Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Friday 9 March 2018

EUR/USD - 2. rész

Napos chartot nézve úgy tűnik, hogy a csúcstól, még ha elég kusza is, de egy impulse hullám jött le délre. Ez a korábbi elsődleges verzió szerint egy 4/c hullám, ugyanakkor, ha a korábban feltett és az első részben hivatkozott alternatív verziót nézzük, akkor látható, hogy az rsi csúcs az alternatív számozás 3/3 hullámában következett be. Ez összefüggést mutat azzal, hogy hetes charton egy spike látható, melyről vélelmezni lehet, hogy (a) hullám. Mindezek mellett felfelé egy olyan hármas szerkezetű hullám haladt, melyet jó eséllyel ZZ-nek azonosíthatunk (b) és elérte azt a szintet, amely egy (b) hullámra egy ilyen pozícióban ideálisnak is nevezhetünk. A fenti halmaz alapján jó eséllyel következtethetünk arra, hogy az alternatív verziót immáron elsődlegesként kell kezelnünk. Hiszen a napos és hetes tf-ről leszűrhető, magasabb valószínűségű verziók egyezőséget mutatnak. Ugyanakkor fontos lehet megemlíteni azokat a tényezőket amik a bizonytalanságot keltik:

- A lefelé kör (impulse hullám, feltételezett (a) ) belső szerkezete kusza, erre utaltam már korábban a 4H charton. Naposon impulse -nak látszik, ugyanakkor elég széles a negyedik hulláma, ami a "righ look"-nak egy kicsit zavaró, mindazonálltal devizapiacon nem ritka az ilyen széles 4. hullám, csak ezen a tf-n nem találkozok vele sűrűn.

- Amennyiben a lefelé tartó hullámról alkotott véleményem, mely szerint impulzus nem állja meg a helyét és valamiféle komplex korrekciós hullám, abban az esetben B hullám akár új csúcsra is kifuthat, egy komplex szerkezetben (dZZ), vagy az egész korrekció egy háromszög lesz, melyet szintén említettem már korábban.

EUR/USD napos chart:




Úgy tartják, hogy a B hullám egy kiszámíthatatlan, előrejelezhetetlen hullám, balekok játéka, a szerencsejátékosok Mekkája,  a türelmetlenek vesztőhelye. Részben osztom is ezeket a gondolatokat. Pályafutásom alatt a legtöbb tévedést a B hullámok előrejelzésénél értem el. Tulajdonképpen kereskedési és elemzési szempontból sem lehet itt sokat tenni, türelmet kell gyakorolni és kivárni amíg a piac megfelelő megerősítést ad az elképzeléseinkre,vagy további használható adatot mutat a sikeresebb elemzéshez. De a kisebb tf-n való kereskedés is megoldás lehet, hiszen ott bőven található magasabb tf által is támogatott setup.

Folyt. köv.

EUR/USD - 1. rész

A kereszt jelenlegi helyzetének a megértéséhez távolról kell indulnom. Sok olyan dologra kell figyelni, ami szerintem a blogon sokszor elhangzott, azonban így összeszedve biztosan nem. 

