Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Tuesday 24 March 2020

Bét (kispapírok)

Tettem fel  korábban pár Béten forgalmazott "kispapírról" elemzést. Nehéz ezeket a termékeket megfelelően elemezni, mert az elemzéshez szükséges feltételrendszernek csak korlátoztottan felelnek meg. Íme a várakozás és eredmény:

Futuraqua:

2020 március 13, havi chart:


Aktuális:

ESTmédia:

2020 március 13, heti chart:

Actuális:
4IG:

2020 március 7., 3D chart


Aktuális:
 

OTT1:

Megnyúlt a lefelé tartó hullám, vagy  a harmadik ötödik alhulláma. Ez utóbbi esetben a célárzóna lényegesen lejjebb található. Alternatív esetben készen van az esés, de megmondom őszintén nem tudok olyan okot, ami miatt most ezt fenntartások nélkül elfogadnám.

 Aktuális:

 
A korábbi elemzés március 7-én a mostani szinteknél jelentősen magasabban határozta meg a célzónát, a piac a zónát elérte, majd túl is szaladt rajta. 


Összességében elmondható, hogy elérték a jelzett célzónákat a papírok, egy esetben megakadás nélkül túl is száguldott rajta az OTT1. Elképzelhetőnek tartom, hogy kisebb korrekció alakul ki ezeken a szinteken.

A bika csapda, a medve csapda

A tréninganyagból vettem ki egy diát, mely segíthet megérteni a piacok mostani viselkedését, helyzetét.

Egy exp flat korrekciót mutat az ábra, bull piacon, azaz a mostani piaci mozgásokkal ellentétes irányba mozgó, erős trend esetén egy olyan korrekciót, mely a trend irányba kereskedők egy részét csapdába csalja, az ellenállás áttörésével vételi jelet ad, majd a piac lefordul egy következő korrekciós szakaszra és csak annak végeztével indul el újra a magasabb trend irányába.




Medve csapda, azaz a mostani szituáció esetén (a rajt ellentétes  a helyzet, hogy egy erős esés után meginduló korrekció három hulláma után, három hullámban új low-ra fut a piac, azaz a korábbi támasz alá esik, ahol a piaci szereplők a visszatérő trend irányába újabb is újabb pozíciókat nyitnak a támasz elesésével. A várakozásokkal ellentétben azonban a piac gyorsan megfordul és a trenddel szemben végrehajt még egy korrekciós hullámot, ahol a trend irányába beszorult kereskedők hirtelen óriási vételi erőt produkálnak. Ez a vételi erő azonban "follow through" nélkül marad, nem csatlakoznak a piaci szereplők, legalábbis többségük, így a vételi oldal elakadásával ismét a medvék kerülnek túlsúlyba és újabb erős eladási hullám indul, mely az eltéved bikákat is levágja.

A mostani helyzetben reális lehetősége van egy ilyen korrekciós formának, vagy ennek egy válfajára, amikor nem üt új aljat a piac, nem alakul ki medvecsapda, ugyanakkor a támasz csak egy rövid ideig tart és a következő lefelé hullámban erejét veszti.

Összefoglalva: Egy erős lefelé irányú mozgás után meg kell várni, amíg a piac lelassul és megerősített fordulós jelet ad, mert erős esés után a felfelé menő mozgások többsége behal, egy újabb és nagyobb lefelé kör érkezésére lehet számítani. A felfelé kört a longban ragadt, a shortról lemaradt, vagy korábban a támasz miatt pozíciót záró kereskedők újbóli  eladásra használják fel.

Bux

Kritikus szint a piros mozgást illetően (a mostani felkör esetén) jelölve a charton. Amennyiben felfelé egy A hullám halad és ezekről a szintekről fordul (kék zóna), akkor a lefelé tartó mozgások esetében a célszintek, bár lehetséges, nem elsődlegesek. B hullám esetében egy széles zóna mutatná a lehetséges célárakat (26.800-30.000),  a belső szerkezet nélkül nem lehet pontosabbat meghatározni, ez pedig túlságosan széles, azaz nem ezen a tf-n kell megfogni a piacot vagy folyamatában aktív managementet kell folytatni és az újabb gyertyák ismertében pontosítani a célárzónát.


Európai indexek

Dax:

A támasz egyelőre fogta az esést. Havi tf-ről lévén szó és havi támaszról, a felpattanás, vagy egy próbálkozás a zónánál mindenképpen várható esemény. Kisebb tf-n azt gondolom, hogy a felpattanás után érkezik egy újabb leverés, zónába hatolás, majd ismét egy északi kör.

Olasz index:

Célzónából északi kísérlet, szintén nagyobb tf és azt gondolom vissza fogunk még menni.


Francia index:

Eddig a köztes támasz zónát nem rajzoltam be, most megtettem. Alászúrt, majd visszahúzták. Itt is megvan az összhang a többi piaccal.


Angol index:

Itt is, ahogy a francia indexnél is, túlfutott az első támasz/célzónán a piac, majd visszahúzták.


Nagyobb tf-k futnak. Nagy a lendület, nehéz  a fordulat. Ahogy az OTP-nél is, vagy itt az Európai indexeknél is, egy-egy túlhúzásra számolni lehet, kell. Kell egy kis bull, mert valaminek meg kell alapoznia a további esést. Azt gondolom a chartok alapján, hogy még egy leverés egy nagyobb korrekció előtt szükséges. Egyelőre várakozás szerint a piacok, megérkezett a megnyugvás, ami az előrejelzésekben szerepelt.

Arany

Elérte a célzónát, ahonnan nagyot pattant az árfolyam. A mozgás alapján - belső szerkezet nem egyértelmű- arra gondolok, hogy elkészült az A hullám. Ebben az esetben a csúcs közeli, vagy azon túli célár a legvalószínűbb. Utána visszatérést várok a zónába.


Az alt verzió ebben az esetben kiesik. Amíg nem törik, addig a charton hagyom.