Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday 6 January 2014

DAX - 2014 - ED és a medve

A Dax vonatkozásában egy ideje már egy ending diagonálba gondolkozom.  Múlt héten volt egy short setup szignál, ami miatt érdekessé kezdett válni a német tőzsde index, mivel magasabb timeframen már egy ideje célzónába, illetve annak környékén tartózkodik.

A havi chartot úgy döntöttem nem számozom be, a lényeg látható rajta. Egy exp. flat B hullámának gondolom az emelkedést, mely vagy 2003-ban, vagy 2009-ben indult. Ami miatt nem megyek most bele részletesen az az, hogy mindkét B végpont nagyjából egy zónára mutat. Tudom, hogy ez 500-1000 pontos sáv, de ezen a tf-n egyébként is csak egy hozzávetőleges becslés. Majd kisebb tf-n megnézzük, pontosítjuk.

Dax havi chart:


Az ábrán már berajzoltam egy ED gyanút, amit hetes ábrán részletesen be is számoztam. Szépen hozza a váltakozás elvét (flat - ZZ - hsz), az arányok is rendben vannak, amennyire lehet. Egyedül az utolsó felkör miatt van bennem kérdés. Szabály nincs a ZZ arányaira (vezérlőelv van csak) és az utolsó C sem sért szabályt, ugyanakkor ezen a tf-n egy kicsit zavarja a "right lookot". Mindemellett MACD hist. elvárások szerint mutatja a hsz-t, utolsó hullámban a kitörést is. Nem tudom miért a markers nem ad forgalmi adatokat, pedig egy kiugró forgalom sokat segítene a bizonyosságban. Mindenesetre a napos fordulós fekete gyertya után, alakul a hetes is, érdemes figyelni rá.

Dax heti chart:


Az OTP esetében leírtam az ED vonatkozásában kialakuló esés verzióját, itt az ED kiindulási pontja 5000 környékén van, az emelkedés több, mint két évig tartott.  Az ED verzió fennállása és egy komolyabb esés megindulására utaló jel után nagyon BEAR-nek értékelném a DAX idei lehetőségeit, komoly esést az egész év folyamán.

USD/HUF - 5'

219,77-ről lefordult. 3 tickkel kevesebb, mint ahogy két és fél órával ezelőtt (19:36) megfogalmaztam a megjegyzésben a várakozást Link.

USD/HUF '5 chart:


CET 23:16
valami adatszolgáltatási hiba lehetett, most ezt látom:


USD/HUF - '5

Nem számozom be, nincs sok értelme. '5 charton szépen kirajzolódik az 5 hullámból álló impulse, szép erőteljes megnyúlt harmadik hullámmal. Egy-két órán belül eldől, hogy a hullám vagy egy a hullám első alhullámát látjuk. Most korrekció jön, akár 220,20 környékére is felmehet. Gondolom kereskedni ennek a mozgásnak sok értelme nincs, de tanulásnak jó.

USD/HUF '5 chart:

USD/HUF - 15' - délutáni gyors

A jelzett célzónából elindult egy lendületes esés, amit jelen körülmények között egy A hullámnak gondolok, karaktere és a kontextus miatt mindenképpen ideillik. A célzónák kijelölését magasabb tf-n kell keresni, ezt most nem teszem meg. Egyelőre 219,4 és 218,60 környéke lehet érdekes, ennek elérésének módját figyelem.

USD/HUF 15' chart:


Feltételezésem szerint ez egy nagyobb tf-n megvalósuló korrekció lesz, de a napos és 5H charton meglévő disszonancia miatt nem merek egyelőre konkrét elvárásokat megfogalmazni. Extrém esetben 216 is simán elérhető lehet.

OTP 2014 - Shortra fel? - 3. rész

2014-ben az OTP esésére számítok, az első két részben bemutatott okok alapján. (1. rész - Link, 2. rész - Link)

Részletesen, kontextus alapján a Ciklus szintű C hullám megindulására (ha eddig nem történt meg) és a bankpapír esésére számítok. Többször írtam, hogy a Ciklus szintű C hullám elindulásánál a várakozásom, hogy nehezen felismerhető alakzatot produkál. A 2008-as válság grafikonját a tréningre átnéztük és beszámoztuk, szerintem ez az a szituáció, amikor menet közben totális zűrzavar van az elemző fejében, csak utólag lehet történteket rekonstruálni. 

OTP napi chart:


Az OTP helyzetére van egy elég "zűrös" ábrám, amit a blogra november végén tettem ki. Azóta eldőlt, hogy a bear verziót választotta a piac.

OTP napi chart:

és a jelenlegi állapot:


Napos alapon rövidtávon belelátok egy 4500-4600-hoz való emelkedést, sőt extrém esetben 4800 is elérhető, onnan lefordulást várok, de ezt majd részleteiben, folyamatában.

