Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Wednesday 4 April 2018

BTC/USD - Bitcoin - Vészjósló alakzat

A korábbi elemzés: Link

Úgy tűnik a Bitcoinnak vége, erősen fogalmaztam, gondolom sokan felkapják a fejüket és talán ennyire nem végzetes a helyzet (még), ugyanakkor érdemes egy pillantást vetni a hetes chartra:


A tapasztalt Elliottos szem azonnal észreveszi a charton, hogy 5 hullám jött lefelé a tetőről. Mit jelent ez? Azt, hogy egy nagyobb korrekció, vagy trendfordulat következik, a lefelé tartó ötös szerkezetű hullámot ilyen esetben - egy korrekció után - mindig követi egy trendmozgató alakzat, melynek mérete min. közel akkora, mint az első ötös szerkezetű alakzat (értékben, vagy arányaiban, 20.000 vs 6.000). Ez azt jelenti, hogy min. arányaiban (1/3) bekövetkező esés jöhet (2-3000?)  vagy a kriptodeviza elveszti az értékének a legnagyobb részét (kvázi nulla). Mennyire valószínű ez a kimenet? Elliott rendszere tökéletesen írja le a piac mozgását, egyedüli kétség jelen esetben csak annyi, hogy amit ötös szerkezetű hullámnak nézünk, az valóban egy impulse-e? Az alakzatok stilizáltan egyszerűek és könnyen megérthetőek, felismerhetőek, azonban a piacon, a chartokon megjelenő alakzatok sokszor kérdőjeleket hagynak maguk mögött. Likvid, egységes piacokon a piaci szereplők véleménye jól tükröződik a chartokon, ugyanakkor vannak olyan - nem egységes, nem szabályozott piacok - ahol a piaci szereplők véleményét a chartok nem tükrözik egyértelműen, szerintem a Bitcoin chartja is ilyen. Ha ránézünk a napos chartra látható, hogy marginálisan, de új low-ra ment a piac (lehet ez B hullám is), ami azt jelenti, hogy bizony ez jól eséllyel impulse hullám.


Ha nem "vonalas" chartot nézünk, akkor a helyzet nem annyira egyértelmű, íme:

A charton látható, hogy korábban egy spike-kal a március 30. és április 1. napjain látható mélypontok alatt volt a piac február 6-án, ami abból a szempontból érdekes, hogy a mostani mélypont nem jelent új low-t. Itt kell újra elővenni a likviditást és az egységes piacok szemléletét, hiszen ezért nem szabadna új low-ként kezelni a helyzetet, ugyanakkor az ilyen piacokon a spike-ok a tapasztalatom szerint nem mérvadóak, főleg az ábrán látható formációban, az új low-t többször megerősítette a piac a zárással (illetve nyitással).

A technikai elemzés egy másik oldaláról (gyertyaalakzatok) is érkezett egy megerősítés, egy igen ritka Stegosaurus alakzat: Link, ami szintén a fent jelzett irányba mutat.