Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday 9 March 2020

Olaj - kitekintés

Változatlan formában közlöm a tavaly év eleji olaj kitekintőt (2019 január):

"Olaj - kitekintés

Nagyobb képen az olaj állást foglalt arra vonatkozólag, hogy ami sokáig függő kérdésként jelentkezett az elemzések során, neveztessen, hogy felfelé korrekció, vagy trend halad. A sejtés, mely arra utalt, hogy korrekció, beigazolódott, kritikus szint tört, így tényleg csak minimális esélye maradt a 100 dollár feletti olajárnak a következő évben.
Ha már a nagyobb képet nézzük érdemesnek tartom megosztani szélesebb körben is azt a chartot, amiről szűkebb körben érdekességként már többször beszélgettünk. Az olaj fellelhető (ezt találtam) leghosszabb időtávú grafikonja (crude oil WTI - stooq.com), melyen jó eséllyel egy háromszög látható a 70-es évek végétől a 2000-es évek elejéig. Amennyiben az háromszög, akkor az bizonyosan egy 4. hullám, mely után következik a trend utolsó hulláma, majd egy korrekció, mely a legtöbbször az előző 4. hullám vége alá hozza vissza a piacot. A csúcs elérése óta igen széles térben mozog a piac, egy esetleges 5/4 hullámot ezért kizárnék. Szóval amennyiben a leírt kiinduló premisszák igazak, akkor az olaj célára min. 20 dollár alatti szint, de a 10 dollár alá történő bekacsintást sem lehet kizárni. Távoli képről beszélünk, ami azt jelenti, hogy lehet ez a szint csak a következő évtized során valósul meg.
Crude OIL WTI stooq.com 100y log chart:

Nyilvánvalóan a legérdekesebb kérdés, hogy a pszichén kívül mi okozhat ekkora mértékű olajár csökkenést? Korábban erre a chartra utalva írtam azt, hogy talán véget érhet az emberiség történetében az olajkorszak, de feltételezem ez komoly változásokat okoz majd a világban. Az arab országokban komoly társadalmi feszültségek jöhetnek, bár a 2008-as nagy olajárzuhanás óta folyamatosan visszatérően vannak, a legjobb gondolatom erre a belső feszültségek, lázongások, háborúk jönnek, folytatódnak, eszkalálódnak.
A charton kézzel rajzolva van egy emelkedő trendvonal, mely az 1940-es évektől indulva megfogta az olaj árának esését, ennek letörése nyithatja majd meg az utat az alacsonyabb régiókba."