Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Sunday 12 May 2019

SP

Az október-decemberi esést követően éles északi irány bontakozott ki, mely új  csúcsra vitte az amerikai indexet. A felfelé kör belső számozása nehézkes, ezért lehet látni a különböző fórumokon nagyon eltérő képet a piac aktuális állapotáról. 

Az egyik sokak által preferált számozás az, hogy a decemberi aljról egy  B hullám érkezett északnak, a másik, hogy ez valamiféle 5. hullám volt.

Nem tudok és nem is akarok igazságot tenni erre vonatkozóan, mert szerintem jelen helyzetben lényegtelen, mindkét számozás esetén jelentős déli irányú mozgás következhet be. Talán fontosabb és lényegesebb kérdés az, hogy bent lehet-e a tető, vagy még nem?

A charton március végével volt egy korrekció, melynek a párját a chart eddig nem mutatta meg egyértelműen, kérdés továbbá az is, hogy kell-e egyáltalán párjának lennie.  A különböző számozások szerint erre eltérő válasz lehet adni. Az egyik szerint jobb/szebb lenne a right look, a másik szerint nincs szükség rá, a csúcs bent van.

A kritikus szintek megfogalmazása feltételekbe ütközik, mert a csúcs által jelölt gyertya magas záró/magas nyitó egy Futures esetében okozhat problémákat. A magam részéről egyelőre nem látom a kritikus szint törését, sőt kisebb kép alapján talán valamivel lejjebb is helyezném el (szaggatott vonal - felt expl. flat b hullám miatt). 

S&P Futures napos chart:



A lefelé kör belső szerkezete sem segíti eldönteni a kérdést, lehet ez 1-2-i-ii-iii . (iv), vagy egy félkész szerkezet, egy Leading Diagonal, extrém esetben pedig egy kész korrekció.

Ennyi kérdőjel, akkor mégis alkalmas egyáltalán valamire Elliott hullámelmélete? Sokszor teszik fel ezt a kérdést és minden esetben a válaszom egyértelműen igen. Elliott kereteket ad, segít a veszélyes szituációk és lehetőségek feltérképezésében, de túlságosan rugalmas és érzelemvezérelt rendszerré válhat a felkészületlen elemző kezében, éppen ezért szükséges a szubjektív tényezőket kiegészíteni objektív feltételrendszerekkel, melyek lehetnek különböző indikátorjelzések, gyertyaalakzatok, gyertya konfigurációk.

Naposon volt egy short szituáció, célárát elérte (SP termék függően 2835 környéke - 2880 letörését követően).

Nagyobb tf-n (pl.: hetes), az SP Futures tekintetében további megerősítésre van szükségem, mert bár van short setup a charton, az általam használt szűrőfeltételeknek nem felel meg, egy másik short setup kialakulásához pedig egy LH-ra van szükség. Mind a hetes, mind a havi rsi kép pont egy olyan határon van, aminél még nincs egyértelműen esélyes verzió, azaz nagyjából a setupok besülésére és bekövetkezésére ugyanakkora esély van mindkét irányba, ezért számomra a helyes megoldás ezen az időtávon az új információ megvárása, azaz az irány megerősítése.

A napos short setup elérte  a célárat, ott jelen esetben szerintem érdemes zárni, realizálni, magasabb tf szerinti managelését egy ilyen belépőnek a hetes egyértelmű támogatása mellett lehet megtenni. Nem állítom, hogy nem eshet be a piac, nem állítom, hogy nagy felfelé kör jön, azt sem, hogy jön, csupán annyit, hogy az általam végzett statisztikai elemzések során az lehet a rentábilisabb verzió jelentős számú trade esetén, hogy a setup célárnál további információ megérkezéséig a profitot, vagy annak egy részét realizálni kell. 

