Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Tuesday 13 January 2015

Mtel - rajzolgattam

Csak rajzolgattam, nehogy valaki is le akarja kereskedni! Az Mtel árfolyamára vonatkozó elképzelések, sok - sok előfeltételezéssel!


Technikai Elemzés - Spike - VI. rész

Spike-tüske

Nagyon sok kellemetlenséget okoz, amikor hatalmas spike-tüske jelenik meg a piacon (és nem adathibáról van szó), mely megnehezíti az elemzést. Jó néhány elemzéssel töltött év után kialakult egy-két technika, ami ilyen esetekben segít. Amennyiben lehetőségem van megnézem, hogy fennállhat-e annak a lehetősége, hogy egy vagy két nagyobb tétel billentette csak meg az árfolyamot, azaz nem a tömeg mentalitásának hirtelen és nagyon gyors változásáról van szó, hanem egy-két ember döntésének a következményéről. Ha nagyobb timeframen van kiszúrás/leszúrás, akkor használható módszer, hogy a spike felét veszem tető, illetve mélypontként, vagy amennyiben a kisebb idősíkon ez az érték nagyon eltér a spike gyertya zárójától/nyitójától, illetve a következő nyitójától/zárójától, akkor ezeknek veszem matematikai átlagát. A komplex célárszámítási modell ez esetben is segít a trend előrehaladásával. Amennyiben láthatóan kifejlődött a harmadik hullám, akkor annak nagyságára húzom ki a Fibonacci rácsot és számolom belőle vissza az első hullám nagyságát. Egyszerű és egyben hatékony technika. Ez segíti a negyedik hullám után az ötödik hullám célárának meghatározásában,
Amennyiben kisebb tf-n a piac eléri a célárat, de azt hatalmas spike-kal teszi, akkor élni kell a gyanúval, hogy egy-két ember döntésén múlt az árfolyam gyors változása (esetleg egy hír került napvilágra), ugyanakkor a tapasztalatom azt mutatja, hogy nagy eséllyel a piac folytatva az útját visszamegy még egyszer a várt szintre, de hangsúlyozom ez kis idősíkon lehetséges.
Tapasztalatom szerint a spike-ok nagyon jellemzőek a devizára, sokkal inkább, mint a részvényekre, melyet talán az egységes piac hiányának számlájára írhatunk.
Néhány esetben előfordul, hogy nem beszélhetünk spike-ról kisebb timeframen, ugyanakkor nagyobb idősíkra váltva már leszúrásként/kiszúrásként jelenik meg két egymás utáni teli gyertya. Érdemes ebben az esetben spike-ként kezelni ezeket a momentumokat és kalkulálni vele, mintha spike lenne.

Mindazonáltal a számításokban rejlő bizonytalanság velejárója az elemzésnek, ezért sem beszélünk célárról sokkal inkább célárzónáról.

A mai usd/huf a fentiekre vonatkozóan szép bemutatót eszközölt, ezért is raktam be gyorsan ezt a részt, hiszem, hogy egy kép sokszor többet mond ezer szónál, íme a kép (remélem nem csinál valami extra dolgot, azért a '10 perc nagyon kicsit tf, határon van):


Találós kérdés

Ha elolvastátok a célárszámítást és elfogadjuk azt, hogy jó a számozásom 4H charton (ez persze nem biztos, akár egy záró ED is lehet a fel), akkor hová tennétek C célárát, kb? 

Hardcore: most még C/1-re is kíváncsi vagyok, vissza tudtok számolni? :)
(extrém: C/3 és C/5 megnyúlással is számolnék jelen esetben,  megérzés, ne kérdezzétek miért, de kalkulálnék vele, mint alt verzió)


Az, hogy igazunk lesz vagy sem, azt majd a piac eldönti, de egy kis gondolkodással és számolással van esély arra, hogy bárki csináljon egy sikeres célárszámítást:)! Ha nem sikerül nem kell elszomorodni, nekem sem sikerült elsőre:)

USD/HUF - '10

Érdemes megnézni a '10 perces USD/HUF ábrát. A célárszámításnál említettem, hogy a ZZ célára hogyan néz ki, vessétek össze ezzel a képpel (csatorna és célár), kb. ilyen pontosságra lehet számítani  nagy eséllyel egy élő piacon.


2015- OTP, Bux

Írtam, hogy a tavalyi évhez hasonlóan tervezem az idei év elején is áttekinteni a piacot. Sokat gondolkoztam az elmúlt időszakban az OTP és a Bux esetén. Az OTP 2014-es elemzésében utaltam arra, hogy nagyon komplex, folyamatában talán számozhatatlan szerkezet is kialakulhat, mint 2008-ban, melyet az elmúlt időszak visszaigazolni látszik. Mivel az OTP az egyik meghatározó összetevője a Buxnak, ezért annak az árára is természetszerűen kihat. Az elmúlt időszakban nem foglalkoztam aktívan e két termék elemzésével, sokkal inkább a devizapiaccal, az elmúlt hónapokban pozícióm is csak ezen a területen volt.  Az évek alatt megtanultam, hogy egy trader esetében az is döntés, hogy nem lép semmit.

Hármas szerkezetek esetében az első ami eszembe jut, hogy valamilyen háromszög vagy ék alakul. A legnagyobb esélyt az éknek adom, azt nem tudom eldönteni, hogy Ciklus C, mint ED vagy Ciklus C/1/LD alakul.  A piac e szerint valahol az ék második vagy inkább harmadik hullámában lehet, ez a szakasz nem a legalkalmasabb hosszútávú célárak meghatározására. Ami jelenleg feltételezhető, az az, hogy a 3. hullám komplex lesz, a forgalom az alakzatban csökken, nagyobb idősíkon pedig a longosokat és a shortosokat is szívató alakzat alakul ki, nagy lesz a tanácstalanság.  Olyan alakzat, ami a legtöbb kereskedőt egyszerűen bedarálja, ezzel nem azt akarom mondani, hogy kisebb timeframeken nem lesznek kereskedhető alakzatok, hanem azt, hogy nagyon óvatosnak kell lenni, adott esetben meghozni azt a döntést, hogy egyszerűen más termékek keresésébe és kereskedésébe fog az ember.  Szerintem ezek az alakzatok nem azok, amelyekbe az ember beleül és vár, hanem azok, amiben adott esetben aktívan és nagyon gyorsan kell lépni, az elvárt hasznot pedig gondokozás nélkül zsebre tenni.

A helyzet miatt úgy döntöttem, hogy nem teszek most bele energiát abba, hogy egy átfogó elemzést készítsek e két termékről, kivárok.