Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Tuesday 7 June 2022

Bitcoin

Elliott hullámelmélete a piac működését leíró modell, mely szerint a piaci mozgások korlátozott számú, előre meghatározott formáció felhasználásával és a hozzájuk kapcsot szabályrendszer alkalmazásával leírhatóak.

A technikai elemzés abból indul ki, hogy a múltban keletkezett minták felmerülése esetén a jövőben hasonló kimenetelekkel lehet számolni. Nem csodafegyver, ezek a minták nem 100%-ban működnek, csupán az esetek egy bizonyos százalékában, azaz a mintákhoz valószínűségek is tartoznak és abból, ha egy elemzés nem hozza a várakozásokat még nem szabad leszűrni azt a következtetést, hogy az elmélet nem működik, mivel a tévedés statisztikailag a technikai elemzés sajátja.

Elliott elméletében a különböző alakzatok megfelelő szabályszerűségekkel kapcsolódhatnak egymáshoz, azonban fontos megjegyezni, hogy a legtöbb esetben nem csak egyféle kimenetel lehetséges! Az elmélet használatának gyengesége előrejelzés vonatkozásában az, hogy az alakzatok menet közbeni felismerése sokszor feltételes, kérdőjeles.

Elliott elmélete a tömegpsziché változására épül, arra, ahogy a kereskedők tömegének érzelmei változnak a piacra vonatkozóan, ezáltal meghatározzák az aktuális árat. Nagyon sokszor látható, hogy egy-egy elemző Elliott elméletében sokszor a saját kiinduló érzelmeinek keres további támpontot, megerősítést, azaz nem a chartról von le következtetést, hanem a meglévő elképzelését szeretné a grafikonon szakmailag alátámasztani, felrajzolja azokat elliotti köntöst ráhúzva (nyilván a szakmaiság mögé bújt érzelem vezérelt gondolatok, ami által maga is a piaci törvényszerűségek részévé válik, ez a szakmaiság azonban nem valós).

Nézzük meg a Bitcoin chartján milyen információk állnak rendelkezésre havi idősíkon!

Látható, hogy egy erőteljes emelkedés indult 2020 októberében, mely magas forgalom mellett, momentumos gyertyákat hozott, így a mozgás törte a korrekciós csatornát, a momentumindikátor (jelen esetben RSI) a fenntartható bull zónába került (70+ érték). Ez egy impulzus hullámra (annak is a közepére) jellemző karakterjegy, mely sok esetben (nem mindig!) csak a belső un. 3/3 hullámát jelzi egy trendmozgató alakzatnak. Így további megerősítő adatok nélkül mindjárt két alternatíva is lehetőségként mutatkozik a számozás vonatkozásában, melyet a piros, illetve kék színnel jelölt számozás mutat.

BTCUSD havi:

 

Ha leváltunk a heti idősíkora, akkor a jelölt terület értelmezése további kérdőjeleket okoz, illetve nem segít a döntéshozatalban a két verzió között. A jelölt terület vagy egy Zig-zag és a spike-ok csak "zajok" a charton, vagy egy impulzus, aminek megnyúlt az 5. hulláma. Ennek a kérdésnek az eldöntése menet közben még nem volt lehetséges, pro és kontra érvek szólnak mindkettő mellett. Mindazonáltal, ha Zig-Zag ment felfelé, ami új csúcsra ért ki, akkor az egy B hullám (vagy ED/1 hullám lehetett volna) volt, ami után egy C impulzus, vagy Ending Diagonál érkezik délre, melynek befejeződését követően a trend visszatérésével erős északi irányú elmozdulás érkezne. Amennyiben impulzus halad északnak, akkor a lefelé kör vagy korrekció, vagy trendforduló, mivel elkészült egy északnak tartó impulzus. Mielőtt azt hinnénk, hogy az összes lehetséges megoldást megmutattam, jelzem, hogy az északi mozgás amennyiben Zig-Zag volt, akkor az lehet egy komplex korrekció X összekötő hulláma is. Sok- sok lehetőség, azonban vannak közös vonások ezekben, azaz bizonyos formációk fennállása esetén is hasonló déli irányú mozgás érkezhet és meg is érkezett (5., B és X hullám esetén is déli irányú, jó eséllyel a korábbi lokális low környékéig történő lejövetelre lehetett számítani, ez alól, csak a Záró Diagonál jelenthetett volna kivételt, melynél szintén déli irányú elmozdulás következett volna a tetőről, azonban a célára elmaradt volna a jelenlegi szintekről - ezek menet közbeni beazonosítása egy hosszabb bejegyzést igényelne, melyet most nem teszek meg.)

BTCUSD hetes:

A déli irányú mozgás a fentiek alapján több pozícióban meglévő hullám is lehet, nézzük ezeket napos idősíkon!

Amennyiben egy C hullám közlekedne délre, annak belső szerkezetének, ahogy fent említettem impulzusnak, vagy diagonálra jellemző Zig-Zagnek kellene lennie. A diagonál és az impulzus is kizárható.  Menet közben ez a verzió elvesztette a realitását.

Amennyiben impulzus utáni korrekció érkezik délre, akkor az jó eséllyel egy Zig-Zag formációt jelent (csak és kifejezetten a meglévő adatok alapján !). Ebben az esetben a mozgás célja a korábban kijelölt piros zóna lehet, ami vagy a teljes korrekció, vagy annak első alhullámát jelenti. Mindkét esetben a déli irányú mozgás után északi irányú megindulás következhet, a különbség annyi, hogy a teljes korrekció esetében az új csúcs (ATH) reálisabb, mint a másik esetben, ahol bár nem lehet kizárni, de esélyei gyengébbek. Amire ez utóbbi esetben lehet fogadni, az inkább a teljes esés Fibo 78-as szintet elérő korrekciója, ami 60K alá viheti vissza az árfolyamot (pontosabb becslés a korrekció befejeződését és a felfelé közlekedő hullámszerkezetek vizsgálatával lehet megtenni).

Amennyiben trendforduló következett be, akkor az azt jelentheti, hogy lefelé egy ún. 1-2-1-2 szituáció alakul, ami a lokális mélypont kivételét követően drasztikus esést hozna. Egyelőre egyéb tényezőket is figyelembe véve erre kisebb esélyt látok most.

A célzónát elérte a piac, melyből inkább egy oldalazó korrekció látszik kibontakozni, így bár nem zárható ki a fordulat, nagyobb esélyt jelen pillanatban arra adnék, hogy visszamegy a célzónába az árfolyam, ideálisan a kék vonallal jelölt szintet megérintve, az indikátorokra meg egy működő fordulós divergenciát varázsolva.

BTCUSD napos:


Napos idősíkon egy short indikátor-konfiguráció fut, melynek elsődleges célára 25500, másodlagos  (TP2) 21000 körül alakul, a setup megbízhatósága az elsődleges célárig 60%, míg a másodlagos célárig 50% körül alakul.