Tudom más lehetőség is van trade management szempontjából, hatalmas potenciál van egy short tradeben, de mivel még nem alakult ki a megfelelő támogatás, ezért én konzervatív vagyok. Mindemellett tudom, hogy egy kis pontértékű stopot tartalmazó lövés várható R-je nagyon nagy, így konzisztens lehet az a stratégiai is, ami jelen helyzetben engedélyezi a tradernek a 2, esetleg 3 alkalommal történő hibázást, mert a várható célár zóna igen messze van (cca. 2300), így kis stoppal, vagy esetleg már nullába húzott stoppal igen kényelmes helyzetben érezheti magát a shortban ülő agro trader. 

S&P Futures hetes chart:



DE!!!

Az investinges chartokat nem tartottam soha jónak indikátor kép (sokszor index, részvény árfolyam érték is) szempontjából. nem igazán értem, hogy miért, de eltérnek az általam megbízható rendszerekben látott adatoktól. Az indexek és a határidők esetén örök belső konfliktus, hogy a 24/24-es Futures adatokat, vagy a Cash index chart által szolgáltatott adatokat tekintsük megbízhatónak. A tapasztalatom az, hogy ez tradere válogatja. Hajlok arra, hogy mivel minden chart mondanivalója az alapvető termékből - jelen esetben az SP500 Cash indexből - származtatható, ezért a hangsúlyt a cash irányba kell eltolni.  Hasonló az eset a származtatott cfd termékek esetében is. A cfd USA500 chartom esetében az rsi értéke, mind heti, mind havi szinten fordulatra utal, mivel értéke alacsonyabb a Futures értékeknél. Konzervatív megközelítésben - mivel nem egyértelmű a helyzet -  az elemzésben vázolt megközelítést alkalmazom, de éreztetni akartam, hogy mennyire halvány a vonal a bear és bull szint között, itt tényleg a trader pozíciómenedzselésétől függ a cselekvési terv.

GBP/HUF

A mentett chartokat nézegetve megakadt a szemem a GBP/HUF grafikonján. Elképzelhető, hogy ez a chart nem került ki a blogra, most megosztom. Van arra esély, hogy az emelkedés befejeződött, vagy közel a vég és egy font gyengülés érkezik, a felfelé tartó korrekció a min. elvárt szintet elérte, ugyanakkor rsi értéke még egy picit magasan van, de divergál, egy alacsonyabb tetőre figyelnék most, ami a fordulat megerősítésére hat.

GBP/HUF hetes chart:



Bux

A Bux nagyon hasonlatos az OTP-vel, legalábbis elképzelés tekintetében, ami talán nem véletlen hiszen a legnagyobb részben az OTP hat az index állapotára. A Bux esetében belelátom, hogy elkészült  a felfelé kör, ráadásul úgy tűnik, hogy a kritikus szintet is törhette az index (ennek miértjéről és a hezitálásról sokat lehetne írni, egyelőre kivárok a biztos kijelentéssel). 
Amennyiben bent van a tető, akkor a 33-35K körüli (majd később pontosítom) zóna elérésére elég jó eséllyel lehet számolni.

Bux napos chart:


Igazi short belépőt a következő tető hozhat, napos/hetes szinten.

OTP

A korábbi elemzés kapcsán sok újat nem tudok elmondani, lejött a célzónában a piac, majd a gyorsjelentéssel egy időben északi fordulatot vett (Link). A papír vonatkozásában a következő lényeges pont egy tető kialakítása lehet, amennyiben az LH lesz, akkor jó eséllyel ED volt a felfelé kör vége és erőteljes esés indulhat, amennyiben új csúcs lesz és nem LH, akkor is az az elképzelésem, hogy egy időre (erre az évre?) az esés veszi át a főszerepet, melynek ideális célja 9.000 tágabb környezete lehet.

Addig is, amíg a nagyobb tf-k beállnak a sorba rövidtávon a pink jelölés szintjét figyelem (ez a szint volt, melyet letörve várható votl pár száz pont esés).

