Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Wednesday 18 March 2020

Bajban a forint

Egy közel 6 éves elemzés újbóli kirakásával múltidézésbe kezdek. Sokan, sokszor hivatkoztak már erre az elemzére az elmúlt közel fél évtizedben.  Az elemzést követően kisebb tf-ken több köztes célár is kifejtésre került (306-313-320), melyeket úgy néz ki elért a piac. A 350-es volt az a célár, aminek az elérésében még én sem nagyon hittem, túlságosan is extrém szintnek tűnt, talán még a múlt héten is, ma már sajnos nem. Egyelőre nem mélyültem el mélyebben a chartban, amit jó eséllyel látok az a 325-ös szint elérésének igen erőteljes lehetősége (Figyelem! ez USD/HUF!). A chart kifutására közel 6 évre volt szükség, ami "csak" 70 gyertya, bizonyos körülmények között ez nem is olyan sok!

2014 július 1:

Bajban a forint

A forint chartokon mutatott ábrája nem lep meg, régóta beszélünk magasabb célárakról, sőt párszor már elmondtam,hogy jelentős cash-t menekítettem ki a bankrendszerből, mert egyszerűen a magyar politikai elit, a demagóg, populista és véleményem szerint hatalmas pénzügyi analfabetizmusa következtében elvesztettem a bizalmam a forint és a magyar gazdaság irányába. Az argentin unortodox gazdaság politikában nem hiszek, tudom mi történt ennek következtében azzal az országgal,  mindazonáltal az eddig elért eredmények meglepnek, még akkor is, ha tudom jelenleg a statisztika már nem eszköz, hanem cél, ezért a számokat erős fenntartásokkal szabad csak kezelni. Egy nagyobb (vagy akár egy kisebb is) a világ pénzügyi piacát érintő válság esetében komoly problémákkal kerülhetünk szemben, ugyanakkor TA elemzőként elsősorban a chartokat figyelem és nem a fundamentalista dolgokat. A chartok pedig arra utalnak, hogy elindulhatott valami. Vártam volna még egy kört lefelé, hogy egy ideális szerkezet alakuljon ki, de a deviza kicsit más, mint a részvény piac. Nos, mi van a charton?
230-250-290-350 USD/HUF
Azt, hogy valóban eléri-e a legmagasabb célárat nem tudom, de a háromszög ott van a rajzon, márpedig az oda mutat. A kisebb, véleményem szerint Ending Diagonal célára 250, a pár héttel ezelőtti szintekhez képes komoly forintgyengülést mutat. A részvénypiac lokális csúcsot üthetett (OTP) erről már sokat írtam, most a deviza is jelez, lehet, hogy Ciklus C előszelét látjuk? Hetes chart, a kifutáshoz hónapokra lehet szükség!!!

EUR/HUF

2019. április 28:


Aktuális:


KV mellől - kicsit másképpen

A csúcsoktól hatalmasat esett a piac, az OTP ~40%-kal ér kevesebbet a februári csúcsához képest, de a DAX, az NQ, az SP500 és még sok-sok más részvény, index esetében is hozzávetőlegesen hasonló értékvesztést láthatunk. A válság elején elhatároztam, hogy odafigyelek mit írok le, mert ez az értékvesztés sok család esetében a megtakarítások eltűnését is eredményezheti, miközben az egykori megtakarítást adó munkahelyek, vállalkozások is veszélybe kerültek. Amire ilyenkor biztosan nincs szükség, a "megmondtam előre" és más hasonló jó tanács, ami utólag már semmit sem ér, csak  növeli a feszültséget az emberben, indokolatlan többletfrusztrációt okoz.

Érkeztek hozzám eddig is megkeresések, általában egy-egy rossz pozíció felvétele után, már a baj kellős közepén kértek tanácsot a vészhelyzetben. Vannak, voltak sikeres történetek, de ezek általában a veszteség minimalizálásáról szóltak, nem egy nagy nyerő eltételéről. Szinte minden termék érintve volt (Richter, EUR/NOK, Dax, NQ, SP, MTel, OTP, MOL, stb....).

Ahogy korábban fogalmaztam, az elmúlt időszak jó néhány kezdő tőzsdecápát nevelt ki, akik a folyamatosan emelkedő piacon nem tudtak tévedni és kialakult egy olyan stratégiájuk, ami a piac karakterének megváltozásával jelentős veszteségekbe vezette őket, amit talán még nem is realizáltak. A "Buy & Hold" stratégia a XX. század Ciklus szintű 3. hullámában nyerő stratégia, ami nem biztos, hogy egy hasonló nagyságrendű korrekcióban is működik, nem kezdi ki a pszichét a korrekció fennállásának idején. Elliott Ciklus szintű korrekcióban gondolkozott, egy trendszinttel kisebb hullám korrekció a XVIII. században 50-60 évig tartott, miközben oldalazott a piac. Nem tudom mi következik, de a válságok hatására, az "old school" ismer több kulcsfontosságú szabályt, melyet érdemes betartani a további veszteségek elkerülése érdekében.

