Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday 23 March 2020

Bux gondolat

A hétvége miatt sok adat elveszett, a charton jelöltem a leginkább reális elképzelést a bux következő időszaki mozgására.


Hétindító gondolatok

A híreknek csak korlátozottan van szerepük a chart mozgásában, ami a chartokat mozgatja az a tömegpsziché és annak a változása, mégpedig konkrétan az, hogy a tömeg hogyan gondolkozik a jövőről, hit, remény van benne vagy félelem, pánik. 

A tömeghangulat mondja meg, hogy egyes hírekre milyen erősen reagál a piac. Ez elmúlt hetekben nem történt más, csak ami számtalanszor előfordult már és amire számítani lehetett a mámor félelemmé csapott át. 

A veszélyek/lehetőségek felismerhetőek, még akkor is, ha a hírek által érzelmileg befolyásolva sokszor nehezen is hisszük el. Ki gondolta volna, hogy egy vírus hozza meg azt a rettegést, ami a chartokon már előre veszélyként felmerült (lásd SP esés, vagy olaj ár). A charton véges számú alakzat felhasználásával leírható minden mozgás, a szabályok és a statisztikai valószínűségek használatával pedig jó eséllyel előre is jelezhetőek. Ennek tökéletes visszaigazolása az elmúlt pár hét mozgása.

Egy erős esés utáni korrekció futására számoltam múlt hét közepe óta, egy flat, esetleg exp flat korrekcióra. Több termékben jó eséllyel ez a szakasz fut most (pl.: DAX). Nagyobb menetekre összeállnak a piacok, egy irányba mozognak, ám amikor eljön a korrekció ideje részlegesen széteshetnek, azaz előfordulhat, hogy akár egymással ellentétes mozgást hoznak az indexek.

A chartokat szemlélve még egy erős lefelé körre számítok (eheti, vagy legkésőbb jövő heti elindulással), mielőtt egy nagyobb, időben elhúzódó, korrekciós mozgás létrejönne. Számomra ez azt jelenti, hogy a felfelé menő szakasz végénél a short beszállókat keresném (index, rv). Azt, hogy hol lehet a vége az minden egyes terméknél egyedileg előre meghatározható ideális korrekciós zóna területén kezdeném el keresni, aktívan figyelni (ezzel a tréningen is részletesen foglalkozunk), melyek a korábbi ellenállási zónáknál helyezkednek el. Ezzel a metódussal jelöltem ki az arany számára a lefelé mozgás elsődleges célzónáját.


Aktuális:

Úgy tűnik, hogy a legerősebb eső szakasznak lassan vége, kicsi megnyugvás korrekció következik, ami után már kisebb erővel, de újból délre vehetik az irányt a piacok. Ez a "gyengébb" hullám is erős, 1000 pontokban mérhető esést hozhat, felfüggesztések is lehetnek, de talán kevesebb, mint az elmúlt két hétben (mondjuk az OTP nem 6000 pontot esik, "csak" 4000-et, a forint nem 2000 bps-t gyengül, hanem csak 1000-1500-at).

A legfontosabb üzenet mégsem a chartokról érkezik ezekben a napokban! #maradjotthon! mert a befektetési tőke elvesztése könnyebben feldolgozható, mint egy családtagé! A vírus terjedésének matematikai modellszámításai szerint a következő 2-3 hét hozza a legnagyobb fertőződési számot, most kell nagyon óvatosnak lenni!(adatok forrása, várható megbetegedések száma: Link) Vigyázzatok magatokra, vigyázzatok egymásra!