Elliottilag a jelölt célzóna egy flat hullám végpontja volt (4.), amiből, ha az volt, új csúcsra futhat a papír, ugyanakkor az új csúcs számomra elég nagy magabiztossággal egy nagyobb tf impulzus elkészültét jelzi. A "tartalék" verzió az ED, mely a bull-bear határvonal áttörésével veheti át, a folytatódó esés esetén a főszerepet.

Jogosan adódhat a kérdés, hogy lehet kereskedni, amikor folyamatosan feltételek és kétirányú mozgások feltételezhetőek a charton? Erre a válaszom, hogy egyfelől tf-t kell váltani, másfelől a nagyobb magabiztosságú, setup (objektív kritériumokkal alátámasztott) lehetőségeket kell keresni. Az utolsó nagyobb mozgású lehetőség a 12.900-as szint letörésével 12.450 (korábbi low) elérését lehetett megjátszani meglehetősen jó magabiztossággal, ami cca 2,5-3 R várható hozamígérettel kecsegtetett a stop elhelyezésének függvényében.

OTP napos chart:


GBP/USD

Jelentős változás a korábbi elemzéshez képest nem történt, inkább oldalazik a piac. Érdemes az elemzést újra elolvasni: Link

A hetes kép továbbra is longosnak tűnik, long setup van a charton, fordulós gyertyakombináció szükséges, a jelzett célár elérhetőnek gondolom.

GBP/USD hetes chart:


Olaj

A várakozásoknak megfelelően lefordult az olaj, spike-kal a havi gyertya tetején. A havi tf-n a lefordulás megerősítésére van szükség, de ez még hetek kérdése.

Olaj havi chart:

Hetesen a megfelelő szintekről egy fordulós gyertyakombináció látszik a múlt héten egy emelkedéssel. Támaszhoz érkezett az olaj, nagyon sokféle, fajta rendszer szerint is, a megálló nem meglepő. A 60 környéki szintek letörése után további esés várható.

Olaj heti chart:





EUR/HUF

Továbbra is a kritikus szinteket figyelem. Szerintem az egész kereszt long, de ahogy korábban is írtam szükségem van (dehogy nekem, a keresztnek, a chartnak) valamiféle korrekciónak, amiből majd lendületet kap. Megjöttek a fekete gyertyáim, szóval oda kell figyelni a fordulat lehetőségére. Most nem limites belépőben, hanem fordulós jelzésben gondolkozom a megfelelő szintekről. A korábbi chart frissítve:

EUR/HUF 4H chart:

EUR/GBP

Heti szinten a várt korrekciós északi mozgás eddig nem érkezett meg, ugyanakkor long setup formálódik a charton (fordulós jelzés még nincs), melynek célzónája a korábbi zóna alsó szintje környékére mutat, ezért a célzónát lejjebb húztam.

EUR/GBP heti chart:


Havi szinten a korábban rajzolt célzónát nem vetette el a piac, a hetesen várt felfelé kör tulajdonképen a teljesség irányába hat. A mozgásra vonatkozó elképzelésemet jelöltem a charton.

EUR/GBP havi chart:


EUR/USD

Sokan hiányolták már az EUR/USD elemzést, elmaradásának az oka (az időn kívül), hogy gyakorlatilag semmi érdemleges nem történik a kereszttel. Feltételezem, hogy valamiféle nagyobb tf ék halad délnek, ami állhat C vagy 5. hullám pozíciójában. Az 5. hullám verzióban akár kész is lehet, azonban az erre vonatkozó megerősítés nem látszik a charton. Hetesen elérte egy lehetséges zónát, ahonnan pattanni is látszik, de ez egyelőre kevés. Havi tf-n pedig még láthatóan van hely lefelé. Szerintem a keresztnél a kivárás a helyes cselekedett, kisebb tf-n pedig mindkét irányba a kontratrade.

EUR/USD heti chart:


EUR/USD havi chart: