Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Saturday 21 January 2012

Gondolatok

Szerintem sokszor elmondtam már, de szeretnék összefoglalni egy-két gondolatot ismét.

A piac két irányba mehet: Mindig kell, hogy a tréder rendelkezzen stratégiával arra az esetre, ha nem abba az irányba megy a piac, amire számított. A piac alakulására sok alternatíva létezik, melyek közül általában egyet választok ki, ami számomra valamilyen érzelmi vagy racionális ok miatt a legvalószínűbb. Szeretném az érzelmi oldalt kizárni, de azt nagyon nehéz, nem tudom 100%-osan megtenni.

A különböző piacok más és más irányba mennek, mozoghatnak együtt, de akár egymás ellen is. Ha egy piacon valaki kereskedik vagy elemez, akkor csak kiegészítő információ lehet a másik piac viselkedése. A piacok a nagy változások előtt általában összeállnak, de még ebben is lehet különbség. 

Ha piac új információ ad, akkor akár azonnal, akár másnapra totálisan hajlandó vagyok megváltoztatni a véleményem. Ezt a képességet a piacon kiemelt értékként tartom számon, nem úgy értékelem, hogy beállok/átállok a másik oldalra és ezzel valamilyen erkölcstelenséget követek el. Az "újra számozás" a piacon nem hátrány, hanem előny!

Nincs Szent Grál! Nincs olyan módszer, ami mindig megmondja a tutit, aki a piacon azt keresi, az eleve kudarcra van ítélve. Nem az a baj, ha nem abba az irányba megy a piac, amire számítunk, hanem az, ha nincs megfelelően menedzselve a kereskedés és jó időben nem történik meg a pozíció lezárása.

Aki követőként kereskedik, értsd.: nem saját elemzése alapján, az nagy kockázatot vállal. Ha valamilyen ok miatt nem kap jelzést az elemzőtől, nem veszi észre a figyelmeztető jeleket, ami felhívja a figyelmet arra, hogy a piacról készített elemzés már nem állja meg a helyét, akkor óriási veszteségeket fog elszenvedni.

Fontos tudni, hogy egy-egy megállapítás, várakozás milyen időtávra vonatkozik és milyen mozgást követhet a piac anélkül, hogy a  várakozást felülírja. Egy nagyobb tf-n készült elemzés sokkal nagyobb mozgást enged meg a papírnak, mint egy kisebb tf-n történt elemzés. Figyelem, két különböző tf-n meghozott következtetés, akár szembe is mehet egymással!!!

Az elemzések csak valószínűségek, tulajdonképpen mi is "csak" valószínűségekkel kereskedünk, de ez soha nem 100%-os. Nem kell mindig pozíciót nyitni és ami fontos, még ha jó is az elemzés nagyon fontos, hogy tudjuk mi adja ki a vételi vagy az eladási jelzést! Mikor kell a piacra belépni és az adott pozíciót, hogyan kell menedzselni... és mikor kell azonnal zárni...

Végül: a piac mondja meg a tutit, nem az elemző!

OTP - várakozás az 5. héttől III. rész

Az órás ábrán nagyon nehéz a ciklusokat bejelölni, helyette inkább javaslom, hogy nézzünk rá az indikátorokra.
Az RSI alapján azt gondolom, hogy egy 4. hullám még hiányzik a pakliból. RSI-nek délre van most több helye, lemehet az 50% szint közelébe. Muszáj is neki, mert kettős divergencia lenne, ha északnak venné az irányt. (piros jelölés). A kék jelölés alapján egy bearish trendfordulót mutat az indikátor, de nem túl erős, legalábbis most úgy tűnik.

OTP órás chart:


Ha tovább szemléljük az indikátorok mások esetében is felfedezhetjük a divergenciát. MACD hist. és a Stochastic is jelzi, hogy a következőkben dél felé fordulhat a papír. Nem tudom megmondani meddig mehet, meglehetősen drasztikus ez a C hullám, kicsi retraceket hozott a felfelé körben.

