Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Friday 3 January 2014

MTelekom 2014 - fordulat következik?

Kérésre megnéztem az MTelekom grafikonját, meglehetősen régen foglalkoztam vele, íme:

A havi charton (a nagy időtáv miatt logaritmikus skálát használok) csináltam egy lehetséges számozást. A papír tekintetében ezen a timeframen egyértelműen bear a piac. A feltételezett számozás egy ZZ-t mutat a korábbi '99-es csúcstól egy éles A hullám után, majd meglehetősen lassan mozgó, sávozásnak látszó B hullám (hsz?) futhatott le 2007-ig, ezután feltételezés szerint elindult a C hullám. (impulse hullámmal nem számolnék, ebből a korrekciós csatornából való kitörés nulla alatti árfolyamot mutatna). Jól látható, hogy a trendirányba a fekete gyertyák mérete sokkal nagyobb, mint amit a trenddel szemben mutatni tudott a piac. Ez alól kivétel csak az a rövid 2008-2009 közötti időszak, amit jelöltem is az ábrán. Feltételezésem szerint ott korrekció zajlott, mely C/2-nek feleltethető meg. A lokális alj 270 környékén pont fibo 161,8 - nál van, ami ideális 3. hullám végpont lehet. RSI értéke is nagyon alacsony ezen a ponton, ami alátámasztja a feltételezést. Havi charton az elmúlt két hónap hozott egy fordulós gyertyajelzést, melyben a forgalom is magas volt.
Amennyiben valóban fordulatról beszélhetünk, akkor a korábbi esés 23-38%-át veheti vissza a piac, nagy eséllyel egy oldalazó flat, vagy háromszög formájában (megérzésre itt a háromszögnek nagyobb esélyt adnék most). Nehéz jelenleg ezen a tf-n pontos kalkulációt mondani a korrekcióra, de egy 30%-os emelkedés simán szóba jöhet ebben az évben a jelenlegi árfolyamra vetítve.

MTelekom havi chart:


Heti charton valóban látszik egy fordulós jelzés és fordulatra utaló alakzat, ami naposon szépen számozható is. Jelenleg egy negyedik hullám fut (3/4?), melyből további észak várható.

MTelekom heti chart:


MTelekom napi chart:


A napi charton jelöltem egy lehetséges célzónát, mely a harmadik hullám egyik végpontja lehet.

USD - gyors

A 15' charton a gyertyák nem utalnak fordulatra, nagyon kicsi az esélye, hogy itt a tető, lehet ebből még valamennyi emelkedés, ami látható az negyedik hullám karakterjegy!

USD/HUF 15' chart:


Öveket becsatolni! - Bux - 2014 várakozás

A hétvégén egy kisebb kitekintést tervezek a piacok vonatkozásában a 2014-es évre, íme a Bux 2014-re vonatkozó - meglehetősen pesszimista - várakozásom.  (megj.: Az nagyobb tf-s elemzések, melyek hosszútávra szólnak a bal oldali oldalsávban 2014 alatt lesznek elérhetőek! )

Ismét magunk mögött tudunk egy évet, érdemes kitekintést tenni a következőre. Az elmúlt rövid időszakban sok véleményt láttam, fundamentalista és technikai oldalról is, nincs egységes álláspont, van aki további rallyt, van aki medve piacot, néhányan összeomlást látnak előre, de a piac működésének ez természetes velejárója, ezért és így működik. A következőkben a Buxra vonatkozó gondolataimat foglalom össze.

Tudjátok, hogy az elmúlt évekre, a 2008-as összeomlás óta tartó emelkedésre, elliotti szemmel a részvénypiacokon egy Ciklus szintű bear piaci rallyként tekintek. Elsődleges verzióban a 2008 óta tartó mozgás a Ciklus szintű B hullám, mely magába hordozza a B hullámok tipikus karakterjegyeit, annak szeszélyességét, kiszámíthatatlanságát, változatosságát és kisebb valószínűséggel előrejelezhetőségét, ami Elliott elmélete alapján készített elemzésekben sok melléfogással járhat. Miért írtam ezt most le? Azért, mert a 2014-es évben a Ciklus szintű C hullám megjelenésére számítok a nemzetközi piacokon.

2008-ban megtanultuk, hogy a pénzügyi rendszer is része a globalizált világnak, nem tudunk elzárkózni a világ valamely pontján kitörő válságtól, az előbb, vagy utóbb begyűrűzik hozzánk is melytől elzárkózni nem lehet, most sem fogunk kimaradni belőle.

A grafikonokban - véleményem szerint - benne van egy újabb krízis lehetősége,  tudom ez a kijelentésem erős, azonban technikai oldalról több tény is  alátámasztja.

Éves kitekintésről beszélve érdemes nagyobb timeframet választani a szemlélődésre, a bux estében a hetes chart az, ami leginkább befolyásolta a véleményemet. A grafikonon látható egy háromszög, vagy egy arra nagyon hasonlító szerkezet. Tapasztalatból tudom, hogy sok olyan alakzat, kombináció van, amely először éknek, vagy háromszögnek látszik és csak az idő előrehaladásával dönthető el egyértelműen, hogy háromszöget, éket láttunk-e, vagy valami mást. A háromszög illeszthető elliotti kontextusba, az indikátorok alátámasztják a háromszög lehetőségét, ezért annak valószínűségét 70-80%-osra teszem.

