Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Tuesday 13 March 2018

USD/HUF

A felfelé menő kör egy ZZ volt, legalábbis annak gondolom. Ami vagy egy teljes korrekció volt (5/4) vagy annak első, azaz A hulláma. Ha a teljes korrekció volt, akkor az 5/5 hullám következik. A tetőtől való lejövetel szintén ZZ-nek néz ki, így ha 5/5-ben vagyunk az csak ED lehet., mert ez az egy olyan trendmozgató alakzat van, ami a teljes 5. hullámban állhat. Bonyolultabb a helyzet, ha a ZZ lefelé nem az 5/5, hanem annak első alhulláma, azaz 5/5/1, mert ebben az esetben LD is állhat ezen a helyen, ebben az esetben az 5. (az eddigi hullámnagyság alapján) mélyre fog menni.
Ha korrekcióban vagyunk, akkor a lefelé menő ZZ B hullám, de mivel csak F61-re ment vissza, így nem értékelem késznek, mert flat esetén (5/4) ez nekem túlságosan kevés, legalább F78-at várok el. (Megjegyzem, hogy erről csak részvénypiacokon van tapasztalatom, így nincs empirikus hátterem erre vonatkozóan devizapiacon, azaz kizárni nem tudom, de nem fogadom el a korábbi tapasztalatok alapján). Szóval ebben az esetben B még nincs készen, komplex korrekció lesz, melynek első részét láttuk, azaz a W alhullámot és hiányzik  Y (esetleg, ha tovább bonyolódik Z is). Azért, hogy még jobban összezavarjalak titeket, vagy hogy segítsen (nem tudom ki milyen szinten áll, szóval ide egy dZZ ideális lenne.
A probléma megoldásában az EURUSD sem segít, mert ugyanaz a szakasz ott sem értelmezhető egyértelműen. EURUSD esetében is az esésre és az USD/HUF esetében is az esésre adnám a nagyobb esélyt, de túl nagy a két kereszt között az összefüggés, ezért ennek az esélye, még akkor is, ha korrekció van, minimális. Azaz valószínű, hogy az egyik esetben tévedek! Bár korrekciókban nem lenne meglepő egy ilyen mozgás, ami a forint váratlan változásának lenne a következménye, de erre csak matematikailag adnék esélyt, ez a nem valószínű verzió.
Azt hiszem ez az a pont, hogy sokkal jobban kell ismerni az elméletet és az alakzatok egymásra épülésének lehetőségét, mint ahogy egyszeri, kétszeri olvasás után próbálja értelmezni valaki az elméletet a piacok vonatkozásában. Semmi sem egyszerű, vagy van ingyen, a tudásért bizony meg kell szenvedni.
Mindezek ellenére remélem, azért körvonalakban érthető?


(Egyébként meg vegye ki a piac az utolsó ZZ alját (addig még lehet valami mély korrekció is a lefelé kör, mondjuk egy X a és b hulláma)

EUR/USD - 3. rész

Elliott rendszere nem bonyolult, egyszerűen és gyorsan megérthető, a problémát a legtöbbször nem is a szabályok ismeretének hiánya, hanem a stilizált alakzatok a valós piaci mozgásokkal való összevetése, azaz az alaktatok menet közbeni felismerése okozza. Sokszor kell feltételezéssel élnünk és a feltételezésre építeni a várakozásokat. Devizapiac esetében a feladatunk még nehezebb, a kereszteknél megjelenő alakzatok sokkal "szabadosabbak", mint a részvény és index piacokon előfordulók. A következőkben sok feltételezéssel élek az EUR/USD 4H chartjával kapcsolatban.

Amennyiben a tetőről impulse hullám jött lefelé, akkor az lehetett C vagy A (erről korábban írtam). Amennyiben az impulse után ZZ halad felfelé, akkor a C verzió szerint már az 5. hullám indult el és mivel ZZ volt az első hulláma, csak ED lehet az 5. hullám (lefelé egy ZZ várható, amely nem megy ki lokális aljra). Amennyiben A hullám volt, akkor a ZZ lehet a korrekció B hulláma és egy C hullám (trendmozgató alakzat) fog délre menni, a korábban írt/mondott 1,20 környékére.

EUR/USD 4H chart:


Egyelőre korrekciós alakzatnak tűnik a felfelé mozgás (utolsó szakasz), azaz nagyobb az esélye egy lefelé körnek, legalább még egy impulzus vagy ék formájában.

Nem kell megijedni attól, hogy túl sok verziót enged a rendszer. Ez egy keret, az utolsó emelkedő mozgás során érdemes short belépőt keresni, vagy az emelkedést megelőző alj kivétele alatt. A pa alapján pedig mindjárt lehet célárazni, azaz ZZ célárig, vagy a nagy C céláráráig számítani esésre. Persze ehhez még fordulatra és lokális csúcs kijelölésére szükség van, hiszen abból lehet majd célárat számolni.