Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Saturday 7 July 2018

Richter - Teljes körű áttekintés

Megpróbálok egy teljesebb áttekintés nyújtani Elliott-i szempontból a Richter vonatkozásában. A nagy képtől haladva a kisebb felé. Amikor szűkítő kritériumot alkalmazok, azt előre jelezem.

A negyedéves grafikont (utolsó adat: 2018.07.06. 15:30) általában kevesen használnak, kevesen szemlélnek én mégis ezzel kezdeném a gyógyszeripari cég vizsgálatát. 2017-ben ATH csúcsot ütött a piac (7.296), az rsi fenntartható bull zónájából indult intenzív esés. Amennyiben ezt  a zónát eléri a piac, akkor igen jó eséllyel további emelkedés várható, azonban jelen helyzetben ezzel kapcsolatban két dolgot figyelembe kell venni. Egyfelől megnyúlt 5/5 esetében ezt okozhatja egy vételi klimax, erre utalhat az intenzív esés az ATH után, másfelől a 2014-2015 körül készült nagy tf-s elemzéseknél utaltam a hetes/havi képen jól látható háromszögre, ami mint jól tudjuk egy trendszint utolsó előtti alakzata egy szerkezetben, jelen esetben a háromszög utáni gyors felkör után egy trendfordulót, vagy nagyobb korrekciót láthatunk. A háromszög verzió szűkítő feltétel, mivel minden a következőkben bemutatott lehetőségnek ez a kiinduló feltétele, nevezetesen a felfelé haladó impulzus utolsó előtti, azaz 4. hullámát láttuk. 

Tréningeimen egy nagyobb szakasz csak az Elliott-i értelemben vett háromszögek beazonosításával foglalkozik, itt eltekintek a részletes bemutatástól, de a lényeg, nagyon nagy eséllyel háromszöget láttunk a grafikonon, a célárat elérte a piac (spike-okkal számolt célár 7.500 volt, de közben eltelt két osztalékfizetési időszak, plusz a spike-ok nélkül, osztalékkal bőven a min. elvárás fölötti árat ért el a papír).

Visszatérve, a negyedéves grafikonra látható, hogy többszörös támasz előtt a piac. Egyfelől a háromszög teteje, mely jó 10 éven át tartotta ellenállásként az emelkedést, másfelől az rsi is leérkezett a bull támasz zónájához, így jó eséllyel tanúi lehetünk egy megpattanásnak. A negyedéves grafikon alapján a lefelé tartó - feltételezett impulzus - még nem készült el, hiányzik egy negyedik hullám, mely visszaviheti a papír árfolyamát a 6.000 körüli régiókba.

Richter 3M chart:


Korrekciós hullámok esetében tudjuk, hogy amennyiben trendmozgató alakzat az első, azaz A hulláma, akkor azt egy korrekciós szerkezet után (B) újabb trendmozgató alakzat követ (C).

Sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy a Richter árfolyama 4.000 alá zuhanjon, nekik mondom a következőket. Érdemes végiggondolni, hogy az első, azaz A hullám még nem fejeződött be és az A hullám nagysága eddig (7.296 - 4.956) 2.340 pont (DE! lehet A/1 is !!!). Szóval a 4.000 alatti érték nem ördögtől való, hanem reális elképzelés. Természetesen pontosabbat a B hullám befejeződése után lehet mérni, ami még nagyon messze van.

A negyedéves charton hatalmas, momentumos gyertya van, ilyet a harmadik hullámok produkálnak, több havi emelkedést vett vissza egy hatalmas fekete gyertya, ezt komolyan kell venni! A papír annyit ér, amennyit a befektetők hajlandóak érte megadni, jelenleg pedig egyre kevesebbet! Az idén a papír elvesztette értékének több, mint 30%-át, ezt az információt nem szabad mellékesen kezelni! Ha valaki ránéz az éves gyertyaképre (utolsó gyertya még nem zárt), brutális esést láthat, az esésnek még nincs vége! Két év emelkedését adta vissza fél év alatt a papír árfolyama!

Richter 1Y chart:

A havi charton a fentiekben leírtak megerősítése látható. Éles esés, impulzus, mely még nincsen készen, azaz további mélypont jöhet a papír életében, a nem is olyan távoli jövőben (Havi chart!). A kép alapján elsődlegesen arra kell gondolnom, hogy a lefelé tartó A (vagy 1.) hullám 3. alhulláma van csak elkészülőben. A momentumos esés lassulása zajlik, ami lehet egy ED formáció, vagy egy 4-5-4-5 szerkezet, melynek a végén A/3 kialakul. A/3 végének célzónájában vagyunk számolt célár 4911 környéke, de ezen a tf-n 100-150 pont tévedés is simán a zónát jelenti a számolt célártól. Bár idén májusban volt egy behalt felfelé próbálkozás, arányaiban ez a korrekció időben elmaradt a tavaly őszi korrekció mértékétől, így azt nem tekintem adott trendszinten a párjának.  Havi charton szintén bull támasz előtt a piac az indikátorképen is, azaz jó eséllyel hamarosan pattanhat egyet az árfolyam (havi chart, akár 3-4 gyertya is lehet, akár!).

