Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Thursday, 21 December 2017

USD/HUF és EUR/USD

USD/HUF

Az elmúlt napok mozgása után erősödött bennem a bear elképzelés. Bár a piaci adatok alapján még mindig kétesélyes a további mozgás, nagyobb esélyt adok a bear szcennáriónak. A charton szerepel egy stilizált ábra, melyet pár napja mutattam Kisbandinak a B hullám lehetséges mozgására vonatkozóan. Azóta a piac valamelyest megerősítette az elképzelést és mivel van jövőbe mutató hozadéka más számára is, úgy döntöttem fennhagyom. A piac mozgása bennem azt a képet erősíti, hogy korrekciós mozgás zajlik, erre a korábbi megjegyzéseimben sokat utaltam. December 6-ai bejegyzésemben felhívtam a figyelmet egy lehetséges HS kialakulására. Tudom, hogy akkor ezt sokan nem értették és nagyon korai előrejelzésnek tűnt, ugyanakkor az elmúlt pár év tapasztalata alapján  hagyományos áralakzatok megfeleltetése az Elliott-i hullámelmélet alakzataival gyakran ilyen korai jelzést is lehetővé tesz, természetesen ez nem jelenti az alakzat létrejöttének bizonyosságát, csak egy lehetőséget vetít előre. Tudom sokak számára úgy tűnt, hogy erős vita bontakozott ki a blogon a kereszt jövőbeni célárainak vonatkozásában, de meg kell értenie mindenkinek, hogy ez a jelenlegi helyzetben teljesen érthető. Megközelítésemben - akár több szinten zajló -korrekció zajlik, amikor a piaci szereplők véleménye gyorsan változik és jellemző a piaci erők olyan kiegyensúlyozottsága, amikor a piac kisebb tf-eken, hol az egyik, hol a másik irányba billen el.

Szerintem a hagyományos TA képviselői (csatorna és trendelemzés, támaszzóna vizsgálata) számára ezen a ponton hasznos Elliott elméletével ismerkedni és talán a Karácsony-Szilveszter közötti időszak lehetőséget is biztosít számukra. Nekik tudom ajánlani Cimballi füzetét, vagy az Elliott Wave Internationalnál regisztráció ellenében elektronikusan ingyenesen elérhető könyvet.  Néhány hete voltam egy brókercég előadásán, ahol az EURUSD pár emelkedő trendjének töréséről és a short helyzet kialakulásáról beszéltek (napos, hetes tf-n), nem szóltam hozzá, csak mosolyogtam, pont azért, ami mostanra a charton kialakult. Szerintem nem ördögtől való ezeket a lehetőségeket, pontosabban veszélyeket felismerni, pont erre utalok minden egyes alkalommal, amikor Elliott rendszeréről beszélek. Nem kereskedési rendszer, de minden kereskedőnek ismernie kell, mert remekül kiegészíti a már működő és sikeres kereskedési rendszereket.

Visszatérve a forint chartjára azt gondolom, hogy a Karácsony közeledtével lelassul a piac, esélyes, hogy hamarosan egy megpattanás jön, majd triggereli a HS-t és a low közelébe, dupla aljra, vagy új low-ra fut a kereszt, elsődlegesen B hullámban gondolkozok és nem az 5. hullámban. A miértekről talán majd később, ha beigazolódást nyer az elképzelés.

USD/HUF napos chart:


Hetes képen a long setup (nem volt támogatottsága magasabb tf-n) törni látszik. Ez a setup, ha besül, gyakran nagyon gyors mozgást indukál az ellentétes irányba, a hét záró a mostani szint közelében marad, akkor jó esélye van annak, hogy elkönyveljük a setup besülését. Ugyanakkor erős támaszzóna lehet a HS jobb  válla, így nem fogok medvét kiáltani, csak az esélyt adom meg neki, mint ahogy annak is, hogy egy c of B jön nagyjából a jobb vállig lefelé és onnan még felmegy egy 4/C a subminuette zóna tetejéig.

USD/HUF heti chart:Havi szinten a gyertya még nem zárt, de nincs okom a korábban vázolt elképzelés felülbírálatára. A doboz tetőről lefordulás egy bezárt és egy folyamatban lévő (talán) fekete gyertya, melynek magas spike-ja azt jelezheti, hogy sok longos maradt kellemetlen helyzetben.

USD/HUF havi chart:


EUR/USD


Az eurusd mozgása a forinthoz hasonlóan B hullám érzetét kelti, melynek elsődleges oka a célzóna tetejének és nem az ideális szintnek az érintése. A kereszt vonatkozásában jövő év első (ha nagyon belassul az ünnep miatt, akkor második hetében) várom a jelzett zóna elérését. Legnagyobb esélyt egy dupla tető kialakulásának adom. Amennyiben a rajzolt csatornát momentummal átvinné, akkor az 5. hullámban járunk, de erre adom a kisebb oddsot. 

EUR/USD napi chart:A hivatkozott napos chart:


Erre az évre befejezem a blogolást, új elemzés készítését már nem tervezem. Az elmúlt időszakban kaptam pár emailt oktatással kapcsolatban, megmondom őszintén, hogy az elmúlt egy hónapban - nyilván észrevettétek - a fókuszom nem ezen és nem a blogon volt, új kihívást találtam, melyet úgy gondolom, hogy január közepére abszolválok. Ha igény van egy csoportos oktatásra, akkor kérlek jelezzétek e-mailben, jövő év elején megpróbálok időt szakítani rá. Addig is:


Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Mindenkinek!