Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Sunday 9 August 2020

OTP

A múlt héten feltettem az OTP-re vonatkozó bear szcenáriót. A piac egyelőre (pénteken jelent meg a féléves gyorsjelentés) nem írta felül az elképzelés lehetőségét, sőt, sajnos a pénteki felszúrás, majd a hirtelen fordulat életre hívott egy ennél is komolyabb bear lehetőséget, kezeljük extrém bear verzióként. Erős megerősítést egy pár száz pontos réssel nyitás hozhatna hétfőn. Ha nem lesz réssel lefelé nyitás az nem jelenti azt, hogy az említett extra bear elképzelés nem él, nem releváns, csupán annyit, hogy egy erős megerősítés nem érkezik meg.

Az elképzelés szerint a 12100 feletti lokális csúccsal elkészült egy korrekció, vagy annak első hulláma északnak és a trend tér vissza (7700, 5500 korábban számolt célárakra hajt), vagy a korrekció B hulláma alakít ki egy dupla aljat.

Egyelőre az általam erőteljesen figyelt támaszok a 9980-30-as zóna és pár száz ponttal mélyebben 9650 környéke. A mostani lefelé mozgásnak mindkettő jelentéssel bíró szintje. Nagyon fontos a mozgás szerkezete, azaz milyen "hullámzással" éri ezt el a következő időszakban.

Pénteken hirtelen fordult esésbe az árfolyam, ennek okai kettősek lehetnek, kérdésre az OTP pf topikban kifejtettem két reális lehetőséget, akár mindkettő egyszerre is fennállhatott:

"Drian875 péntek, 18:03 Előzmény: #1111909  Steady #1111931

A legtöbbször ilyen mozgás az uralkodó nagyobb tf trend visszatérésekor következhet be. Ez azt jelenti általános esetben, hogy a piac eléri a korrekciós szintjét, majd az uralkodó trend visszatérésével óriási lendülettel fordul.
.
A másik lehetőség, hogy klimaxba húzzák a papírt, azaz túlvetté válik és a menet végén elfogynak az újonnan érkező vevők, az árfolyam emelkedése megáll, mintha lebegne egy pillanatig, majd a korábbi vevők eladásba fordulnak át és egymást húzzák be az eladásba, menekülnek, miközben a vevői oldal elfogyott.
.
Egyelőre kérdőjel számomra, hogy valóban uralkodó bear trendet lehet-e most kiabálni, de a chartra tekintve az 1-2-i-ii szituációt nem lehet kizárni, akkor pedig ii egy tipikus fibo szintnél fordult (talán a legjobb a 4h chart ehhez. Ez a szint egy erősebb ellenállási zónánál is van, illetve a napos SMA20 is ezen a szinten tartózkodott. Lendülettel ment neki a falnak (nagy zöld gyertya), ilyenkor úgy viselkedik a legtöbbször az árfolyam, mint egy labda, lepattan.
.
Az erős bear trendre utalna, ha hétfőn egy méretes réssel nyitna. Most péntek délután nehezen tudom ezt elképzelni. Számozva ez lehet ( TP 1, TP 2 felejtős lenne, mert azok csak átmenetileg tudnák fogni)
https://www.tradingview.com/x/XGpMX6P8
Szóval ez egy extrém bear szcenárió, megerősítést pl egy pár száz forintos réssel nyitás hozhatna.
.
Kisebb tf-n (m5-m15) klimax szintig húzták a papírt, parabolikus emelkedés az ellenállásig, majd fordulat, akkor kap lendületet, amikor a parabolát átviszi. Valahogy így:
https://www.tradingview.com/x/Mh3t1D5r    "

Alapvetően bearish vagyok az OTP -vel kapcsolatban, a verziók közötti választást, a súlyozást a következő hét mozgása fogja meghatározni.

Kereskedési szempontból talán az lenne a legnehezebb, ha a piac egy B hullámban mozogna délre, az alakzat pedig egy komplex korrekciós alakzat vagy egy inverted flat formáció lenne. A kezdő kereskedkedőket - márpedig a tapasztalatok alapján sokan merészkedtek az elmúlt fél évben a tőzsdére - ez a formáció forgatná ki leginkább a vagyonukból a hirtelen és váratlan irányváltásokkal.

A piac hozza az augusztusi, "nyaralós" verziót, lassan mozog, a várt célárak sok esetben egy-két napos késéssel érkeznek meg, nem ritkák a számolt célárnál a 40-70 forintos túlhúzások, a piac illikvid. Bármelyik irányba is áll a trader, türelmesnek kell lennie és a kritikus szinteknél a piac aktuális állapotát figyelembe kell venni.