Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Wednesday 29 April 2020

KV mellől

USD/HUF: Tudom magamról, hogy meglehetősen makacs vagyok, főleg ha a fejembe veszek valamit. Nagyon figyelek erre a tulajdonságomra, mert ez akár kormoly hátrány is lehet a piacokon. Az elmúlt időszakban azt figyeltem, hogy van-e valami, ami töri az elképzelésemet, eddig nem érkezett ilyen információ.

EUR/HUF: Komolyan megvizsgáltam a keresztet az elmúlt napokban egy szűk, de annál komolyabb közösség előtt. Hasznos tapasztalatokat szereztem, az elképzelésem semmit sem változott. Köztudott, hogy nem szeretem a fundát, mert szerintem alkalmatlan a tőzsdei folyamatok előrejelzésére, nem képes a veszélyes szituációk (2020-as esés pl.) megjósolására, inkább amolyan követő rendszer a többség kezében. Ugyanakkor van és én is olvasok néhány olyan gondolkodót, elemzőt, aki a folyamatokra helyezi a hangsúlyt és jól látja előre a lehetőségeket, veszélyeket. A fundára jelentősen hat a politika, melynél nem azt nézem, hogy mit mondanak, hanem azt, mit cselekszenek, mennyire van összhangban a cselekvés a kinyilatkozásokkal és mi lehet a valós mozgatórugó. Meglehetősen old school szemléletet vallok a piacokról, a gazdaságról, személyiségemből is adódik, hogy az illiberalizmus bullshitjében nem hittem, de ahogy azt korábban is írtam meglepett, hogy mindenféle komolyabb következmény nélkül eddig húzták, papíron meglehetősen sikeresen. Az elmúlt pár hét azonban megmutatta, hogy nem tévedett az old school, gyakorlatilag pár hét leforgása alatt megtörtént a totális beismerése  tettekben (no, azért ott nem tartunk, hogy szavakban is), hogy Gyurcsánytól idézve "Elqurtuk, nem kicsit, hanem nagyon"! A Matolcsy féle gazdaságpolitika totális csődjének tanúi vagyunk, az erős gazdaság még sem erős, 180 fokban fordulunk és devizakötvényt bocsátunk ki, az MNB nem alapítványokban tünteti el a közpénzt, hanem a költségvetésbe adja és elindul a magyar QE. Ezek után funda alapon a forint eur árfolyamára szóló várakozásom: 451 HUF/EUR. Nem vagyok funda szakember, TA alapon a várakozásom: 371-373, 380, 400 (pár évvel ezelőtt a chart alapján én írhattam le először nyilvános fórumon ezt az értéket) és a 400 elérését egy 3. végének gondolom, azaz korántsem a tető, de ehhez korrekciókkal, sávozásokkal teletűzdelt út vezet és természetesen akár évekre is szüksége lehet ezen szintek eléréséhez.

MOL: Bearish vagyok. Bár az első negyedéves számok viszonylag jók lehetnek (üzemi szintű +, adózás előtti -), az olajszektor problémáira csak a május világított rá, azt gondolom, mint ahogy írtam az április 20-a csak egy beharangozó volt, lesznek még komoly problémák a szektorban, ami lehet nem csak a határidős árakat, hanem más területet is érint. Tapasztalt trader kollégám például jelezte, amit sokan nem követnek figyelemmel, hogy a Brent-Ural olló a Mol hátrányára változott, ez pedig az első negyedévben még előnyös volt a magyar olajipari cégnek.

OTP: Pár napos időtávon talán még nem, utána esélyt látok egy komolyabb emelkedésre a papírban.

USA, indexek, DAX: Fordulat közelében vagyunk, érdemes vigyázni, mert ilyen szerkezet után egy komolyabb gyors esés is érkezhet viszonylag rövid idő alatt.

Arany: A korábbi elemzés szerint mozog az ár, lejött a korrekció, majd új csúcsra ment az árfolyam. B hullámnak gondolom, ami a legkiszámíthatatlanabb hullám, elképzelhető, hogy elkészült, de az is, hogy van benne még egy kör felfelé, bár nem túl nagy. Ha B elkészült akkor lefelé egy C hullámra számítok, ami 1500 tágabb környékére hozhatja le az árfolyamot.