OTP órás chart:

folyt. köv.

OTP - várakozás az 5. héttől II. rész

Nézzük az órás ábrát. Két verziót publikálok, nem tudom melyik lesz az igaz. Hasonló árakat látok a grafikonon, mint a hetesen. Itt is szétválasztottam a két verziót. A piros verzió és kék között van egy egyező célzóna, ami a 4.000-4.200 közötti sávban található, ahol a kék szerint A=C, míg ue. a helyzet a piros esetében is. Ha ezt a szintet áttöri, akkor esélyes, hogy felmegy magasabb szintre a piac.

OTP napos chart:



OTP - várakozás az 5. héttől

Nézzük először a nagy képet. Korábban említettem, hogy az OTP esetében is lehet egy komplexebb korrekció. Most a nagy képen jelöltem is, pirossal. Attól függően, hogy melyik verzió működik, más és más a célár. Ha egy normál korrekciót látunk, akkor bizony felmehet a papír értéke a 4.600 körüli zónába, ha komplex a korrekció, akkor nagyon esélyes a korábban sokszor említett 4000-4200 közötti célzóna környéke. Nem tudom megmondani, hogy melyik megoldás lesz a nyerő. Ami biztos, hogy a piac nem fog megállni ezen a magasságon, mert két ideális fibo szint között van.

OTP heti chart:


Bux - várakozás az 5. héttől IV. rész - a határidő

Nézzük az index után a határidőt. Határidő esetében nincs olyan sok információnk, hiszen a nagy forgalmú kereskedés csak decemberben indult meg. Ennek ellenére szeptember óta van valamilyen adatunk a termékről.

Napos ábrát nézve, hasonlóan a normál indexhez, egy intermediate C hullám tarthat felfelé. A célzónát nagy eséllyel elérheti, a célzónához vezető utat (korrekciók helyét) ebből a grafikonból nem tudom előre jelezni.

Bux1212 napos chart:


Bux - várakozások 5. héttől III. rész

Óráson óriási a bizonytalanság, minden valószínűség szerint a teljes számozást, majd egy magasabb szintű korrekció után lehet megmondani. Minden, amit leírok csak egy hangos gondolkozás, még véletlenül se kereskedjen senki ez alapján!

Látható óráson egy divergencia, ami arra utalhat, hogy közeleg egy korrekció.

Bux órás chart:


Ha az elsődleges hetes és napos verzió szerint próbálnám meg beszámozni az emelkedést, akkor a következőt mondanám. A piac jelenleg még csak a 3. hullámban lehet, vagy éppen most fejezhette be. Az intermediate C hullám indulása valóban egy LD-vel történt, azonban nem úgy nézett ki, ahogy először gondoltuk, egy exp. LD lehetett a tettes. (kijelentés csak akkor, ha magasabb szintű trendfordulat megtörtént)

Bux órás chart:


A fenti elképzelést két dolog erősíti, egyrészt az RSI, mely nagy eséllyel azt mutatja, hogy még nem volt 4. hullám, közeleg egy letörés/korrekció, illetve alátámasztaná a megnyúlt 3. hullám verzióját a Fibo szint. Ez nem jelent bizonyosságot, csak egy gondolat. Ugyanilyen gondolat, hogy a korrekció esetleg nem lesz mély, hanem adott esetben egy erős exp. flat, vagy egy hsz. Korrekciót végét legnagyobb eséllyel 18.350 környékére tenném, amennyiben nem megyünk újabb csúcsra előtte.

Kisebb timeframre való lemenetelt nem tartom szerencsésnek, nagyon elmélyedtünk/elmélyedtem benne és a nagy képet nem vettem megfelelően figyelembe, egyenlőre nem megyek alacsonyabb szintre.

Bux - várakozások 5. héttől II.

