Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Friday 20 March 2020

KV mellől

A várt low-t a piacok nagy része elérte a korábban jelzett kedd-szerda magasságában. Néhány termék (pl.: az OTP) ez csak a tegnapi napon tette meg. A mai nap megjött (sok terméknél már tegnap triggereltek az m15/H1 setupok, pl.: Dax, OTP, olaj) a várt korrekció, illetve annak elindulása. Arra számítok, hogy a termékek többségénél egy flat, azon belül is akár egy exp. flat korrekció fog lefutni. A piacok összeálltak, azonban korrekciók esetén lehetnek más alakzatokat felvevő, azaz egymástól különböző alakzatok, a különböző termékeknél. A kialakult low-k alatt a stop jelen helyzetben nem biztos, hogy elég biztonságot adnak, mert a medve csapda kialakulásával ezek a stopok aktiválódni fognak.

Péntek van, a szabályos cselekvés szerintem egy ilyen szituációban a pozíciók és ez által a kockázatok mértékének csökkentése, főleg long oldalon. Nem azért, mert nem emelkedhet a piac tovább a hét első napján, hanem azért, mert ez egy erősen lefelé trendellő piac és a trenddel szembeni lövéseknél nagyon kell arra figyelni, hogy nagyon gyorsan ellenünk fordulhat a piac.

A devizáknál, főleg a dollárnál fizikai korlátok léptek fel, sok helyen futottak a kisebb tf-k klimaxra, vagy ahhoz közeli állapotra, ahol már nem volt eladó, mert mindenki egy oldalra állt át. Ennek lehet akár szemléletes példája, hogy az ország egyes terültein a valutaváltók kifogytak a devizából  a vásárlási láz következtében. Éjszaka a FED orvosolt.

A piacok vagy egy lassulás után vagy klimaxból fordulnak. lassulás a forint kereszteknél nem volt, kisebb tf-ken klimax igen. Klimaxból akkor lesz statisztikailag nagyobb esély fordulatra, ha ez valamilyen támasznál (lásd 2019 március 20. EUR/HUF), vagy ellenállásnál alakul ki. Ez az ellenállás jelenleg hiányzik nekem a forint piacon, olyan mintha kilőtték volna a sztratoszférában, ahol a gravitáció már nem hat annyira, miközben az űr végtelen, ráadásul a hetes és havi chartokon az indikátor képek sem jeleznek ellenállást, így a valószínűség inkább abba az irányba mutat, hogy még nem érhette el a tetőt a piac. EUR/HUF esetében nálam ellenállás 362-363 körül van, de arra mindenképpen kell számolni, hogy  a spread őrült mód szétnyílt, így a célárakra adott esetben több forintot is rá kell számolni. A hetes és havi gyertya nem zárt, jelenlegi állapotokban azt mondják, egy fenntartható emelkedés szakaszában van még a piac. Short nyitás, vagy a longok zárása a nagyobb tf-ken nem indokolt, azokra egy alacsonyabb tető kialakulása után érdemes gondolni, legalábbis statisztikai alapok szerint. Gyors mozgású piacon egyébként sem szabad abból a megfontolásból zárni, hogy majd alacsonyabban újranyitja az ember a pozícióját, mert a korrekciók kicsik, a megnyúlások pedig nagyok és hirtelen történnek, elég csak az indexek elmúlt két hetes mozgására gondolni.

EUR/USD

Gyors skiccen pár lehetőség.

Aki ismeri az elméletet:

Elsősorban flat korrekcióban gondolkodom, 3-3-5-ös szerkezetben, ahol elsődlegesen egy exp flat korrekcióra gondolok, medve csapdával. Deviza esetén nem ritka a magas korrekció bika/medve csapda után, ami magas korrekció szintre megy fel. Az, hogy ilyen heves mozgásra a jelenlegi piacon képes-e a kereszt nem tudom, minden gyertya hordoz új információt. Az elképzelést folyamatosan figyelni kell, ahol a piac fordul ott van egy megerősítés az egyik verzióra, ami elvethet egy másikat.