Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Friday, 11 May 2018

USD/HUF - 1. rész - (2014-2018)

Valamikor 2013 környéke óta követem figyelemmel a kereszt mozgását. 2014 első felében rengeteget foglalkoztunk itt a blogon a várható mozgásokkal, melyből 2014. július elején megszületett az azóta folyamatosan emlegetett bejegyzés. Több célár volt megjelölve, melynek többsége azóta teljesült. Az emlékek felidézése miatt itt a chart abból a bejegyzésből:

...és az akkori célárak:

230-250-290-350 HUF/USD

2015. januárjában felkerült havi chart:


Bár az elemzéseket Elliott alapján készítettem, mellé más technikai alakzatokat is segítségül hívtam.

2016. december 11-én született bejegyzés (talán érdemes is elolvasni azt a pár sort: Link), tényleg véget ért valami, a dollár decemberben volt a csúcson, azóta esik. Az elemzések kapcsán tapasztalatot is vettem, igaz nem fizettem érte a piacon. A lefelé kör sokkal mélyebbre ment, mint amire először számoltam. Azóta megtanultam, hogy a forex korrekciók általában sokkal mélyebbek, mint a részvénypiaciak, így a kisebb valószínűség melletti (nekem akkor még kisebb), zöld verzió mentén haladt a piac.

Egy tavalyi havi chart, ahol a lehetőségeket vázoltam:


A választott alternatíva nem az volt, ami mellett a piac letette a voksát, mélyebb korrekciós szintre utazott, mely pár fillér tévedéssel előrejelezhető is volt.


Kisebb tf alapján (heti-napi) nem voltam bizonyos abban, hogy láttuk az aljat, nagyobb eséllyel arra gondoltam, hogy még egy kisebb low/dupla alj. A piaci mozgás azóta azt mutatja, hogy megindultunk felfelé.

Itt jön a nagy kérdés: Vajon a havi bull trend tér vissza és a charton látható számozás helyes? Mert ebben az esetben 320-350 környéki célárak teljes mértékben reálissá válhatnak,  vagy a devizapiacokra oly jellemző hármas szerkezetű mozgással az emelkedés véget ért és lefelé már egy újabb nagyobb trendszakasz halad, a felfelé tartó mozgás pedig korrekciós jellegű lesz?
Azt gondolom, hogy erről most korai nyilatkozni. A felfelé tartó mozgás belső szerkezete fog dönteni. A felfelé mozgás elég intenzív volt az elmúlt két-három hétben, de most ellenállás elé érkeztünk, talán tegnap - ma meg is indult egy nagyobb korrekció lefelé.

A bejegyzéssel annyi a célom, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy Elliott rendszere, bár nem kereskedési rendszer és korántsem tökéletes, de az egyik legjobb előrejelző rendszer, mellyel érdemes foglalkozni, illetve a következő szélesebb elemzés előtt a múltra vonatkozóan előkészítsem a terepet.

Folyt. köv.