Richter 1M chart:



A havi alatti tf-ken kell a fenti verzió szerinti pontosítást elvégezni. Itt két verzió lehet, melyről a korábbiakban már szóltam. Vagy egy utolsó előtti hullámban, azaz a fentiek alapján A/3/5/4-ben vagyunk, vagy egy A/4/exp. flat verzióban. Az exp. flat verziót azért tartottam reálisabbnak, mivel a sokak által várt 4800-as szint előtti fordulatot eredményezve, medve csapda kialakulása után okozna egy hirtelen árfolyam emelkedést, ezzel egy SQ-t, jelentős fájdalmat generálva a short oldalnak, illetve a célár elérésének elmaradása miatt, a lemaradás érzését a kiváró longosoknak (Erre vonatkozó előrjelzés: Link-1, Link-2). Hetesen fordulós divergencia van kialakulóban, de az első fordulós gyertyakombinációra (bullish harami) nem érkezett megerősítés. A hetes kép, a május közepi hatalmas spike gyertyával inkább az 1-2-3 formációt erősíti, azaz azt, hogy az A/3/5/4-ben vagyunk. Kizárni egyik verziót sem tudom teljes bizonyossággal főleg nem ezen a tf-n, ezért azt gondolom mindenképpen evidenciában kell tartani mindkettőt. A múlt heti mozgás alapján immár ennek adom a nagyobb sanszot, de a price action a jövő héten felülírhatja, ezért érdemes erre figyelni. Amennyiben nem, akkor  4800-4900 körüli célár várható. 5/5 megnyúlás esetén ennél mélyebbre, azaz a sokak által várt színt alá szúrhat (4600 környéke, amennyiben a következő napokban nem lesz az 5180-as zónánál magasabb ár).

Richter 1W chart:


Napos chartot nézve, a korábban felvázolt verziók mellé szükséges betennünk a A/3/5/ED verziót, mivel a képen túl sok hármas szerkezetű hullám mozog. Ebben az esetben az ending diagonal 3. hullámjában lehetünk, mely  a következő hetekben új low-ra viszi az árfolyamot (többször is). Az diagonal berajzolása jelen esetben még korai, mivel a leggyakrabban a harmadik hullám komplex hullámszerkezet lesz, így a 3 csúcs kijelölésést még nem tette meg az árfolyam.

Napos charton a fentiek figyelembevételével 3 eshetőségre kell figyelni:

1) Exp flat B hullám, ebben az esetben éles emelkedésre kell számolni, melynek ideális célára 6.100 körüli célzóna, erről a korábbiakban tettem ki elemzést.
2) A/3/5/4 ebben az esetben, napos chartot is figyelembe véve, elképzelhető, hogy még csak a hullám ment északnak, 4/a/zz, c of ED formációban, új low , vagy a korábbi alj közelébe juthat az árfolyam, amiből emelkedés indulhat az 5200-5300-as zónába, ahol az ellenállás megfogja, majd új low-val befejezi az A/3/5/5 hullámot VAGY, immár az 5. hullám fut délre, új low és elindul a felfelé tartó nagyobb trendszint korrekciója. A napos, illetve kisebb kép alapján ebben az esetben az első verzióra szavazok, a hullám térben és időben nem érte el a 2 hullám nagyságát, továbbá a ZZ, c of ED verzió inkább az alhullámra jellemző, mint a teljes korrekcióra
3) ED verzió fut délre, ebben az esetben gyors irányváltások, csökkenő forgalom, hetekig tartó bizonytalan esés várható.

Richter 1D chart:




A chartokat nem számoztam be, túl sok időbe került volna, melynek nagy hasznát nem látom. Aki megismerte a rendszert (Elliott hullámelmélete), annak nem okoz nehézséget, aki még nem ismerkedett meg vele, annak ajánlani tudom vagy az EWI honlapján ingyenesen elérhető angol nyelvű anyagot (Link - regisztrációhoz kötött), vagy Cimballi magyar nyelvű füzetét (Link), nyáron a strandon egy kis pihenés képpen megfelelő olvasmány lehet egy trader számára.

A fenti elemzések kapcsán fontos megjegyezni, hogy a nagyobb tf-k támasz elé érkezése azt jelenti, hogy pattanhat az árfolyam most, vagy néhány gyertya múlva, ez pedig egy havi charton akár azt is jelentheti, hogy a megpattanás az ősszel következik be, érdemes elolvasni a blogra vonatkozó disclaimert, illetve a blog használatára szóló rövid leírást itt.

CET 23:41 kieg.

Naposon van egy triggerelet bearish slingshot. Pénteken valahol írtam róla, lehet nem itt a blogon. Az ilyen sling általában 4. hullámban (esetleg 4/a) alakul ki, amire itt is jó esély van. A setup megbízhatósága a statisztikáim alapján változó, a várható érték variabilitása magas, ezért nem szívesen foglalkozom vele a kereskedésben. DE ettől még jó eséllyel működik és viheti új lowra az árfolyamot. Három hullámban mentünk ki új lowra naposon, ez pedig azt jelenti, hogy újabb low, vagy low-k jönnek, még az exp flat verzióban is.