnehezebb elfogadni és ez az, ami miatt szerintem önmagában csak a számozással nem lehet eredményesen kereskedni, kell valami, ami megerősíti az elképzeléseinket. Ezen a blogon is csak várakozások szerepelnek, ami alapján pozíciót nyitni komoly kockázat, meg kell erősíteni  azokat, hogy a feltételezés a piac alakulásával kapcsolatban helyes. A piacra való belépés még ezzel a módszerrel is több döntés eredménye, szükség van természetesen stopra, a kereskedési tőke védelme érdekében,  a pozíció méretezésére, azaz nem szabad teljes tőkével a piacra lépni, a kilépési és belépési döntés meghatározására, a termék, a kereskedési idő stb meghatározására. Aki csak egy elemzés alapján fog a piacra lépni, az előbb-utóbb el fogja bukni a kereskedési tőkéjét, ebben az esetben természetesen az adott módszer használhatatlanságát fogja terjeszteni, mert emberek vagyunk és annak elismerése, hogy hibáztunk a legnehezebb dolog a világon, mert saját magunkat kell legyőzni, pontosabban saját egónkat.

Prechtert nagyra becsülöm, mert nélküle Elliott felfeldezése már nem lenne elérhető számunkra. Ugyanakkor az állandó "short teljes tőkével" való megnyilatkozása szerintem káros is az elmélet számára, mert a sok sikertelen jelzés után  a valódi esés idején már csak kevesen fognak rá hallgatni. De az is tény, hogy az átlag amerikai és mások is a világban csak az ilyen fajta jelzést értik meg, a "ha és akkor" feltételrendszer a mai média és azon belül is amerikai számára már túlságosan bonyolult.

A Frost and Prechter Elliott Wave Principle könyv a saját eddigi tapasztalatom alapján egy jó induló az elmélet felszínes megismeréséhez, de kereskedésre nem használható. A benne lévő tudásanyag kevés, ennél már lényegesen több áll rendelkezésre. Sajnos ezeket nem lehet a haladó könyvben elolvasni, mert olyan nem jelent meg, a tudást kis darabokból kell összeszedni, felcsipegetni azoktól, akik tényleg kereskedésre használják. Érdemes ebben a tekintetben Jeffrey Kennedy-t figyelni, mert ő az, aki szerintem az egyik legjobb Elliottos elemző ma a világban, legalábbis azok közül, akiknek publikációi elérhetőek. Magyar nyelven Cimballi blogja és füzete a legjobb összefoglalása az elméletnek. Érdemes még odafigyelni Szarvasvadász néven időszakonként, főleg a portfolió topicban publikáló srácra, sokat tud az elméletről értékes morzsákat lehet elcsípni tőle is.

El kell fogadni, hogy új információ esetében tovább kell folytatni az elemzést és akár teljesen felülírni a korábbi várakozást, nem szabad egy elemzés után, még akkor is várni a beteljesülést, ha a piac már régen felülírta azt. Link

OTP

Nem akarok vitázni, pár napja kaptam is érte... A lényeg olyan lehetőség, amellyel a tegnapi nap után komolyan számolni kell...

OTP heti chart:


OTP

Még a csatornában, a célár zónában ment tegnap.

OTP órás chart: