Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Sunday 22 July 2012

Elemzések

A borús időjárás miatt a programjaimat el kellett halasztani, helyette rászántam a vasárnap délutánom és az estém egy kis elemzésre, íme itt van a hétvége termése:

- BUX - zöld verzió
- BUX -  piros I.-II. verzió
- "Hármasok" frissítés
- BUX - napos - várakozás
- BUX - órás - várakozás
- BUX1212 - órás - várakozás
- OTP - várakozás - I. rész (hetes, napos)
- OTP -  várakozás - II. rész
- DAX - Brikka elemez

USD - várakozás

A dollár elérte a célzónát, utána északnak fordult, nagyon élesen, ami zavar, vagy egy a hullám vagy a korábbi értelmezést félre kell tenni, mert komoly dollár erősödés következik. A következő időszakban, egy-két nap, ennek ellenére forint erősödésre számítok, mindamellett, hogy előtte lehet még egy új lokális csúcs a devizában, de nem számítok a gyengülés előtti csúcs átlépésére.

USD/HUF kereszt H8 chart:


DAX - Brikka elemez

A következőkben Brikka megjegyzésekbe feltett DAX elemzését teszem fel. Ha lesz időm megnézem én is, de egyenlőre nagyon belemásztam a Buxba. Élvezzétek, figyeljétek a következtetéseket és a gondolkozást!


DAX futi kb. 1-3 elliott csatornánál van: JUL20_DAX_H4


Dax H4 chart:



Nagyon nehéz a lefelé kört számozni kis tf-en, szerintem most kár is töprengeni rajta. Nem tetszik igazából egyik számozásom sem, de azért berakom ha már szenvedtem vele, hátha ti jobban látjátok:JUL20_DAX_M1,JUL20_DAX_H4



Dax M1 chart:



Nekem aránytalannak tűnik a belső szerkezet jelölése, de most jobbat nem tudok. 

Most nekem nem is a számozás a lényeg, hanem az, hogy sokkal több érvet tudokk felhozni egy v. hullám mellett, mint ellene.

Ami a lényeg:
- a lokális csúcstól az ármozgás eddig a kennedy-féle korrekciós csatornában történt és csak DAX zárása után oldalazott ki a futi belőle; 
- az esés ideális fibó szinten állt meg; 
- szerintem hiányzik ii. hullámmal pontban és/vagy időben hasonló iv. hullám;
- úgy tűnik eddig érvényesül a váltakozás (c) hullámon belül; 
- iii~i*2.618; 
- D1-en ma9 még tartja az RSI-t; 
- MACD H1 bullish slingshot lehet (RSI dettó), ráadásul h4-en hook is lehet. 

Talán a legfontosabb: ha tényleg a [5] of iii nyúlt meg, akkor [2] of iii környéke ideális célzóna lehet a iv. hullámnak (tehát még van egy kis tér lefelé, ez esetben a TZZ talán arányosabb is lenne).

Egyetlen bear értelmezés jutott csak eszembe, ami szerintem nagyon ritka (élőben még nem láttam), hogy A-B-C belül, C=A*2,618. Én az ilyet 1.618 fölött már inkább impulzív szerkezetnek szoktam venni, de a könyv szerint lehetséges.

Ha elliott csatorna törik, két dolog lehet. Ha a belső szerkezet szerint valószínűbb, hogy még nincs kész az impulzus, akkor vagy az 5. hullám is ki fog majd törni a csatornából, vagy 2-4 hullámra kell húzni a csatit, és 3-ra rakni a párhuzamos vonalat, és az jelölheti ki az 5 hullám végét. De ezek is csak vezérlőelvek...

Bux1212 - órás - várakozás

Az indexet nem lehet kereskedni, megnéztem a határidőt. A határidő nemhogy segítette, de még nem is árnyalta, hanem teljesen felborította a normál index alapján alkotott képet. Olyan, mintha kész lenne a (b) hullám és elindult (c). Nem tudom mi mutatja a valóságot, vagy esetleg mindkettő megoldás lesz, de ennyire nem válhatna el a két index, a múltban azonban voltunk már hasonló helyzetben. Sok a kérdés, kevés a válasz, idő kell, nézzük mi fog történni.