Az elmélet háttere a biológia, azok a dolgok, melyekből fizikailag, illetve pszichésen fel vagyunk építve. Elliott a tömegpszichén alapszik, a természetet és az ember viselkedését működtető modellen és azok visszatérő, ismétlődő, ua. egymásra és egymásba épülő mintázatain. Az elemzés során kell a bizonytalanság, amikor már minden elemző egy irányba látja a lehetőségeket, akkor érdemes megjegyezni, hogy nagy eséllyel az a hibás elképzelés lesz, mert az elemző is a tömeg részévé vált. Kell egy egészséges bizonytalanság, más elemzők úgy fogalmaznak, hogy a 70-30 érzés, mert a 100% hibát jelez. Nem olyan régen mindenki egy irányba látta a folytatást és már akkor jeleztem, hogy ez nem jó így, valamit fog tenni a piac, hogy elbizonytalanítsa a részvevőket, elemzőket. Jelenleg ezt a stádiumot éljük.  Nagyferenczi László mondja mindig, hogy a "fordulat az nem egy esemény, hanem folyamat", ahogy egyre többet és többet nézem a piacokat annál erősebb bennem a megfogalmazott gondolat hitelességének erőssége. Erős trend esetén először lassulnia kell a piacnak, csökkennie a vételi/eladási erőnek, ahhoz, hogy a fordulat bekövetkezhessen. Az EUR/USD esetében ezt éljük jó pár hete, de a forint esetében is ez a helyzet. A trend vége felé a vételi, illetve eladási erő már nem olyan erős, így erős trendről beszélni 4. hullám után talán már nem célszerű. Természetesen ez alól is vannak kivételek, hiszen a buborékok, illetve az árupiacok esetében pont az utolsó, az 5. hullám a legerősebb, a piacok megőrülnek ilyenkor, majd ezt követően jön az észhez térés és a "hulló kés". Ha az adott termék korlátozott nagyságától való félelemet (pl megszaporodó újságcikkek, lásd.: december Bitoin), vagy egyéb extrém pesszimizmust, vagy optimizmust (pl.: dotcom lufi) nem tapasztalunk a piacokon, akkor célszerű a lassulásban gondolkozni, mint a száguldásban. A trend ereje általában a 3/3 hullámban a legerősebb, ilyenkor fut rsi általában a legmagasabb (vagy legalacsonyabb) értékre, de hasonló a helyzet más momentum indikátorokkal kapcsolatban is. Például, aki MACD-t használ a kereskedéséhez sokszor tapasztalhatta, hogy az első metszés 4. hullámban jön létre és utána még új csúcsra fut a piac. Természetesen ez csak esetenként igaz és feltétele, hogy megfelelő tf-t és beállítást használjon az ember. Stochastic esetében a 80 feletti tartomány elérése jelzi, jelezheti a 3. hullámot, illetve annak legerősebb alhullámát. Az indikátorok leírt jelzéseit természetesen a piachoz kell igazítani, egy megnyúlt 3/5 esetében a fenti állítások csak korlátozott esetekben állják meg a helyüket.Tudom, ígértem tavaly, hogy tartok a rendszerről egy oktatást, nem felejtettem el, evidenciában tartom.

A hosszabb bevezető után lássuk a hetes képet. A tavaly év eleje óta tartó emelkedés utolsó hullámában van a piac, jól látható, hogy az utolsó hullám nem fejeződött be, trendmozgató alakzat lévén egy utolsó felfelé menő 5. hullám hiányzik a teljességhez, vagy ahhoz, amit annak gondolunk.

EUR/USD hetes chart:

Ha csak ezt a képet nézzük, akkor a elsődlegesen azt kell gondoljuk, hogy 5/4 hullámban van a piac. Tapasztalaton szerint a nagy spike-kok, mint, ami a képen is látható csak ritkán jelentik egy hullám végét, gyakori, hogy, ha nem is megy mélyebbre a piac, de egy mély zárással ezekben az esetekben még megpróbálkozik, főleg akkor, amikor a spike egy hír eredménye. Ez a fajta spike sokszor a hullám c alhullámát jelenti. Az RSI divergencia jelenleg még bullish, azaz egy korrekció után a long folytatás mellett teszi le a voksát, így nekünk is erre kell készülnünk. A devizapiac nagyon kedveli a mély korrekciókat negyedik hullámban, az elmúlt években megtanultam, hogy nagyobb esély van sokszor erre, mint a sekély mértékűre, főleg akkor, ha a 3. hullám 5. alhulláma nem nyúlt meg (ha megnyúlás van, akkor más a helyzet).  Itt szeretnék visszautalni a fent leírtakra. Várakozásom, hogy valamilyen formában a felfelé menő trend tovább lassul (az őszi esést a trend erejének csökkenéseként, a lassulás elindulásaként értékelem). Ennek a lassulásnak az eredménye kellene, hogy legyen az RSI értékének csökkenése, mert különben egy megnyúló, de a korábbiaknál lassabb, esetleg csatornában mozgó emelkedés fog következni. A hetes kép alapján ideális lenne (a piac nem mindig az ideális mellett teszi le a voksát!!!), egy az RSI értékének csökkenésével (mondjuk 50-ig) egybekötött esés hetes charton, ami egyben a naposon korábban felvázolt alternatív lehetőség mellett teszi le a voksát. Tekintettel arra, hogy negyedik hullámról beszélünk (5/4) egy háromszög kialakulását sem lehet elvetni, ami egy nagyon jó trendlassító alakzat, időben elhúzódik, a piaci szereplőket semleges állásfoglalás kialakítása irányába tereli (tudom, ez akár a tyúk és a tojás esete is lehet).

A hetes ábráról többet nem tudok mondani, ilyen esetekben kisebb tf-n próbálom meg a nagyobb tf-n felvázolt lehetőségeket megerősíteni vagy elvetni. Kiraktam a blogra a korábban alternatívaként kezelt számozást, ami esélyes, hogy hamarosan elsődlegesként kell kezelni.

EUR/USD napos chart (feb. 22.):


A jelenlegi helyzet pedig a következő:


Folyt. köv,.