Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Wednesday 25 March 2020

OTP - 4H

A számozás vonatkozásában a kérdőjel az ábrán látható. A február 10-e előtti szakasszal most nem foglalkozom. A kérdés az, hogy elkészült-e lefelé egy impulzus vagy sem, mert ez alapján más és más várakozást lehet megfogalmazni.

A kék verzió szerint elkészült egy impulzus a 8200 körüli low-val, az impulzus pedig a februári tetőről indult. 
A piros verzió szerint egy trendszinttel kisebb impulzus készült el, aminek a kiindulási pontja a március eleji tető.

A piros verzió szerint elérte a piac az ideális korrekciós szintet, melyből délre fordult. Ami támogatja ezt a verziót, egyfelől az, hogy az egyszerű bullish divergencia mélyen helyezkedik el, ami a statisztikák szerint nem fordulós jelzés (nem megy jelentősen messzire, hanem csak korrekciót hoz, ami után újból délnek veszi az irányt a piac). 
Ezzel szemben kialakult egy bearish slinghot, fordulós jelzéssel. Bár nem szeretem a trend előrehaladott állapotában kialakuló slingshotokat, mert a működésképesek és konzisztensek is, a várható értékük alacsony, gyorsan fordulnak és nagyon hamar a belépő szint alatt lehet csak kiszállni a pozícióból.
A felfelé kör lehetne ebben az esetben egy A hullám, de akkor számomra a right look már nem lenne teljes, mert arányaiban a 4. hullám túl széles lenne. Az MACD nem, a histogramja azonban divergál, egy északi mozgás be is következett, a min. elvárás teljesült.



A kék verzió szerint a piac ideális korrekciós szintje magasabban helyezkedik el, annál a szintnél, amit jelenleg elért a piac. Erről szól a korábban feltett verzió, amit szeretnék kizárni. 

Nem zárható ki, egyik verzióban sem a magasabb korrekciós szint, csak nem tipikus.

Segítséget jelenthet, ha tf-t váltunk, 4H tf esetében a 12H órás tf-re váltás a legcélszerűbb. Ezen a tf-n a right look alapján  előnyben részesítem azt a verziót, amelyik szerint az impulzus harmadik hulláma készült csak el.


A chartok és indikátorok számomra azt jelzik, hogy újabb mélypont, vagy mély korrekció várható, statisztikailag ilyen esetekben az éri meg, ha ilyenkor még nem köteleződünk el a long irányba, a long setupokat gyorsan zárjuk.

Természetesen nem zárom ki, hogy tévedek. Ez a piacon bármikor benne van a pakkliban, ugyanakkor statisztikailag az a jobb esély, ha lefelé gondolkodom.
A trendközéppontos méréssel a 12H charton a következő célzóna jelölhető ki, függetlenül a korrekció magasságától:


Mire jó Elliott és mire használható? Önmagában kereskedésre nem, de megmutatja a veszélyeket, lehetőségeket és a célárak meghatározásában segíti a kereskedőt. A kereskedő partnere a sikerben, azonban önmagában kereskedésre nem használható, szükség van hozzá kereskedési jelzésekre, objektív kereskedési jelzésekre, illetve a legfontosabbra: trade managementre!

OTP

Délután tettem ki egy chartot, amit szeretnék, ha megcáfolna a piac.


Cáfolat nem érkezett, a jelenlegi állapot:


Az elsődleges elképzelés, ami azzal a feltételezéssel él, hogy ez egy flat korrekció volt és a piac, vagy a korrekció A hulláma volt flat. Amennyiben új információ érkezik, ami ezzel ellentétes, akkor újra kell vizsgálni az elképzelést, melyre az elsődleges veszélyt a fenti mozgás, vagy annak valamely alternatívája jelenti.

KV mellől

Megérkezett a megnyugvás, itt van a korrekció. Az USA-ban hatalmas száguldás volt tegnap, sikerült az ideális célárakat elérhető közelségbe hozni. Ugyanez igaz a Dax-ra is. A feltételezésem, hogy korrekció fut, ebben az esetben az örömnek hamarosan vége szakad.  Technikai oldalról nincsenek kétségek, de mindig jönnek ilyenkor a kérdések, hogy mi fogja ezt okozni, mi a kiváltó ok?

Számomra teljesen mindegy, nem tudom, de nem is ez a lényeg! A gazdasági újságírás úgy működik, hogy ha van egy hirtelen nagyobb mozgás a charton, akkor keresnek hozzá egy hírt. A nagyobb mozgások esetében valóban van komolyabb fundamentális ok is, ugyanakkor számtalanszor előfordul, hogy a charton már sokkal korábban megjelenik egy heves mozgásra utaló alakzat, ahogy volt ez a DAX, az S&P vagy akár az olaj esetében is!

Mi fogja kiváltani a következő lefelé kört? Előnyös helyzetben vagyunk, mert olyan hírek is érkezhetnek, amire lélekben nincsenek az emberek felkészülve és újból visszatérhet a félelem a piacokra egy eladási hullámmal karöltve.

Holnap heti munkanélküliségi adat, az elmúlt időszakban ez így alakult (Forrás: www.fxstreet.com):

Az elemzői konszenzus 1 millió új munkanélküli a héten, de neves elemzőházaktól érkező becslések 3-4 millió új munkanélkülivel is számolnak. A csatolt chartot elnézve, nekem egy ending diagonálos de ja vu érzésem van, ami arra utal, hogy ez az adat most akár meglepetést is okozhat, az alulbecsléssel.

A másik tényező, hogy az USA-ban bár jelentős számú megbetegedés van véleményem szerint a robbanás még csak most fog bekövetkezni, a jövő hét elejére nemcsak Olaszországot, hanem Kínát is lehagyhatják, New York pedig különösen magas számokat fog produkálni.

De visszatérve a technikai analízis világába, úgy látom, hogy elérkezett az idő a shortok kereséséhez ismételten a részvény és index piacokon.

Richter esetében 5950-6050-es zóna egy reális szint lehet, ha ma még feljebb akar menni.

A Bux esetében nem változtatok az elképzelésen, továbbra is reális és talán a felső zóna lesz a felfelé menetel célzónája. A mozgás szrkezete miatt nem zárom ki, hogy előtte lesz egy 500-700 pontos lefelé korrekció.

Aktuálisan most így néz ki  a chart:


OTP esetében a technikai szintek:9600; 10.000

Forint keresztek: Állhat a flat, exp. flat verzió, ebben az esetben most egy B hullám tart felfelé. Nagyon gyakran a céláramat nem a 3. hullám vége, hanem egy exp flat B hulláma éri el, azaz itt nem csodálkoznék egy felszúrásra 359-363-as szint közé, majd onnan egy 344-345 környéki BT-re. DE! Gyors a piac, lehet a korrekció már kész!

Dax: 9800-10270, inkább a zóna felső része lenne az ideális.

Arany: Várakozás szerint magasra futott az árfolyam, a következő időszak mozgása fogja eldönteni, hogy melyik szerkezet mellett dönt a piac (én a korrekció pártján állok).