Bux1212 órás chart:


Bux - órás - várakozás

A következő napokban - kisebb esések mellett - emelkedésre számítok. Naposon nem adtam meg célzónát, óráson azonban megteszem. a of (c) a látható mozgása miatt nem okozna számomra meglepetést, ha egy ED lenne, talán egy kis kereskedésre ki is lehetne használni, hiszen az ED jó belépési pontokat kínál.

Bux órás chart:


RSI-n számítok egy divergencia megjelenésére is. Megláttjuk. A korrekciók sokszínűsége miatt a nagyon nehéz őket előre jelezni, a variációk pedig számosak.

Bux - napos - várakozás

Napos alapon sok számítást nem tudok elvégezni, korrekciós hullámok mennek mindkét irányba, helyette inkább a várt mozgást mutatom a zöld verzió szerint. A jelölések arányokat nem, csak irányokat mutatnak.

Bux napos chart:




Napos alapján azt gondolom, hogy egy-két nap emelkedés lehet az indexben, majd jön egy esés, ami remélhetőleg sokat fog segíteni abban, hogy a nagy képen a verziók közül kizárhassunk párat. Fontos, az RSI eséseket a bull támaszok fogták, ez bull irányba mutatna, azonban a bear ellenállás fölé kerülni, ezért egyenlőre semlegesnek kell értékelni.

Hármasok - frissítés

Mielőtt tovább mennék az elemzésben, mutatom a korábban csak "hármasok" címmel jelzet ábra frissítését. A korábbi bejegyzés: Link


A piac a zöld verziót követte, azaz emelkedés jött, hamarosan pedig egy esés következik. Az ábrán továbbra is csak a mozgás irányára vonatkoznak a jelölések és nem azok arányára.

Bux - zöld verzió

Megnézem nagyobb tf-n a bux lehetséges mozgását, a hivatkozás és a későbbi jobb kereshetőség kedvéért színekkel jelölöm a verziókat. Először azt a verziót mutatom be, ami arányosság tekintetében szerintem a legjobb megoldás lehet, egy ideje már ezt figyelem és ami nagyon tetszik benne az, hogy magyarázatot ad a 2009 óta tartó mozgásra.

Korábban ezzel a képpel próbáltuk megmagyarázni  a történéseket, főleg, mert a hirtelen nagy esésére számítottunk:


Mutatom az általam zöld ED-nek nevezett verziót. A számozásnál a trendszinteket is próbáltam belevenni, nem vagyok biztos benne, hogy teljesen jól jelöltem őket, de tudjuk, hogy nem is a trendszintek jelölése, hanem a szintek egymáshoz viszonyított aránya a lényeges, az pedig biztosan helyes. A trendszintek azonosítása persze azon is múlik, hogy a mozgást hogyan képzeljük el, azaz ez a verzióktól is nagymértékben függ, legalábbis jelen helyzetben.

Akkor nézzük a zöld, rövid távon bull verziót. Először a számozásról.

A 2008-as esés első hulláma egy LD, melyet RSI indikátoron látható hsz visszaigazolt. A második hulláma egy running flat. LD + runningflat jelentése, hogy 3. hullámban erős elmozdulás lesz, ezt láthattuk is 2008 őszén, hatalmas szakadás következett be. A teljes esés 2009-ben fejeződött be. Értelmezésemben az esés egy a hullám volt, ciklus szinten. A nagy kérdés, hogy az esés szuperciklus szintjén volt e a hullám, de erre a kérdésre nehéz választ adni, mert ha az 1933-ban indult tőzsde emelkedést tekintem ciklus szintűnek, akkor az esést biztosan nem tudom szuperciklus szinten értelmezni. azaz marad a ciklus szint, vagy eggyel lejjebb a Primary azaz az elsődleges szint. Ez a hezitációm, erre a kérdésre csak az idő tud választ adni, de az elemzés szempontjából szerintem nem lényeges, csak a szintek egymáshoz viszonyított aránya.

