Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Wednesday 22 April 2020

KV - mellől

Olaj: Ismét igen, bekövetkezett az, amit veszélyként gondoltam, írtam a tegnapi nap. A júniusi határidőt is leverték. Kezd leesni az embereknek, hogy az árupiac kicsit más, mint a részvényvásárlás. Bizony lejáratkor el kell vinni az olajat és a raktárak tele vannak, vagy előre le van kötve a kapacitás. A csökkenő fogyasztás mellett ugyanakkor sokan akarnak spekulálni (értsd ez alatt, fizikálisan megrendelést adnak le olajra, amit le fognak szállítani, a kérdés lejáratkor kinél marad a forró pite). Kell egy kis idő amíg az olaj turbulencia megszűnik, de se baj, megvan az új lehetőség az arany! Egyre másra jellennek meg az arany jövőbeli várakozásáról 1000 dollárral magasabb célszámok. Mi a baj az arannyal? A "papír arany" tartásának is kellemetlenül magas lehet a költsége, a swap long jelenleg 8,21 pont a brókeremnél (per nap), ráadásul igencsak lefelé mutató kockázatokat látok a charton, azaz short irányultságom van. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy sokan felülnek erre a vonatra is.
A kereskedés során kialakított aranyszabályoknak válságban, piaci turbulenciáknál mutatkozik meg igazán a haszna, de egy folyamatosan, volatilitás nélkül emelkedő piacon (elmúlt jó pár év) hajlamosak vagyunk elfelejteni, szóval pár szabály:

1) Tőzsdén csak olyan pénzzel játssz, aminek nincs meg a helye (pl.: lakásvásárlás), amit ha elvesztesz, akkor nem dől össze a családi költségvetés, nem mész csődbe!

2) Stopot mindig ki kell tenni, méghozzá piaci stopot! Ha nem piacit teszel ki, akkor kötés nélkül átugorhatja azt a piac és óriási veszteségbe taszíthat, lásd 2015. január 15. Frankaggedon. Lehet, hogy ott, még ez sem védett volna meg ettől. Sávkereskedésnél bármennyire is kézenfekvő a sáv alá, fölé tenni a stopot, a valóságban a sáv alja fölé, a tető alá kell tenni, mert akkor még lesz vevő, eladó, aki lezárja a pozidat, sáv alatt, felett, már csak hatalmas slippage marad, vagy a zárás elmaradása!

3) Ismerd meg a terméket, amivel kereskedsz, ismerj fel minden kockázatot és nézd meg, hogy tudod kezelni! Nézd meg a termék tartásának egyéb költségfaktorait (pl.: swap költség, görgetés költsége), a kiszállás korlátozásait.

4) "Buy & hold" stratégia: Csak bull piacon működhet, de ott is korlátozottan, medve piacon ledarál. Hamis az a képzet, hogy ki lehet ülni egy pozíciót, NEM! Bár szerencsés esetben sokszor bejöhet. 
Warren Buffet mondta, hogy az diverzifikál, aki nem ért hozzá, szerintem az használ a "Buy & hold" stratégiát, aki szintén nem ért hozzá. Bár tudom népszerű tanács attól, akinek az a célja, hogy az ügyféllel kötést, ezáltal jutalékot generáljon.

5) Ne hígíts! Ha már eleve tévedtél és ellened megy a piac, akkor miért gondolod, hogy később igazad lesz, miért bővíted a bukás összegének lehetőségét?

Medve piacon, válságban az is nagy eredmény, ha valaki nem veszít, kivárás is lehet jó stratégia!