Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Sunday 15 September 2019

S&P 500

Kevesen számítottak arra, hogy az augusztus eleji esés után fel tud épülni a piac újra és esetleg egy újabb ATH is képbe kerül.  Mindenki az esést várta és ami általában ilyenkor bekövetkezik, az meg is történt, emelkedett a piac, a korábbi csúcs közelébe ért.

Nagyon sok Elliott rendszerével foglalkozó elemzőt is félrevezetett a piac, sokan egy szélesedő háromszöget (én nem alkalmazom ezt a formációt, sőt azt tanítom, hogy nem érdemes vele kalkulálni, nem érdemes használni) számoztak, mint a kialakult helyzetre való reális megoldást.        

Az Elliott-i elemzéstechnika egyszerűnek tűnik, kevés szabályt tartalmaz, impulzusok futása esetén gyors és látványos eredményekkel honorálja a piac az elképzelést követőket. Egy évtized Elliott hullámelméletével való foglalkozás után - talán az ortodox iskolától saját megfigyelések alapján el is távolodva - azt kell mondanom, hogy a rendszer csak első ránézésre egyszerű, valójában egy nagyon komplex és széles tudást, látókört és sok-sok gyakorlatot követelő módszertanról van szó, mely egyértelműen a sikeres kereskedés egyik építőeleme lehet, de önmagában kereskedésre szinte alkalmatlan. Nagyon fontos az, hogy megértsük a piac aktuális állapotát, sikeresen zárjuk ki a minket érzelmileg befolyásoló tényezőket és működjön a ráérzés, a 6. érzék, vagy a tudatalatti, a sok hasonló szituáció megtapasztalása után, mélyen a tudatban elraktározva az aktuális időpontban kételyeket fogalmazzon meg bennünk a piac várt mozgását illetően. Elliott rendszere tanulható, de mint mindenbe, ebben is energiát és időt kell fektetni, a befektetett energia arányos a jövendőbeli eredményekkel, a felületes tudás sokkal inkább vezet kudarchoz, mint sikerhez.

Valamikor a tavasz vége, nyár eleje felé említettem szűk körben egy hosszúlábú ED verziót, melyet a piaci hangulat, a hullámszerkezet aktuális helyzete miatt nagyon el tudtam  képzelni ide.  Augusztusban objektív jelek érkeztek a shortra, a napos setupok triggerelődtek, elérték céláraikat, de a magasabb tf-n alakuló setupok triggere rendre nem érkezett meg, ennek pedig általában az az oka a piacon, hogy még nem jött el a további esés  ideje. Augusztus közepén úgy fogalmaztam, hogy bearishnek látom a piacot (hisz esés után egy sávozás alakult ki), objektív jelek shortra vannak, long setup nincs, a bearish setupok elérték a célárakat, nagyobb tf short setupok készen állnak, de nem érkeztek meg a triggerek. Objektív kritériumokkal nem tudtam alátámasztani, de ott a veszély, amire figyelek, hogy esetleg északnak fordul a piac. Augusztus hírekkel terhelt volt és egy élénken élt bennem egy jó pár évvel ezelőtti augusztusi időszak, amikor a piac hasonlóan illikvid volt, szóval az augusztusi időszak gyertyáit, ahogy a december második felének gyertyáit is, fenntartásokkal fogadom.

Augusztus végén megjelentek az indikátoron azok a jellegzetes jegyek, melyek arra utaltak, hogy emelkedés előtt áll a piac, 70%-os eséllyel jelezték a 2977-es szint elérését. Ez az objektív tényező arra sarkalt, hogy a korábban evidenciában kezelt hosszúlábú ED verzióra vagy más az emelkedés irányába mutató lehetőségre nagyobb figyelmet fordítsak.
         
A nyár a pihenésről, a fesztiválokról, a nyaralásról szólt. Nem sokat voltam a piac előtt, nem mélyedtem el a mozgásokban. A várt "dupla" ED verzióra augusztus közepe felé készítettem egy skiccet, de továbbra is az objektív jelek birtokában inkább bear irányra szavaztam (a képen látható bearish slingshot miatt is).
       



Most azt kell mondjam hibát követtem el. Amit a tudatalatti jelzett, az a charton is ott volt. Két Bearish Divergencia, a magasabb, azaz a hetes és havi timeframen, az általam tanultak alapján ideális helyzetben. Megerősítve, egy a hagyományos TA szerinti megafon formációval. Nem szabad, hogy egy ilyen szituációban meglepetést okozzon az esés megindulása, ez egy erős jelzés sokaknak, a shortba lépés technikai alapokon szinte kötelező, számomra pedig a besülés és/vagy a magas korrekció az, ami nem szabad, hogy meglepetést okozzon egy ilyen helyzetben. A trade sikeressége pedig a zárási technikán múlik, az objektív fordulatra utaló jelek megérkezésekor nem szabad, hogy kételyeket okozzanak, érzelmileg elköteleződve a rossz oldalon maradjak.

Bár azt tanultam, hogy a charton látható formációk (bearish divergenciák, megafon) fordulatra utal, saját objektív tapasztalataim és megannyi statisztikám azt mutatja, hogy egy ilyen szituációban nagyobb esélyem van egy bullish folytatásra, a bearish divergencia besülésére, a csúcs ismételt érintésére, vagy minimum megközelítésére.




A fraktálok fontos szerepet játszanak az Elliott-i megközelítésben, a pf fórumba be is tettem pár ábrát, ami arra utalt, hogy veszélyként egy emelkedés ott kell, hogy lebegjen a shortosok szeme előtt.




 Egy korábbi hasonló szituáció után, nem délnek, hanem északnak ment el a piac.

Miért ez a sok múltra utaló momentum? Mert meggyőződésem, hogy sokat lehet belőle tanulni a piac jövőbeli mozgására vonatkozóan információkat elraktározni.

- Jól mutatja a piac reakcióit egy hír esetére, példaként szolgálhat egy  erős hír megjelenésekor várható mozgásra és visszarendeződésre, a helyes tf kiválasztására ezekben az esetekben
- Ending diagonál  negyedik hulláma során várható piaci reakciókra
- Egy erős trend végén lévő lassulás folyamatára
- A divergenciák hibás felfogására
- Hosszúlábú ED megjelenésére (feltéve, hogy az fut, mert ez még kérdőjeles)
- A diagonálok/ékek helyes megrajzolása

Ez a múlt, de vajon mi lehet a jövő?
Elsődleges verzióként a hosszúlábú ED-t futtatom.