A 2008-as lefelé jövetel logaritmikus skálán a 3=261,8%*1=5 arányban írható le a fenti számozás alapján, ezért azt gondolom, hogy nem tenném máshová az 1 hullám végét, még akkor sem, ha ezek az ideális arányok nem láthatóak első ránézésre a normál grafikonon. Jó lenne, ha az időt is lehetne logaritmikus skálán ábrázolni, de sajnos tudomásom szerint a Markers erre nem alkalmas.

Bux hetes chart:


Mióta Elliottal foglalkozom kérdés, hogy a korrekció (emelkedés 2009-től) az esést követően, hogyan számozható. Ellittos tanulmányaim elején a gyors, mindent elsöprő, azonnali esésben gondolkoztam, most már tudom, hogy a korrekciók mindig lassabbak, mint ahogy azt elsőre gondoljuk, ráadásul a ciklus szintű korrekcióhoz idő kell, sok idő. Ez nem baj, mert az esés idejére fel tudunk készülni és veszteségek helyett, nyereségre fogunk majd szert tenni jó időben indított short pozíciók felvételével. 

2011 ősze óta a piac mozgása korrekciós jegyeket hordoz magában. Sokáig jogos volt a feltételezés, hogy megindult az esés és a szeptember óta tartó mozgás tulajdonképpen az áprilisban indult esés korrekciója. Azóta azonban sok idő telt el, túlságosan is sok. Hangsúlyoztam a bika pártiaknak, hogy emelkedésre kicsi az esély a korrekciós szerkezetek miatt, azonban van rá mód, mégpedig az egyedüli lehetőség egy diagonál megjelenése lehet, melyre a 3-as szerkezetek utalhatnak. Diagonál lehet egy LD, vagy egy ED. Az LD verzió egy hosszabb, időben 2-3 évet felölelő emelkedést hozhat, egyenlőre nem borzolom vele a kedélyeket, maradjunk az ED verziónál. Hogyan lehet a számozásba igazítani egy ED megjelenését. Igazából könnyű. A váltakozás elve alapján Primary [A] gyors éles hullám volt, akkor Primary [C] esetében lehetséges a diagonál, vagy egy lassú, jól számozható szerkezet, én az elsőre szavazok, a hármas szerkezetek miatt. A hullám a 2009-es száguldásban nagyon gyorsan, nagyon magasra jutott, egy ilyen a hullám után egy hosszú gyötrelmes b szokott következni, eső forgalommal. Kicsi tf-n ezeket könnyű azonosítani, de ekkora tf-n szerintem kevesen számítottak/számítanak rá, pedig reális és sokkal jobb Elliott elvei alapján ez a számozás, mint az első ábra kompromisszumukkal teli számozása (ettől még lehetséges verzió -  majd mutatom a piros verzióknál).

Korrekció esetében általában igaz a és c relációjában, hogy vagy térben (pontérték) vagy időben jól ismert arányokat produkál. A magam részéről kevésbé tudom elképzelni, hogy Primary [C] hullám pontértékben akkora emelkedést tudna hozni egy diagonál formációban, mint Primary [A], de időben a cca. 12-14 hónapot igen. (piros téglalap). Ennél az esetnél lenne jó az időt logaritmikusan használni, vagy érzékeltetni, a változást, de ezt nem lehet. Ha térben nem is sikerül elérnie Primary [A] értékét, valamilyen - jellemzően 61,8% vagy 78,6% - fibo szintig a diagonál is eljut, ezt a szintet kék célzóna jelöléssel mutatom az ábrán.
A "hármas" szerkezetek 2011 szeptemberében indultak, ha tartjuk magunkat az időbeli elvárásokhoz, akkor ebből a "nyögve-nyelős" emelkedésből még jó pár hónap vissza lehet.

Egy kicsit térjünk vissza Primary [B] esetére. Priamary [A] gyors, meredek emelkedést hozott, a várakozás egy lassú, időben elnyúló b hullám, ez az ábra tanulsága szerint be is következett. Primary [B] hullám jól hordozza a flat karakterjegyeit, a flat korrekciós csatorna pontosan illeszkedik, az Intermediate B hulláma pedig egy ZZ, amelyre a ZZ csatorna is szépen ráhúzható.(szaggatott kék vonalak)

Mutatom az egész képet logaritmikus skálán is.

Bux hetes chart (log):


A kérdés, hogy hol van az értelmezés kritikus szintje,a piros szaggatott vonalaknál.

Bux hetes chart CR:


Jogos lehet a kérdés, hogy miért rajzoltam két szintet, a válasz azért, mert jelen pillanatban nem lehetek biztos abban, hogy a piac a második hullámot befejezte. (megj. nagy eséllyel megtette).

Mit jelent a kritikus szint? Számomra azt, hogy amennyiben a piac eléri a jelölt emelkedés helyett, akkor más értelmezést kell keresni.

A verzió előnyei:

- arányaiban tekintettel hozza a "right look" kinézetet
- hozza a váltakozás elveit
- a korrekció ciklus szintű elvárt idejébe jól illeszkedik
- választ ad, minden korábban a szőnyeg alá söpört, illetve a háttérbe tett kérdésre, melyre nem sikerült igazán kielégítő választ adni, csak olyat, ami még megfelelt

Hátránya:

- A korrekció C hulláma nem hozza az elvárt pontértéket, nem haladja meg Primary [A] szintjét, csak egy "csonka" Primary [C] lesz/lehet. Igaz ezt még nem lehet kijelenteni teljes bizonyossággal, inkább csak saját feltételezés
- Lefelé nagyon szűk a tér, a közelgő lejtmenet, hamar kiütheti az értelmezést

A végére teszem a zöld verzió szerint, korábban felrakott havi chartot mutatom.


Bux - piros I. - ED , és piros II. verzió

A következő lehetőség, amit mutatni fogok a piros I. ED verziója.

2011 közepéig a számozás követi a korábban felrakott - a zöld verzióban - elvetett számozást. A verzió szerint a 2008-as esés egy ciklus szintű a hullám volt, melynek b hullámát 2011 áprilisáig láttuk. A 2011 szeptemberig tartó esés a ciklus szintű c hullám első hullámának a hulláma, azaz a ciklus szintű c hullám egy ending diagonal lesz. A váltakozás elve szerint ez illeszkedik a képbe. A piac jelenleg az első hullám b hullámában van, a b befejezésével erős esés indul meg és a piacot min. 10.000 pont környékére viszi. A számítás nem pontos, de azt mutatja, hogy erős esés következhet be, igaz a váltakozás elve alapján lehetséges egy ED ciklus szintű C hullám Primary [1] hullám Intermediate (c) hullámában. Ha már jól összezavartam mindenkit, akkor mutatom a képen, tehát lesz egy nagy ED, aminek az első hullámának c hulláma is ED lehet, de ez utóbbira még semmi nem utal még, csak lehetőség. Az ábrán oválissal jelzett terület az Intermediate szintű (b) hullám, ami még kialakulóban van.


A verzió hátrányai:

- az RSI diagrammon látható egy horog 40 felett, ami, ha nem törik nagyon gyorsan az emelkedés irányába mutat, főleg mert MA9 felett alakult ki
- nem ad magyarázatot sok kérdésre a 2009-es emelkedés után

A másik a piros II. verzió, mely szerint az esés ciklus szintű c hullám első hullámba volt szeptemberig, onnan februárig a második hullám, majd a Primary [3] hullám első alhulláma egy LD volt, melynek a korrekciójában vagyunk. Sokáig ezt a verziót követtem, ami nem tetszik, hogy az esést inkább értékelném egy dZZ-nek, mint LD-nek ráadásul az LD korrekciója már hosszú ideje tart, azaz napokon belül igen éles esésnek kell indulnia, ahhoz, hogy életben tartsa ezt a verziót. Szerintem ez annyira érthető, hogy külön ábrát nem is kell feltennem. Jelenleg ebben a három verzióban gondolkozom és jelenleg a zöld verziót tartom a legesélyesebbnek.

Tudom kicsit elnagyoltam a piros verziókat, de mivel az elmúlt időszakban sokat írtam róla, azt gondolom így is érthető.