Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday 1 April 2013

Bull or Bear

Az elmúlt időszakban mind többen fordultak el abba az irányba, hogy a nagy esés várása egyfajta tévedés és a piac gyakorlatilag egy magasabb rendű emelkedés első fázisában van, azaz tulajdonképpen egy nagy bull piacon vagyunk.
A magam részéről annyit tudok hozzátenni, hogy a piac sohasem bull v. bear, különböző szinteken mozog és a bear, illetve bull piac tökéletesen elfér egymás mellett, ami gondolom most sokaknak érthetetlen, de hamar megvilágosodik, ha elmondom a különböző timeframekre gondolok. A 2009 óta tartó emelkedést én továbbra is bear piaci rallynak tekintem, ami messze elmarad méretében az előző 1932-től tartó emelkedéstől. Továbbra is abban hiszek, hogy komoly, hatását tekintve az elkövetkező évtizedekre kiható esés fog bekövetkezni a tőkepiacokon (ható, nem addig tartó) és történelmet fog írni. Persze hű maradva az elveimhez, arra is figyelek, mi van, ha tévedek, nekem arra is van stratégiám. 
Figyelem, ez nem felelőtlen shortot jelent, csak a kereskedési stratégia meghatározásában van szerepe! Hamarosan (hetek) meglátjuk tévedek-e vagy sem.

Elemzések

Négynapos ünnep miatt nem teszek fel elemzést, szükségem van a keddi számokra, adatokra, hogy hol áll a piac. A fejembe lévő gondolatok alapján optimista hangulatra, réssel felfelé nyitásra és emelkedésre számítok a következő héten. Csütörtökön nem érte el a mélypontot a piac, minden szegmensben, de közel volt hozzá, várakozásom, hogy ezt a láthatatlan napok alatt megtette. 
Persze ott a lehetőség, melyet kisebb eséllyel gondolok, hogy a mélypontot mégis meg akarja érinteni, mondjuk kedden délelőtt és csak utána fordul északnak a piac.