  • Csak olyan tőkével tőzsdézz, amire nincs szükséged a mindennapi megélhetéshez, aminek a hosszú ideig tartó lekötése nem befolyásolja a megélhetésed!
  • Ne akard visszakeresni az elbukott pénzt, mert a túlzott kockázatvállalás még nagyobb vesztőt eredményez!
  • A veszteség és nyereség a te döntésed eredménye, egyedül a belépés előtt tudod irányítani a veszteség mérték a stop szint és a vásárolt mennyiség pontos beállításával!
  • Mindig tegyél ki stopot, csak a piaci stop elfogadható, mert könnyen átugorhat a piac!
  • Ne hígíts, mert minden szintnél van mélyebb. Ha a piac 90%-ot esett, akkor is képes még 100%-ot esni, azaz a teljes tőkéd elveszítheted!
  • Tegyél ki stopot! Ha nem teszel ki, akkor a teljes számlaösszegedet, vagy még azon túl is kockáztatsz (piac és bróker függvénye, van ahol már védelem van a negatív számlaegyenleg ellen).
Válság esetében előjöhetnek olyan kockázatok, melyekre nem is gondolsz normál időben, ezekre a rizikófaktorokra is kell, hogy terved legyen, ha bekövetkezik.

Pár napja említettem a pf topikban, hogy azzal is számolok, hogy esetleg bezárják a tőzsdét. Volt már ilyenre példa amerikában is (szeptember 11.), de akár most is elképzelhetőnek gondolom (inkább technikai okok miatt - járvány). Sokakat meglepetésként ért ez az elképzelés, pedig rizikófaktortként ott van.Tegnap jött a hír, hogy ázsiában két tőzsdét leállítottak és lehetséges, hogy amerikában is korlátozások lesznek. Válságban a politikus tettrekészséget mutatnak, ahogy mindig is, most is a pozíció megtartása miatt hoznak intézkedéseket, melyek a legtöbb esetben súlyosbítják a helyzetet. A tőzsde lezárásával azt hiszik el lehet kerülni a veszteségeket, az esést, pontosan ilyen intézkedés a felelőtlen short tiltás is (nem a naked shortról beszélek). Emelkedésben miért nem merül fel, hogy tiltsák a longot? A lényeg, végig kell gondolni, hogy akár egy pár napos zárás esetén, mi az a pozíció és kockázat, amit bármilyen veszély esetén még túl él a számlád (pl.: hatalmas réssel nyitás, bármelyik irányba). Egy ilyen esetben rengeteg fedezetlen ügylet lehet, ami még súlyosabb válságot okozhat, brókercégek mehetnek csődbe, az egész pénzügyi intézményrendszert magával ránthatja. Aki még nem látta, nézze meg a Big Short vagy a Margin Call c. filmet!

Válságban nagy az esély arra, hogy a brókercéged tönkremegy, bár vannak garanciaalapok, elképzelhető, hogy a pénzedhez csak korlátozottan és hosszú idő után férsz hozzá újból (vagy egyáltalán nem), van -e már most stratégiád erre a helyzetre?

Mi történik akkor, ha a netszolgátatás áll le, hogyan fogod elérni a brókert és zárod a pozíciót? Hasonló a helyzet, ha a kereskedésre használt technikai eszközöd mondja fel a szolgálatot, van B terved?

Ilyen esetekben hasznos lehet, ha a vonalas és mobil internetszolgáltató különbözik, ha a laptop/desktop mellett a mobiltelefon vagy táblagép is tudja a kereskedési szoftver futtatni. Ha eleve két szolgáltatód van, az egyiknél nyitott pozíciód, a másik brókernél le tudod fedezni (forex, bux, ha nem tudtál stopot elhelyezni valamilyen oknál fogva).

Ha nagy a volatilitás (most az), csökkentsd a pozíció méretet, napon túli pozíciót ne, vagy csak keveset hagyj, kalkulálj réskockázattal!

Légy nagyon óvatos! Olyan esés is lehet ebből a most elindult folyamatból, amire nem gondolsz! A reálgazdasági hatások csak néhány szektorban jelentkeztek, a fizetésképtelenségek, csődhullámok, munkanélküliség valószínűleg csak az év második felében kezdődnek meg, fel kell készülni akár egy nagyon hosszú ideig tartó, makacs recesszióra!