Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Friday 27 April 2018

Setup vs Elliott

Elliott hullámelmélete, illetve annak használata nagyfokú szabadságot ad az individuumnak. A rendszer, a kevés szabálya mellett, sok szubjektív tényezőnek enged teret, illetve engedékeny az egymással  ellentétes irányokban való gondolkodással. Az elemzésben, ahogy a statisztikai alapon történő kereskedésben is, a nagyobb valószínűség mellett tesszük le a voksunk, annak érdekében, hogy a végén konzisztenciát tapasztalhassunk. Mindez a kereskedésben és az elemzésben is azt jelenti, hogy nem egy elemzésnek, hanem azok többségének kell jónak lenni és megengedjük magunknak a tévedés lehetőségét. Igen, ha úgy hangzik, hogy most védem a mundér becsületét, akkor igazat kell adnom az olvasónak. Valóban a dollár elemzésben tapasztalható jelenlegi pa, illetve annak momentuma miatt merült fel bennem erőteljes kétség arra vonatkozóan, hogy a várt újabb mélypont esetleg nem következik be. 

A momentum mellett azonban van még egy dolog, ami erőteljes kétséget ébreszt bennem, mégpedig a korábban jelzett long setup a forint dollár hetes charján, ami elliott-i értelemben 1-2 szituációra utal. A setup kidolgozottsága meglehetősen mély. Azon felül, hogy konzisztens, azaz hosszútávon kétséget kizáróan pozitív végösszege van, meglehetősen magas a megbízhatósága. Azért, hogy értsétek mit jelent, íme néhány statisztikai adat a setupra vonatkozóan. Az NQ határidős grafikonján 2012-ben átlag napi egy belépőt adott, m3 tf-n, USA nyitvatartási időben, április-május vonatkozásában 54-58% találati aránnyal, 1 feletti várható R mellett. A szűrőfeltételeken változtatva szeptember és december között a találtai arány 70-80% közé sikerült felvinni, a várható R pedig volt olyan hónap, ahol 1,4 fölé kúszott.  Összességében a tesztelt 8 hónap alatt (a szűrőfeltételeket változtattam közben, ezért a találati arány nőtt, a darabszám csökkent, így a súlya a statisztikának lefelé tolódott) 62,30%, 132 R mellett. Ez egy régi statisztika, de innen indultak az alapjai és a feltételrendszer. Ebben a hónapban (szerdáig) 33 setupot adott m3 tf-n, melyből 5 volt mínuszos (4 induló stop), szóval még ezen a kis tf-n is 85%-os a találati aránya (ebben a hónapban, ami lényegesen jobb, mint általában, ugyanakkor a várható eredménye ebben a hónapban kicsit gyengébb, mint a szokásos) és a setupokról tudjuk, hogy magasabb tf-n jobban teljesítenek.

A statisztika ugyanakkor azt mutatja, hogy a tévedések flat 4. hullám esetében következnek be, azaz akkor válik a belépő stopossá, amikor valamilyen széles negyedik hullám zavar be a képbe, az emelkedés megáll rsi 50 környékén. Ezzel pedig eljutottunk a jelenlegi helyzethez. Azt mondjuk, hogy statisztikai alapon kereskedünk, ez alapján pedig nincs helye a szubjektumnak, ha ott a jel és megfelel a szűrő feltételeknek lépni kell, mert nem tudjuk, hogy melyik belépőnél lesz igazunk és melyiknél nem, csak azt, hogy ez várhatóan milyen arányban következik be. A setup ma minden bizonnyal triggerel a hetes gyertya zárásával, ugyanakkor a szűrőfeltételek közül van egy ami még nem teljes. Ha tovább megy, akkor minden bizonnyal 270 környéke lesz a következő megálló.

A friss chart:


Mire figyeljünk?

D1 alapján hamarosan kész lehet egy impulzus. Az impulzus után pedig korrekció vagy trendmozgató alakzat következik. Ha C ér véget, akkor a magasabb tf trendmozgató alakzat indul (jaj a longosoknak, mert pillanatok alatt kirázza őket), vagy korrekció, egy lassú lefelé mozgás (aki sokat hezitál a belépőn az nagy eséllyel le fog maradni, mert nem fog érdemi, nagy léptékű korrekció kibontakozni, legalábbis erre van a nagyobb esély). Szóval a PA-ra és annak lendületére kell tenni a fókuszt a következő napokban. 259,8 és 260,6 között szerintem erős ellenállási zóna van, lehet, hogy ma már megvolt a tető is (az egyik mérés tickre ott van, ahol a tető, naposon).