Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Thursday 9 October 2014

Dax

Nem akarok oktatni. Alapelvem, hogy csak olyan embertől fogadok el tanácsot, aki olyan életet él, amilyet én is akarok. Lefordítva, csak olyan embertől fogadok el kereskedési metódust, akiről tudom, hogy sikeres kereskedő. Jelenleg úton vagyok e felé, legalábbis nagyon remélem. A longtól nagyon óvtam, meglátjátok miért. Leírom a gondolataimat, aki végiggondolja talán egyetért velem, talán nem. A piac azért működik, mert ellentétes vélemények vannak, azaz vannak akik máshogy gondolkodnak!

Írtam, hogy a következő magasabb tetőt adni kell, long majd csak akkor, ha rsi megtámaszkodik 40-n. Ha valaki 1H-'15 összefüggésben szemléli a piacot, akkor ma nyitó környékén tudod piacra lépni 9076 környékén, stop a korábbi low alatt, azaz 8960 alatt. Vállalt risk, több mint 116 pont. A kérdés hol a cél, kontra stratégiában 9170 környékén vagy alatta lehetett célzónát kijelölni, ami azt jelenti, hogy cca. 94 pont a várható reward. Ezek szerint nincs 1 R, akkor meg miért lépünk a piacra, a piaci trenddel szemben, magasabb tf támogatás nélkül?

Nézzük a másik oldalt, a shortot. A legagresszívabb stratégia szerint 9120 alatt 9140 feletti stoppal lehetett piacra lépni. Kevésbé agresszív stratégia szerint 9100 alatt egy picivel már nagy bizonyossággal be lehetett szállni, stop a korábbi szinten, a lokális tető felett (vagy már 9130 felett egy picivel). Nézzük a célárat. Vérmérséklettől függően a korábbi low, vagy a 9000 körül, felett húzódó támasz, mondjuk 9010-20 között. Ne felejtsük el, trend irányba lehet keménykedni, ellene nem érdemes, itt mivel magasabb tf támogatása volt, több szinten, agresszív stratégia a természetes és nem elvetendő megoldás. Szóval agresszív stratégiával 20 pont körüli kockázattal 100 pont körüli hozamra, azaz 4-5 R megtérülésre számíthatunk, kevésbé agresszív stratégia esetén kb. 2 R. 

Kiszálló. Long esetében, ha valaki veszi a lapot és észreveszi a short jelzés, akkor adjuk meg neki a lehetőséget, hogy 120 környékén kiszáll, vagy rosszabb esetben 9100 alatt, környékén. Stopot nem igen tudott mozgatni, talán 9090-re. Szóval 14  vagy 44 pont hozadék, nagy kockázat mellett. De a legnagyobb gond, hogy a shortba valószínűleg nem is lép be, hisz a zárással van elfoglalva long érzelem mellett. Megítélésem szerint csak a profi trader tud 44 pont környékén kiszállni, de az szerintem nem lép pozícióba.

Kiszálló. Short esetében a stopot 9084 elérése környékén már pluszba lehetett húzni, nagyjából 9100 környékére. A 13 órás gyertya után pedig 9060 környékére. A shortos nyugodtan hátradőlve várhatta a piac további mozgását, hisz egy R bevétele már megvan. A kiszálló szerintem 9020 alatt megoldható volt, de legrosszabb esetben is 9040 alatt. Szóval agresszív stratégia esetén 20 kockázat 80 pont hozadék, vagy több, másik stratégia szerint kockázat 40 hozadék 60 pont, vagy több. 

De nem tudjuk csupán a kontraktusonkénti pontszámot összehasonlítani. 100 pont vállalt kockázat esetén 1 kontraktus kötésének legjobb kimenetele 44 pont hozadék. Agresszív short esetében 5 kontraktus (5*20 pont risk) kötés mellett 5*80 pont hozadék, azaz 44 vs 400 ?!


Természetesen ez egy hozzávetőleges számolás, vérmérséklet függvényében, lehetett más kiszálló, jobb rosszabb azonban a lényegen szerintem nem változtat.

Persze lehet erre azt mondani, hogy tegnap (szerda) is be lehetett szállni, nos egy olyan jel volt ami elfogadható, 9033 felett, stop 8988 alatt. Nem tudom, ki hajlandó magasabb tf támogatottság nélkül napon túlra átvinni pozíciót, rés utáni spinning top gyertyára, amelyből akár egy downstar tasuki gap is kinőhet, ráadásul 5 piros gyertya után. Ha mégis a délutáni esést kit nem vett volna ki,? Még egy fontos dolog: óráson megjelent rsi 30 alatt egy divergencia, ami az esés folytatására utal egy korrekció után. Szóval a longról szóló véleményem nem változott, a piac időleges emelkedése ellenére sem, inkább a gondolataim megerősítését mutatta.


Nem voltam piac előtt, nem kereskedtem, nem vállaltam pozíciót, outsiderként beszélek, tegnap is, ma is.

Megjegyzés: Természetesen lehet, hogy tőlem eltérő gondolkodás, kereskedelmi stratégia esetén más belépési és kilépési pontokkal eredményesen lehetett beszállni a felfelé körbe, egy hosszútávon statisztikailag is profitábilis rendszer elemeként.

Az elmúlt időszakban sokat figyeltem a profi traderek kereskedéseit, amit eddig leszűrtem, hogy ők elsősorban a trend irányba történő belépőt keresik, szemben az amatőrökkel, akik mindig a fordulatot akarják megcsípni.