2013-ban folyamatosan figyeltem az esés után is azt a lehetőséget, mely szerint milyen esélye van egy nagyobb északi körnek, ezt továbbra is megteszem. Az első időszakban még nagyon nagy esélyt adtam neki, de ez az esély egyre csökken.

Azt hiszem az elemzés 3 része után mindenképpen ide illik a blog alján található komment:

“Elliott által felfedezett hullámelmélet önmagában nem kereskedési rendszer! Ezt sokan félreértik. Saját véleményem szerint csak a kereskedési rendszer egyik eleme. Arra használom, hogy egy képet kapjak a piac aktuális helyzetéről és a lehetséges mozgásokról, még akkor is, ha néhány esetben ez egymással ellentétes irányt jelent. Ezt nagyon sok embernek nehéz feldolgozni, ugyanakkor a kettős gondolkodás sok veszélyes szituáció elkerülésében segít. A kereskedési döntés meghozatalához az elliotti összefüggések mellett indikátorokat, gyertya jelzéseket és alapvető money management szabályokat is figyelembe veszek, de ezekről ezen az oldalon általában nem esik szó. Egy kereskedési döntés meghozataláért mindenki saját maga felel! Törekedj arra, hogy ne más meglátását próbáld meg lekövetni, hanem saját magad alkoss véleményt a piacról és az alapján hozz döntést! Ne bízd rá a pénzed ismeretlenek véleményére!” Ad :)

OTP 2014 - Shortra fel? - 2. rész

Most, hogy már mindenki láthatta a "Csányi" féle eladási sokk előre kódolva volt a grafikonon folytatom az OTP vonatkozásában a 2014-re vonatkozó előrejelzésemet. (1. rész - Link)

Továbbra sem tudom egyértelműen kijelenteni, hogy az ábrán látható alakzat egy ED volt, vagy csak egy 1-2-i.-ii-iii-iv-v sorozat látszott annak (az érthetőség miatt jelöltem most így). Ez alapján két verziót kell továbbra is futtatni, ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy az impulse számozásnak egyre kevesebb esélyt adok, 75-25 az ED javára a jelenlegi információk javára.

Nézzük először a havi chart jelenlegi helyzetét.

A charton volt egy kvázi bullish slingshot (9-10 gyetya), ami gyakorlatilag december végére besült, ez antiszignál (!). Úgy kell a jelenlegi helyzetet helyesen értelmezni, hogy a besült bull SS azt jelzi, hogy havi charton a trend iránya bear. Azaz a havi charton a piros számozás fogja megállni a helyét, nagyon nagy valószínűséggel.

OTP havi chart:



A heti chartról a véleményemet pár hete összefoglaltam, amikor a portfolio.hu-nak jelent meg egy elemzése, értelmezésemben longra jelölve a papírt. Íme:

2013.november 28.

Tegnap a portfólió feltett egy videót az OTP-ről (itt elérhető: Link). Leírtam a kockázatokat a bejegyzésekben, csatolom:

"Távol álljon tőlem, hogy a technikai elemzést megkifogásoljam, szeretném ugyanakkor a chartról technikai szemmel a másik oldalt, a longosokat veszélyeztető szituációra felhívni a figyelmet.

Tapasztalatom szerint ekkora időtávon 4,5 év (2009 eleje - 2013 vége) heti charton érdemes a logaritmikus skálát használni a trendvonalak meghatározásánál. Ebben az esetben az OTP árfolyama már a trendvonal alatt van, a hó eleji megugrás ugyan a trendvonal fölé tudta vinni a papírt, de nem tudott felette maradni, ez ezen a timeframen, illetve a fordulós hetes gyertya alakzatot is figyelembe véve, inkább a short irányába mutat. Amennyiben a 2012.07.27-nél lévő csúcsból húzzuk meg a trendvonalat, akkor a felszúrás épp a trendvonal alját érintette meg, majd lefordult. (Jeffrey Kennedy módszere alapján lehetséges innen indítani a trendvonalat, szemben a hagyományos TA értelmezéssel)

A nagyobb timeframeken (havi, heti) a piacot sokkal inkább semlegesnek tartom, shortos beütéssel, mint longnak, erre utal az RSI (normál beállítás 14;9) 50 alatti értéke (az utolsó gyertya értéke még befolyásolhatja ezt), éppen ezért én csak azt állítom nincs egyértelmű vételi uralom a parketten nagyobb timeframen.

Havi charton van egy általam csak "kvázi" bullish slingshot alakzat, de ez jelen pillanatban besülni látszik, ami szintén ellentétes irányba mutatja a nagyobb erőt. 