Bux heti chart:

A háromszögek  utolsó hullámának esetében egy nagyobb forgalommal megvalósuló kitörés, vagy kitörési kísérlet szokott bekövetkezni (nem feltétel!), ami az MACD histogram képén is megjelenik. Ezt egyelőre nem látom, azaz benne lehet a pakliban egy rövid rally az év elején.

Az MACD-n 2011 szeptemberét követő emelkedésében jól látható a nulla körüli oszcillálás, ami korrekcióra, az indikátor képe pedig a háromszög lehetőségére is utal. A másik itt a blogon gyakran használt indikátor, az RSI (14,9) képe szintén elliotti értelemben korrekcióra utal, sőt 40-60 közötti értéke, a korrekció mellett, szintén a háromszög lehetőségét támasztja alá.

A kérdés továbbra is az, hogy vajon lesz-e még egy felfelé kör kisebb timeframen? Nem tudom határozottan letenni a voksom. Jelöltem a háromszögekből való kitörés ideális helyét a grafikonon. Heti chartot nézve ez cca. 16 hét széles terület, melyből cca. 6 letelt. Ebbe az időszakba még belefér egy bullish fellángolás, majd a háromszög alsó befogója alá esés, gyors mozgással, a másik lehetőség, hogy kész a háromszög,  csupán a háromszögből való letörés visszatesztjére lehet majd számítani.

A charton látható, hogy impulse számozás is szerepel az ábrán, ami egy running flat C/ED elképzelésének a része. Amennyiben az alakzat egy ending diagonal, akkor hasonló minimum várakozást tudok megfogalmazni, mint amit a háromszög estében teszek. Amennyiben szükséges lesz, később részletesen kifejtem, jelenleg a háromszögnek adom a nagyobb esélyt.

Aki eddig unalmasnak találta a bejegyzést, most biztosan felkapja a fejét. A háromszögből való letörés egy thrustot fog eredményezni.  Mi ez? Gyakorlatban az alakzatból következően egy "flash crash", ami a bux értékét hirtelen nagyjából 5.000 ponttal viheti majd lejjebb (az alakzatban lehetőségként benne lévő 8.000-12.000 pont hosszabb távon bekövetkező esés lehetősége, melyről egyelőre nem is szeretnék szót ejteni, mert az 5.000 pont is nagyon sok). Nem szeretem a prófétákat, azokat, akik valamiféle apokaliptikus eseményeket jósolnak előre, márpedig ez véleményem szerint is az. Ugyanakkor amennyiben az ábrán látható alakzat, valóban háromszög, akkor kétség nem lehet Elliott elmélete, de a hagyományos TA szerint is ez fog bekövetkezni. Utoljára nagyobb timeframen 2011 augusztusában fedeztem fel ilyen alakzatot, akkor napos charton volt előrelátható a 2.000 pontos esés, mely szeptemberben be is következett. Nem állítom, hogy azért, mert a múltban egyszer igazam volt, ezért a jövőben is mindig az lesz, ugyanakkor érdemesnek tartom ezt a lehetőséget is fejben tartani, felkészülni erre a váratlan eseményre.

Az elmúlt években Elliott rendszerének tanulmányozása, az elkészített elemzések, a várakozások elmaradása, vagy éppen beteljesülése megtanított arra, hogy Elliott elmélete a tőzsdei mozgások lehetséges variációit mutatja, melyek néha ugyanabba, néha pedig ellentétes irányba mutatnak. A lehetséges "összeomlásra", mint egy lehetőségre tekintek, a grafikonon ott a lehetőség, ha bekövetkezik nem fog meglepetés érni.

Tudom elég nagy felelősség egy ilyen "jövendölés" leírása, publikálása. Technikai oldalról ez egy nagyon is reális szcenárió, azt pedig, hogy valóban bekövetkezik-e vagy sem  a piac fogja majd eldönteni, 2014-ben.

Bitcoin - gyors

Az új tető megvan, várakozások szerint.

BTC/USD órás chart:


Kapcsolódó elemzés: Link

USD/HUF - 15' reggeli gyors

Éjszaka 15' charton lejött az elsődleges célzónához a piac. 217,75 körül volt az alj. Innen esélyes, hogy új lokális csúcsra megy 219 felett, a  tegnap írt 219,5 környéke ideális is lehet, majd ismét vissza 217,75 környékére, illetve nagy eséllyel pár tickkel alá. Onnan az út ismét észak, véleményem szerint 220 környékére. 

Vegyétek figyelembe, hogy 15' charton egy ilyen előrejelzésben sok a bizonytalanság! Ez egy nagyon esélyes verzió, de más mozgást sem lehet kizárni. Exp. flat korrekciót feltételezek, melyre nagy az esély, hiszen három hullámban jött le az eggyel kisebb negyedik hullám zónájáig, erős magasabb tf támogatottság mellett. Három hullám korrekciót jelez (flat v. hsz), ebből a számomra legszimpatikusabb verziót írtam most le, az exp. flat egy lehetséges mozgását.

Amire érdemes most figyelni, hogy az aljtól impulse hullám indul-e északnak, ha igen, akkor 5-3-5 hullámos szerkezetre (ZZ) vagy 5-3-5-3-5-3-5 (dZZ) szerkezetre lehet felfelé számítani a nap elején (219,5 környékére, de ez csak tapasztalati becslés!).

USD/HUF 15' chart:


A nagyobb elemzés linkje tegnap estéről: Link