Nézzük a napos képet. Egy érdekességre felhívnám a figyelmet. Nevezetesen a lefelé jövő intermediate ciklus első hullámára, hasonló mozgása volt, mint a mostani C hullám indulásának.

A piac órás alapján úgy látszik, hogy az eggyel magasabb rendű ciklus 4. hullámterének tetején van. (hetesen nem volt egyértelműen megállapítható, hogy pontosan hol is van). Jelenleg A hullám 78,6%-os értékéig jutott el a piac. Fontos ez, mert az index esetében láttam már olyan történést, amikor C hullám nem jutott tovább. A korrekciós trendcsatorna intermediate szinten történő berajzolása, a feltételezett exp. LD miatt igen nehéz, ha a csúcs utáni első csúcshoz húzom, akkor a meghosszabbított trendcsatorna alja fogta meg az emelkedést. 

Kérdés: Lehet-e itt vége az intermediate (C) hullámnak. A válasz igen. Mekkora eséllyel? Ezt nehéz megmondani. A teljes esésre vetített Fibo rács két szintje között áll az emelkedés (az nem biztos, hogy megállt), ezért arra gondolok nagyobb eséllyel, hogy nem, az napos kép alapján.

Bux napos chart:


A napos charton legnagyobb eséllyel ua. a célzónát jelölném ki, mint a hetes charton. Célár 19.500 fölött egy picivel, ideális esetben.

Bux - várakozások 5. héttől - I. rész

Visszatérek. Remélem sikerült a függőséget olyan mértékben törölni, hogy ne legyen hatással az elemzéseimre. Terveim szerint több részletbe - még hétfő nyitás előtt, nagyobb részt a hétvégén - publikálom a várakozásokat, illetve az elemzésekhez kapcsolódva észrevételeimet foglalnám össze mindazoknak, akik az elemzéseket olvassák. Fontos érteni, hogy mikor mire gondolok, mit mért mondok és mikor kell ezeken átlépni, mikor törlődik egy elképzelés.

A bux hetes ábráját teszem fel először. Nagyon tiszta a kép. Itt szeretnék köszönetet mondani Áginak, aki pm-ben (privat mail/message) osztotta meg gondolatait, örülök neki és az elképzelésének, mert Elliotti szemlélettel közelít és kiegyensúlyozott - érzelem mentes - gondolkodása miatt mindig is felnéztem rá. Elemzésében olyan dolgokat emelt ki, ami nagyban segített megtalálni - visszatérni - a helyes útra. A jelenlegi legerősebb alternatívát fogom bemutatni, melynek előnye, hogy több ponton erősítik egymást, illetve komoly összefüggést mutat a negyedéves képpel. ( A teljes grafikonkészletemet "kidobtam", az összes ábrát újra rajzolom)

Bux hetes ábra:


Indokok:

1) Váltakozás elve: ha A hullám annyira impulse, hogy felosztása szinte lehetetlen alhullámokra, akkor C hullám jól tagolható, komplex lesz, vagy fordítva. A komplex volt, ezért nehéz most C-t felosztani.

2) A jelölt célzóna A 161,8%, ami egy ideális C végpont

3) A korrekciók végének ideális Fibo szintre, azaz 50%-ra mutat a célzóna

4) A rajzon látható szint erős ellenállás, itt metszi az intermediate trendcsatorna felső szára a korrekciós csatorna alsó szárát

5) Ideális korrekciós szint, hisz Primary 2-es hullám intermediate (4) hullám terében fejeződne be.

Bux 19.500 környéke a jövő héten olyan brutál ellenállás, aminek az átvitelére szinte esélyt sem látok. Nyilván nincs olyan, hogy esélytelen, a piac majd úgyis megmondja, hogy mit akar.  A várakozások szerinti célt a szokásos módon az ábrán jelöltem. Hetes elemzés, célba éréséhez 1-3 hét kell. Kisebb timeframen majd tovább elemzek.