Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Thursday 23 November 2017

Elliott hullámok - a szükséges plusz

A korábbi bejegyzésektől eltérő dologgal fogok most foglalkozni. Köszönöm Bálintnak, hogy hozzájárult ahhoz, hogy közzétegyem a blogra beírt bejegyzéseit, melyeket feltettem az USD/HUF napos chartjára.  Ezzel nem az a célom, hogy pellengére állítsam. Aki a piacon van, kereskedik, elemez, az téved, az esetek egy bizonyos százalékában biztosan. A célunk az, hogy a tévedések számát csökkentsük, felismerési idejét leszorítsuk. Sokáig nem értettem és érzelmi okokra vezettem vissza, azt ami a charton is látható, egy-egy erősebb, momentumos gyertya esetében azonnal a gyertya irányának megfelelő elképzeléseket oszt meg, néha rendkívül gyors irányváltással is. Hiszem, hogy a tőzsde óriási tanítás a mindennapi élet ügyes-bajos dolgainak, feladatainak megoldásában, kezelésében, az ember saját hibáival való szembenézésének, elfogadásának, kijavításának, ahogy szokták mondani a tőzsde az életre tanít. 
A való életben a gyors irányváltásokat nem szeretik, nagyon gyorsan köpönyegforgatónak bélyegzik az embert, ugyanakkor egy másik aspektusból megközelítve ez nem más, mint a környezeti változásokra adott gyors reakció, ami a múltban a túlélést is jelenthette. Azt gondolom, hogy ezen képessége a tőzsdén nem hátrány, hanem sokkal inkább előny. Mentoromra mindig is felnéztem, mert kb. 30 másodperc alatt tudta felülbírálni - korábbi hibás elképzelését - a piac állapotáról (m1-m3 chart), ha arra megerősítést látott a charton, márpedig az elképzeléshez való görcsös ragaszkodás óriási veszteségeket képes okozni a piacon és sajnos ezt korábbi saját példáimból személyesen is megismertem. 
Szóval adott egy tulajdonság, amit a bejegyzéseiből leszűrtem, de kifejezetten hasznosnak értékelek. Nézzük a másik, számomra leszűrhető információt, mely szerint a trendszerű gyertya irányába fordul. Alapvetően, sőt első látásra érzelmi befolyásoltságnak tűnik, ugyanakkor a bejegyzései tartalmából az is kiderül, hogy szinte notóriusan a trendet keresi. Elmondom még egyszer! A TRENDET keresi!!! A kereskedők többsége a nagy halra, a fordulatra vadászik, aljtól-tetőig, tetőtől-aljig akarja megfogni a piacot, mindenkinél előbb akarja bemondani a fordulatot, majd pedig elkönyveli az óriási veszteségeket. Elég néhány fórumba benézni (pl.: Pf Bux topik, hetek óta a DAX fordulatot keresik, többek között).


Mi az, ami miatt hasznosnak éreztem megnyilvánulni? Egyfelől, mert két olyan tulajdonsággal rendelkezik, amit érdemes elsajátítani, mert a trend irányába történő kereskedés termeli a profitot. Az adott szakaszon láthatóan kevés találattal rendelkezik, erre majd később visszatérek, de nézzünk egy picit vissza a charton! A jelölt zónában ezzel a hozzáállással végig igaza volt, amikor egy nagyobb trendgyertya megjelent, végig!



Nézzünk vissza, arra a szakaszra, ahol nem. Mi történt? Véleményem szerint a hagyományos TA trendekben gondolkozik, ugyanakkor nem képes elég hatékonyan felismerni a korrekciókat, nagyon sokszor trendfordulatra gondol egy-egy csatorna törésekor. A piac azonban nem ennyire egyszerű, ahogy Elliott rámutatott, a piac 3 lépést megy előre, majd 2-t hátra, folyamatosan megy előre, de vissza-visszalép. Számomra ezért hasznos Elliott, mert képes megmutatni, hogy egy-egy mozgás a trendszerű, vagy korrekciós mozgás-e inkább. Nézzük meg az USD/HUF ábráját a tetőről:


Az általam használt és Elliott rendszerére épülő modellben a chart közepén lévő csatornát hívom trendcsatornának. A szeptembertől tartó felkör pedig egy korrekciós csatornában mozog. A korrekciókra jellemző,  hogy a csatorna aljtól képes hatalmas momentummal a csatorna közepéig menni, majd a folytatás helyett visszazuhanni a csatorna  aljra (fentről indulva, visszaránthatják a tetőre). Amennyiben átviszi a csatorna közepét, akkor a csatorna tetőig is nagyon gyorsan eljut. A trendcsatornában a mozgásra általában nem ez a jellemző, de ennek a következtetésnek a levonását az olvasóra rábízom. A lényeg, a nyerő stratégia a korrekciók esetében csak korlátozottan működik és többségében hibás következtetés levonását hozza magával.

A hosszú bevezető után jutottam el oda, amit végül is mondani akartam:

Mindenkinek hasznos lehet, ha elképzeléseiről, kereskedéséről egy külső szemlélő mond véleményt, mert olyan dolgokat is felfedezhet, amit egyébként más nem vesz észre, lehet ez barát, mentor, coach. Én nagyon sokszor Kisbandi barátommal beszélem át a napi kereskedést, mozgást, pl.: ő hívta fel a figyelmemet arra, hogy a kereskedésben a legnagyobb problémám a stop elhelyezés, túl szűkre húzom és korábban ezért vett ki rendszeresen a stop, majd fordult irányomba és célárig a piac.
Bálint két nagyon hasznos tulajdonsággal rendelkezik: A trendet keresi, gyorsan képes véleményt változtatni!
Bálint kereskedésének szerintem hatalmas lökést adhat, ha rendszerét kiegészíti az Elliottos ismeretanyaggal, esetleg a Kontextus-Momentum-Szignál (érdemes az első charton az rsi-re ránézni, nem véletlenül jelöltem a divergenciákat, kvázi divergenciákat) rendszerrel mert, ha képes felismerni a piac fázisait jövedelmezősége az egekbe emelkedhet! De nem csak az övé, mindenki másé is, tulajdonképpen ezért az üzenetért született meg ez a bejegyzés! Az évtized elején még tűzzel vassal irtották a különböző fórumokon az elmélet kapcsán felszólalókat, mára azonban elfogadottá vált, egyre több és jobb elemzést látok, aminek mélységesen elkötelezett Elliottosként nagyon örülök. (Elliott hullámelméletéről az angol nyelvű könyv elektronikus változata az EWI honlapján egy regisztrációt követően ingyenesen elérhető, a magyar nyelvű füzet pedig innen megrendelhető. Esetleg figyelje a portfolio.hu-t, ahol ingyenes előadásokon lehet megismerni az elmélet alapjait.)

Mindenkit csak biztatni tudok, hogy tegyen úgy, mint Bálint, vállalja fel a véleményét, figyeljen, tanuljon, esetleg szóljon hozzá, kérdezzen, reflektáljon!