Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Thursday 5 March 2020

KV mellől

Nem írok ma reggel sokat, mert kivárás van bennem, szeretnék megerősítéseket kapni a piacról. Kisebb tf-n el lehet kapni egy-egy rövidebb szakaszt, de a nagyobb tf mozgására több elképzelés is van, melyek a jövőre nézve a kisebb mozgásokat erőteljesen befolyásolják, nélkülük a találati arányok kisebbek.

Érdekesség: tegnap délelőtt pangás volt a devizapiacon (legalábbis részemre) és a magyar piaccal is foglalkoztam, OTP m15/h1 lövés esetén az egy R távolság a költségek levonása után 0,37 lett, egy olyan piacon, ahol az átlagos gyertyanagyság legalább megduplázódott. Ez nekem azt jelenti, hogy normál piacon az 1H/4H tf sem kereskedhető érdemben a rendszeremmel, mert ilyen költségstruktúra mellett olyan találati arányt kell produkálni (az egyéb hátráltató tényezők mellett - pl napon túli tartás költsége), ami szinte lehetetlenné teszi a kereskedés sikeres oldalára kerülést. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nincsenek kedvező lehetőségek, itt is adódhatnak, csak a számosságuk ezeken a tf-ken annyira alacsony, hogy a befektetett energia külföldi piacok (és brókerek) esetében lényegesen jobb megtérüléssel kecsegtet. Érdemes R-kben számolni, kalkulálni, mert rávilágíthat nemcsak a saját rendszer gyenge pontjára, hanem, mint egy kiragadott példa alapján látszik, a tf és piac problémájára is. Egy lövés, egy adat tudom nem mérvadó, statisztikai számossághoz is kevés, de egyfelől most van egy konkrét adatom egy sejtésre, másfelől teszteltem már akkora mennyiségű helyzetet, hogy látom az ATR érték és R:R kapcsolatát, ami bár nem teljes bizonyosság, de a gyanú nagyon határozott megerősítését jelenti számomra.
A másik ismételt jelzés számomra a magyar piacon való kereskedés, ha nem is teljes, de részleges kerülésére, hogy a rendszerek komolyabb fejlesztésre szorulnak. Nincs OCO megbízás ,  ami miatt vagy az SL vagy a TP megbízás lehet csak kint a piacon (határidőnél el lehet kerülni), ezért a célszint közelében folyamatos figyelmet érdemel (nincs jelzés egy célszint elérésénél a ker rendszeremben vs meta, likviditás korlátozott). A tegnap zsákolt 1,37 R profit, a zárás figyelése miatt, sikerült kihagynom a devizapiacon egy olyan belépőt, aminek a hozadéka 4,2-4,5 R körül alakult, szóval a magyar piac tegnap nekem megtermelt 3 R mínuszt.
Mindenből szeretnék tanulni, ebből is, de talán másnál is elindít egy gondolatspirált, tulajdonképpen ezért is írtam le, mert ha felismerünk egy problémát, akkor van lehetőségünk megoldani.