Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Tuesday 4 September 2018

Richter - 2Fast 2Furious

Azért szeretem Elliott rendszerét, mert jól használva felhívhatja a figyelmet az esetleges veszélyekre. Többször meglepődtem mostanában, hogy a tőzsdén a megtakarításukkal játszadozó emberek mennyire nincsenek tisztában a szakma alapjaival, a tőzsdézés fogalmaival vagy esetleg a szakmai mutatók jelentésével. A veszély is csak egy lehetőség, ami nem feltétlenül biztos, hogy bekövetkezik, ugyanakkor jó szemmel tartani a ránk leselkedő veszélyeket. Szemléltetésül kiemeltem egy részt a 2Fast 2Furiosból (14 sec-től érdemes nézni): 

Ha száguldunk az úton, miközben nem az útra figyelünk, akkor az veszélyes lehet, főleg, ha van egy fal az útunkban (vagy bármi más), ettől függetlenül nem biztos, hogy meghalunk, vagy balesetet szenvedünk, mert ha valamilyen oknál fogva (például duda) visszahelyezzük az útra a figyelmünket jó esélyünk van arra, hogy a fékre lépve időben megálljunk és elkerüljük az ütközést. Szóval a veszély egy lehetőség, ami, ha bekövetkezik, akkor komoly negatív hatással van ránk, a negatív esemény bekövetkezésének van egy valószínűsége, ami röviden annyit jelent, hogy az esetek egy bizonyos százalékában bekövetkezik, egy másik százalékában nem. 

A tőzsdén azon események mellé szeretünk állni, ami nagyobb eséllyel bekövetkezik, arra az esélyre adjuk le a voksunkat, ugyanakkor folyamatosan a piacon kell, hogy tartsuk a szemünket azért, hogy az esetlegesen véleményünkkel ellentétes mozgás esetén cselekedhessünk, azaz megnyomjuk a féket, zárjuk a pozíciót.

Joggal adódik a kérdés, mi köze ennek a Richter grafikonjához? Augusztus 24-én feltettem egy számozást (visszakereshető a blogon) a mélypontról a Richter grafikonjára vonatkozóan, melyet úgy látom az Elliott-i hullámelmélettel foglalkozók is hasonlóan gondoltak (vagy átvették). Ezt a számozást gondolom továbbra is elsődlegesnek, azaz a legvalószínűbb verziónak, ugyanakkor annyi helyen találkoztam az ehhez kapcsolódó várakozásokkal (már mindenki úgy tudja, hogy 5900-6000 környékére megy fel az árfolyam), hogy automatikusan elkezdtem kutatni más lehetőségek irányába, mert amit mindenki egyformán gondol a tőzsdén, az általában nem következik be (lásd 5000 forintos támasz).
Van egy alternatív számozásom, ami igen komoly veszélyt rejt magában, főleg azok részéről, akik előszeretettel nem használnak stopot, inkább kiülik a pozíciót, ami hosszútávon a megtakarításuk elvesztéséhez vezet, hiszen elég nagy számú ügylet esetén csak egyetlen egyszer tévedni. 

Richter 1D chart alternatíva:


Ebben az esetben akár új low-ra is futhat a lefelé megindult mozgás. Ez egy veszély a longosok számára, akik nem menedzselik megfelelően a pozícióikat, nem használnak stopot. A fundamentalista  gondolatok mellett befektetők előszeretettel hangsúlyozzák, hogy a papír ennél sokkal többet ér, sőt tulajdonképpen május óta lehet erről olvasni a különböző blogokon, topikokban. Az esés az egyik nagytulajdonos eladásaival mutatnak összefüggést, azonban nem szabad elfelejteni, hogy bármikor eladhatja a tulajdonában maradt pakk másik felét (cca. 5%), melyről információt már nemigen fogunk szerezni.

A múlt héten pénteken írtam, hogy jó lesz figyelni a Richter mozgására, mert akár elindulhat egy fordulat, hiszen egy lehetséges célárhoz érkezett a feltételezett B hullám (B hullám esetében több zóna is van, mehetett volna magasabbra is -  lehetőség volt, pa a héten igazolja). A tegnapi nap óráson adott egy short setupot, melynek célára 5380-ra mutatott. Ezt az értéket elérte a piac, ugyanakkor ha ezeken a szinteken, vagy alatta zár a következő napokban a piac, akkor a low-tól indult emelkedő csatornát letöri a kereszt, amiből további esés bekövetkeztére van igen kecsegtető lehetőség. Az alapvető számozás szerint itt a papír visszatekinthet az 5000-es szint környékére (+-100-200 forint, ennél pontosabb becslést nem akarok most adni). ezeken a szinteken minden bizonnyal, mivel korábban is ellenállásként/támaszként viselkedett fontos figyelmünket az útra helyezni, mert jöhet a figyelmeztető tábla, mely szerint fal következik!

Az utolsó gyertya még nem zárt, így talán nagyon korai beszélni a hetes bearish csúzli lehetőségéről. Mivel a veszélyekre hívtam fel a figyelmet, szerintem belefér, ha már itt jelzem, érdemes erre is figyelni. Kell a fordulás, kell a triggerelődés! Ha a napos emelkedő csatornából kiesünk, akkor a csúzlinak is nagy esélye lehet.

Richter hetes chart: