Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Sunday 12 February 2012

Bux órás chart és a 8. hét

A hétvégén Jeffrey Kennedyt olvastam, Cimballi utalt egy könyvére, melyben sok minden érdekességet fedeztem fel, ismét.

Az előző elemzésben felvázolt verziók szerint, maradtam a csonka 5. hullám ED verziójánál, mint elsődleges verzió. Most kicsit hozzáteszek, ismét górcső alá tettem  az emelkedést január óta, hogy valóban támogatja e a számozásomat. MACD indikátort használtam, ami nem tudja az összes hullám vonatkozásában biztosan jelezni a számozás hitelességét, azonban néhány esetben megerősítő tud lenni. Segít meghatározni a 3. hullám pozícióját, mert a harmadik hullám végén van a legmagasabban az indikátor, a harmadik hullám meredeksége a legnagyobb (általában, főleg ha az a megnyúlt hullám, ez most itt nem igaz), ami természetes hisz energikus, ereje teljében lévő hullámról van szó magas forgalommal, gyors árváltozással. Segít azonosítani a negyedik hullámot, illetve az ED vonatkozásában is ad támpontot. Téglalappal jelölt terület az, ami érdekes.

Bux órás chart:


A hagyományos TA szerint fej váll alakzatok leggyakrabban trendfordulók esetében alakul ki (ez az amit Elliott alapján várunk), pénteken felraktam egy elképzelést, amit most ismét, az alakzat egyébként a kék, azaz elsődleges számozásomat támogatja.

Kis tf-n megjelentek a divergenciák, melyek felfelé irányuló mozgást mutatnak a közeljövőben. Ez párhuzamban van az elképzelésemmel, de mivel kicsi tf-n jelentek meg, ezért a hatásuk is rövid. Nem akarom csak azokat a jeleket figyelembe venni, melyek az elképzelésemet erősítik, továbbra is figyelem mindkét verziót, sőt talán többet is. A lefelé jövet 3. és 5. megnyúlása (kék számozás), ráadásul az 5. jobban megnyúlt, mint a 3. természetes lehet egy ilyen fordulónál, azonban az indikátorokat nem tudom felhasználni, mert más képet mutatnak ilyenkor, de az is elképzelhető, hogy helytelen a számozás. 

Egy kérdés marad még a hétről, amit nem válaszoltam meg teljes mértékben. Miért számolok a lefelé körben sok esetben alacsony retrace szintekkel?

Amennyiben 3. hullám jön lefelé, akkor a Minor szinten várhatóan alacsony retrace lesz a belső szerkezetekben, illetve a Minor szintű 2. hullám esetében is. (mert a 3 legenergetikusabb hullám, tele erővel, ami nehezen engedi meg az ellenirányú mozgást.) Továbbá nagy léptekkel jöttünk felfelé, Kosztolány szóhasználatában remegő kezekbe kerültek a részvények, illetve egy erős SQ ment (shortosok kirázása nem feltétlen erős vásárlási kedv hajtotta az árakat ideáig) egy esésben kitörhet a pánik, akkor is ha csak egy X hullám tart délnek. Továbbá a trend gyengeségét jelentette az ED, illetve annak csonka volta, ebben a bizonyossággal van csak probléma, mert nem tudtuk egyértelműen azt mondani, hogy helyes a számozás.

Bux - várakozás a 8. héttől

Nem akarok sokat írni, lefordult, ez bizonyossággal kijelenthetjük. Azt, hogy hol volt a csúcs egyenlőre csak feltételezzük. A hét második felében esett a piac, a várakozások szerint. A heti chart alapján célzónában a piac lefordult, a fibo szintek közül az 50%-os fogta a felfelé kört, igaz egy spike láthatóvá vált, de, mint a charton látjuk nincs jelentősége. RSI 60-as szinten fordult lefelé, bear a piac a nagy képen továbbra is. A piac a korrekciós csatornában maradt, a felfelé menetel nem 3. hullám!

Bux heti chart:


Órás ábrán két verzió fut, attól függően, hogy hová tesszük az 5. hullám végét.  A csonka hullám verzióját nem vetem el, előre oda számoltam a végét az éknek, mivel a várakozás szerint teljesült (600-ig vártam, 650 lett), ezért amíg nem töri a piac elsődleges verzióként viszem tovább. A másik verziót alt számozással jelöltem. Ha magas retrace lesz, ami a szaggatott vonal fölé viszi a piacot a piros számozást el kell vetni, nagy eséllyel a kék zónába érkezik a piac. Ha a piros számozás lesz a nyerő az ábrán jelölt magasságokba viheti a piacot.

Bux órás chart:


A piac hamarosan színt vall, megmondja, hogy melyik értelmezés a jó, emelkedés lesz, a kérdés, hogy meddig. Nem akarok a futó verziók között esélyt latolgatni, a piros számozás szépen adja magát és a célzónát is, megnyúlt 261%-os 3. hullám, esélyes lehet, hogy az 5. is megnyúlik és a 4-nek kicsi retrace szintje lesz. A bajom vele, hogy túl szép, erre pedig az elmúlt időszakban nem volt példa...
A piac lassulni fog, mert mindkét verzió szerint korrekció jön,  a kérdéseinkre a választ nagy eséllyel csak kedd után kapjuk meg.

dZZ vagy hirtelen halál

Mester, az aki úgy ad támogatást, hogy felhívja valamire a figyelmet. A jó Mester az, aki emellett egy utat is mutat és hagyja, hogy a felfedezés öröme téged illessen meg. Nem az első eset, amikor Cimballi egy kérdésemre adott válasza egyben egy utat is kijelöl, amire rálépve a fel nem tett kérdéseimre is választ találok, nem tudom, hogy ez csak a véletlen, vagy csak birtokában van egy különleges erő, a lényeg sokszor padavannak érzem mellette magam :o) Ha így folytatja tényleg veszek tőle néhány Coaching órát... (Coaching: Link vagy Link, a lényeg jelen esetben a tréder/kereskedő fejlesztése) Akkor nézzük az elemzést, ami inkább elmélkedés a napos ábra alapján.

A hétvége első felében a dZZ verziót támogattam, sőt tulajdonképpen ki is zártam annak a lehetőségét, hogy a gyors esés verziója fog bekövetkezni. Az RSI értéke napos charton 72, ami inkább még a bull piaci ellenállás értékeként kezeltem (bear ellenállás 55-65, bull ellenállás 75-85 általában). Szerettem volna jobban megérteni az RSI mozgását, ezért első körben a szakirodalomban kutakodtam, második részben az ábrákat néztem végig. 72-es érték körüli csúcsok esetében egy esés következett, majd a piac új csúcsra ment, egészen 2010. áprilisáig, azóta két esetben érte el ezt az értéket, azonban utána új csúcsra már nem ment az index. Lehet itt még keresgélni, magyarázni, mikor honnan indult a felfelé tartó görbe, de félreraktam, megnéztem az MACD-t, mit mond.
MACD 2006 óta tudott csak 1.000 pont fölé menni és a jelenlegi értéket 3 alkalommal érte el. Mindhárom elérést követően, több ezer pont esés következett az indexben. 

Bux napos chart:


Azzal kapcsolatban nincsenek kétségeim, hogy a következő hetekben esni fog a piac, abban sem, hogy ez pár ezer pontot is jelenthet (figyelem, hullámokban mozog a piac, emelkedés is lesz benne). A fő kérdés, amire a választ keresem, hogy további korrekció, vagy trendfordulót mutat a piac. Erre pedig nem tudok határozott választ adni.
Lehetséges-e, hogy a bux sajátossága, hogy a bear piaci ellenállás a szokásos 65% helyett 72%-on található? Lehetni lehet, de egy kicsit magasnak tartom. Az is lehet, hogy a kérdés eldöntéséhez nem a megfelelő tf-t használom. Látható az ábrán, hogy a szeptemberi lefelé kör, komolyan behatolt a bear támaszba, ez pedig azt jelenti, hogy a felfelé menet egy bear piaci rally, de miért jutott ilyen magasra? (nem a price/ár, hanem az RSI)

Érdekes, hogy az amerikai indexek esetében 85 (Nasdaq) az RSI értéke. Amikor a Nasdaq 80 fölötti csúccsal rendelkezett valóban mindig új HP (high price) következett a korrekció után. (ezeket a csúcsokat a magyar piaccal együtt érte el, de a magyar piac nem ment új csúcsra) Érdemes egymás mellé tenni a két grafikont...

Nasdaq napi chart:




Nem akarok megállapítást tenni, csak hangosan gondolkozom, tele van a fejem érvvel és ellenérvel, de talán az használ, ha végig megyek mindegyiken és átvilágítom, hogy mennyire erősek, vagy sem. Esetleg elmegyek valami mellett, amit én nem vettem észre, de ti észrevesztek!

Ez a timeframe nem kereskedési időtáv, gondolkodni, tanulni azonban azt gondolom nagyon jó a segítségével.

Záró gondolat: Néhány hónappal ezelőtt beszélgettem Cimballival, az ő elképzelése a piac további emelkedése volt, az enyém az esés. Nem volt vérre menő vita közöttünk csak érvek. Ő az amerikai piac mellett érvelt, én a magyar oldaláról közelítettem.  Pár héttel később megállapítottuk, hogy mindkettőnknek igaza lett, mivel a két piac ellentétesen mozgott, lehet most is ez következik be? Előfordulhat, igaz abban az időben jobban hittem a piaci fordulatban, mint most.