Kisebb tf-n az ék alakzat lehetőségét magam is reálisnak tartom (vagy a tegnapi mélypont, vagy a következő után), rövidebb távon valóban van/lehet vételi lehetőség a papírban, hosszabb távon azonban óvatos vagyok, több index is reális fordulós szint előtt áll (pl.: SP, DAX, DOW), ezért érdemes az apróbb jelekre figyelni, vagy váni 3-4 hetet.

A leginkább bull verzióm szerint 5400 lehet egy hirtelen jött komoly emelkedés célárzónája (2014 eleje), de erre jelenleg nagyon kicsi esélyt adok, 4800 eléréséig nem is gondolkozom benne. 

Stop legyen veletek!"

Csatolom a logaritmikus chartot:


Az említett másik csatorna alj:


Természetesen a tőzsdén nincs tuti dolog, mindenki téved, én is. Mindig a piacé az utolsó szó! Lehet nem lesz igazam és bull lesz a piac, én csak egy műkedvelő vagyok, míg a portfolio.hu-nál olyan szakemberek dolgoznak, akiknek ez a hivatásuk, a véleményüket mindenképpen érdemes komolyan venni!

Visszatérve a hetes ábrához és az azóta eltelt idő alapján megváltozott charthoz, egyre nehezebben tudom a negyedik hullám verziót elfogadni. Túl széles, túl mély, nem tudok erős emelkedés számozni az impulse célzónához 5400-5500 környékére.

OTP heti chart:


Újraszámoltam az ED verzió kiindulási pontjára való visszaérkezés idejét. Cimballi a füzetében (Elliott magyarul - ballra a link az oldalon) pontosan meghatározza a visszaérkezés idejét. "Ha például 20 periódusra volt szükség a diagonál öt hullámának kialakulásához, akkor a piac 7-10 periódus alatt eléri az ED kiindulási pontját."  88 hetet számoltam, azaz 31-44 hétre lehet nagyjából szükség 2011. szeptemberi 2700 körüli alj eléréséhez, illetve pontosabban meghaladásához. Azaz március végére ED verzió esetében az OTP 2700 alá érkezését joggal várhatjuk! 

Kérek mindenkit, hogy ez alapján ne kezdjen el felelőtlenül shortolni, ha az OTP esésére szeretne játszani, használja a saját kereskedési rendszerét és várja meg a megfelelő set up lehetőséget, majd annak triggerelődését, stopot pedig ne felejtse el kirakni!

Nem akarok politizálni, de a fenti időpont a választások miatt érdekes lehet, nem de?

Folyt. köv.

Richter - 2014

Kérésre megnéztem a Richter grafikonját. Leginkább kérdések maradtak bennem a gyógyszeripari papírral kapcsolatban.

A havi charton, mintha egy félkész háromszög alakulgatna, erre utal a sok ZZ. A két legfontosabb pozícióban azonban nem látható a belső szerkezet, ezért jelen állás szerint nem lehet egy nagy flat korrekciót sem kizárni. Flat esetében 1200 alatt lenne az ideális ár, de erre egy komoly esés után érdemes visszatérni, egyelőre nincs alapja.

Richter havi chart:

Hetes charton még bull a papír, ez egyértelmű. Bár havi charton a ZZ csatorna teteje fogta az emelkedést, ami fibo 78,6 is egyben, kisebb tf-n látható, hogy nagy eséllyel ez csak egy harmadik hullám, azaz a korrekció után további - nem túl nagy - emelkedés lehet.

A csúcstól a második hullámmal azonos nagyságú korrekció már lefutott (vélhetően A hullám), minimum elvárás teljesült, ugyanakkor nem zárom ki a 4000-4100 közé érkezést. Az ábrán látszik egy olyan szerkezet, amit nagyon sokan éknek, vagy háromszögnek gondolhatnak, szerintem nagy eséllyel az az 1-2-1-2-1-2 szerkezet lehet, amit mostanában sokat emlegettem.

Richter heti chart:


A Richter esetében 2014-re nem tudok olyan határozott állást foglalni az irányt illetően, mint az OTP, vagy a Bux esetében tettem. Amennyiben flat, akkor hamarosan egy erős esésnek lehetünk tanúi, háromszög esetében is esni fog a papír, de a korábbi - 2008-as aljat - nem haladja meg. Háromszög esetében 2800-3000 között lehet C hullám vége, ahonnan felfelé fordulhat a papír. 

Alternatívaként figyelem még egy esetleges kitörés lehetőségét, ami bull irányba vinné el a papír jövőjét!

USD/HUF - 15' - reggeli gyors

220 felett, nagy nehezen, de elérte. A zónából  (220-222) lefordulást várok ma, holnap nagy eséllyel.

USD/HUF 15' chart: