Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site
Kérlek titeket, hogy megjegyzéseket mindig az utolsó bejegyzés alá írjátok terméktől függetlenül, csak így fogom biztosan olvasni, köszönöm!

2013. április 7., vasárnap

Crash

1929 és 1932 között 9.000 bank ment tönkre az USA-ban. (Forrás: Robert R. Prechter: Conquer the Crash). 2001 decemberében Argentína korlátozta a betétekhez való hozzáférést. 2013 Cipruson a Laiki Bankban tartott 100.000 EUR-t meghaladó betétek 40-80%-át elvesztették a betétesek.... Az EU arról tárgyal, hogy  100.000 EUR felett elveszthetik a pénzt a betétesek. Megdőlt egy tabu, aminek nagyon nagy szerepe lehet még a jövőben. Ha kitör a pánik tönkremehet a pénzügyi rendszer....

Mostanában egyre jobban foglalkoztat a gondolat, hogy hogyan érdemes felkészülni a válságra. Talán azért van ez így, mert nagyon közel vagyunk a csúcshoz, persze azt nem tudom, hogy előtte vagy utána :o)...

Robert Prechter sokat foglalkozott ezzel korábban, de nyilván ő, mint az USA-ban élő állampolgár közelítette a helyzetet. Miért fontos ez? Mert alapvetően dollár alapon gondolkozik és deflációra számít. A gondolkodásában sok reális elem van, nem szabad elvetni, ugyanakkor nálunk Magyarországon szerintem mást is hoz a válság. Arról már két éve beszéltem, hogy élelmiszer áremelkedés jöhet. Aki jár bevásárolni már tudja, hogy mennyire igaz, ez sajnos bejött... Azt gondolom, hogy ennek még nincs vége...

Ingatlan

A fejemben az van, hogy egyszerre lesz a piacon defláció és infláció. Elég érdekes ez a helyzet.  Prechter azt mondja ne tartsunk vagyont ingatlanban. Mi lehet a jövő az ingatlanok tekintetében?

Szerintem az ingatlan árakban drasztikus esés fog bekövetkezni, miért gondolom mindezt? Az okok:
  1. Ingatlanpiaci értékbecslők szerint az ingatlanok ára egyik oldalról a társadalmi jólét mutatja, minél nagyobb a jólét, annál magasabb az ingatlanok ára. Nyilván az ingatlanok árát nagymértékben befolyásolni tudja az előállítási, újra előállítási érték, de ezt már most is tudjuk, hogy messze van a piaci áraktól. A társadalmi jólét szerintem csökkenni fog.
  2. Az ingatlan olyan dolog, melynek megvásárlásához az emberek nagyon nagy részének hitelre van szüksége. DE a jelenlegi helyzetben és a válság esetében is bankhitelről szerintem az esetek kis részeben lehet csak szó. Lefordítva, a bankok nem fognak lakásvásárláshoz hitelt adni, vagy csak olyan kis tételszámban, ami a piacon nem okoz releváns keresletet.
  3. A kínálati oldal erősödni fog. Ha vége az ingatlaneladási moratóriumnak  akkor a bankok felelősen ugyan, de rá fogják önteni a piacra azt a 100-150 ezer lakást, ami jelen pillanatban már rosszul fizető adósok felmondott hitelei mögött áll és nem számoltam a további bedőlő hitelekkel, márpedig lesznek, mert:
  4. A deviza árfolyamok szerintem el fognak szállni, nem csak a most bajban lévők kerülnek olyan helyzetbe, hogy elvesztik a lakásokat, hanem sokan mások is, sőt sokan lesznek, akik a helyzetet látva, "akár bármi áron" hajlandóak lesznek eladni a lakást,  csak azért, hogy az adósság ne halmozódjon tovább.
  5. Egyértelműen több lakás van a piacon, mint amennyire szükség, vagy fizetőképes kereslet van jelen pillantban
Összefoglalva, ingatlan  árak esni fognak (not including: Termőföld, ott lehetnek meglepetések egy élelmiszer áremelkedés miatt)

Élelmiszer

Bár a 32-es válság folyamán az élelmiszer árak folyamatosan csökkentek, ennek oka részben túltermelés, részben a fizetőképes kereslet hiánya volt. Fizetőképes kereslet ez esetben is alacsony lesz, de ha elszállnak a devizaárfolyamok, érdemes lesz az itthon megtermelt árucikket külföldre kivinni, devizáért, ez a magyar árakat a dollár defláció ellenére, forintban inflációval sújthatja  a kérdés bennem csak az, hogy az eredő mennyi lesz, az elmúlt évek tanulsága alapján azonban úgy gondolom, hogy ezen a területen inkább infláció következhet be.

Nagy kérdés még, hogy mivel nyitott gazdaság vagyunk, ráadásul nagyon sok termék esetében nem vagyunk önellátóak, ezeknek a dolgoknak az ára egy elszálló árfolyam esetén hogyan alakul, hiány lép fel benne, vagy csak nagyon drága lesz, esetleg mindkettő. Nyilván ezekről le lehet mondani, nem veszünk további  TV-t, autót stb., de a benzinre és energiára szükségünk van/lesz, ezekből pedig egyértelmű behozatalra szorulunk. Nem tudom mi a megoldás és nem tudom mi az ami valójában be fog következni, de fontos az ember kezdjen el gondolkodni és felkészülni a válságra.

folyt. köv...