Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Tuesday 21 April 2020

KV mellől - olaj

Olaj: Történelmet írtunk, nem kell az olaj, szinte senkinek, fizettek is érte, hogy valaki átvegye májusban. Raktárak tele, kitermelés csökkentése májusban, miközben a felhasználás drasztikusan csökkent.
Tegnap, amikor írtam, hogy figyelni kell az egyedi termékjellemzőket arra gondoltam, hogy az olaj nem olyan, mint egy kriptovaluta, nem olyan mint egy dematerizált részvény, az olajat nem lehet egy winchesteren tárolni, a tárolása nehéz, nem lehet, mint a búzát a földre kiönteni és letakarni, a tárolás költséges, veszélyes, előre kialakított kapacitásokat igényel.

Arra nem gondoltam, hogy ilyen szélsőségekben is át tud csapni a piac és történelmi eseménynek leszek a szemtanúja. Nem kereskedem az olajat, nem ismerem mélységesen, bár valószínű erre kevesen voltak felkészülve. Az információk, melyek eljutottak hozzám arra utalnak, hogy a magyar piacon kereskedett strukturált olajtermékek esetében a váltások (határidők között) már a múlt héten megtörténtek, így a drasztikus contago-t nem viselik az egyszerű retail befektetők (certi, etf). Amit ugyanakkor el fognak szenvedni, az az, ha sokan olyan információ birtokába jutottak a tegnapi napon, ami alapján arra gondolnak majd, hogy tömegesen likvidálják az olaj long befektetéseiket, mert nincs arra garancia, hogy hasonló helyzet a következő lejáratnál nem alakul ki, esetleg már a lejárat napjánál korábban.

Álljon itt a chart mementoként, emlékeztetőként, hogy vannak szituációk, amikor a "buy and hold" stratégia nem működik, mindig el kell mélyülni az adott termék egyedi jellemzőiben, amikor a trader ügyletet köt:


Visszatekintés. A charton meglehetősen régen ott volt annak a lehetősége, hogy az olaj 10 dollár alá csökken. Ha eltekintünk a határidő szélsőséges megnyilvánulásától, akkor is elfogadottnak tekintem a tegnapi nap után a 10 dollár alá kacsintást, még ha az árfolyam nem is tartósan maradt alatta (nem lehetetlen, hogy hamarosan megtörténik).

2018 december 28:

"Szóval amennyiben a leírt kiinduló premisszák igazak, akkor az olaj célára min. 20 dollár alatti szint, de a 10 dollár alá történő bekacsintást sem lehet kizárni. Távoli képről beszélünk, ami azt jelenti, hogy lehet ez a szint csak a következő évtized során valósul meg.
Crude OIL WTI stooq.com 100y log chart:
Nyilvánvalóan a legérdekesebb kérdés, hogy a pszichén kívül mi okozhat ekkora mértékű olajár csökkenést? Korábban erre a chartra utalva írtam azt, hogy talán véget érhet az emberiség történetében az olajkorszak, de feltételezem ez komoly változásokat okoz majd a világban. Az arab országokban komoly társadalmi feszültségek jöhetnek, bár a 2008-as nagy olajárzuhanás óta folyamatosan visszatérően vannak, a legjobb gondolatom erre a belső feszültségek, lázongások, háborúk jönnek, folytatódnak, eszkalálódnak. "

Mi okozta a 10 dollár alatti olajárat? A pánik és az, hogy sokan kereskedtek úgy a piacon, hogy nem voltak tisztában a termék jellemzőivel, azzal, hogy adott esetben fizikálisan is át kell venni az olajat, illetve azzal, hogy ha beszorul egy trader egy pozícióba, akkor bizony minden pénzt megér, hogy szabaduljon a pozíciójától, adott esetben még fizetni is hajlandó érte.

Ne felejtsük el, hogy amit tegnap láttunk az egy látványos első hullám volt. Az elszámolások  piaczárás után megtörténtek, elképzelhető, hogy sokak egyenlege ment mínuszba, nem képesek teljesíteni a vállalt kötelezettségeiket, ami további negatív fejleményeket okozhat.

+1 gondolat

Az olaj árának ilyen drasztikus esése több olajiparra épülő országban okoz majd komoly társadalmi feszültséget, főleg, ha tartósan alacsonyan marad, hasonlóan mint történt az 2008-ban is. Az "arab tavasz"-t szerintem az olaj árának hirtelen, nem várt módon történt esése okozta, hozta felszínre a társadalmi gondokat, okozott lázongást, vagy még annál is többet.