Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Sunday 11 September 2011

Bux1112 - várakozás - 37. hét

A nagy kérdés, hogy mi jön a következő nap, azaz hétfőn a tőzsdén. Megnyugszanak e a kedélyek? Nem tudom eldönteni, hogy megvolt e az alj, vagy sem, egyenlőre picivel nagyobb az esélye annak, hogy megvolt, ezért az elemzésnél ezt veszem az elsődleges verziónak, jöhet a korrekció. A fő kérdés, hogy a korrekció milyen alakot ölt majd, nagyobb eséllyel ZZ-nek kellene lennie, de ezzel óvatosan bánok, mert a lefelé menetben többször volt már alacsony retrace. Várom, hogy a hírt, mely megmozgatta a piacot, megmarad, vagy tompítja a kormány, ez kulcs kérdés. (meg nem erősített forrásom szerint a sajtóban közölt verzió nem marad meg, más mellett döntött a kormány).

Bux1112 órás chart:


Célárak, ha megvolt mélypont az ábrán. Ha ZZ lesz, ennél sokkal magasabbra mehet a c, de arról majd később. 

Bux1112 napos chart:


Naposon megnéztem az 5. hullám lehetséges végpontjait. A belső szerkezet majd sokat segít, hogy pontosítani lehessen. Egyenlőre a piac lassulására számítok (korrekció jellege alapján más és más módon, ZZ esetében két gyorsabb emelkedésre), de a korrekció ideje kisebb lesz, mint a 4. hullám 3 hete.

A hírekről

Sokat mondtam/írtam a blogban, hogy a hírekkel nem foglalkozom, nem érdemes velük érdemben számolni, általában. Ezt egyrészt Prechtertől tanultam, másrészt saját tapasztalatom is, mert mióta csak korlátozottan figyelek a hírekre az előrejelzések pontosabbá váltak. Vannak - nem is kevesen - akik a hírekkel foglalkoznak, azokat próbálják meg lekereskedni, többségében veszteségesen. Számomra a hírek jó beszállási lehetőségek, mert kibillentik rövid időre a piacot, valamely szélső érték irányába, ahonnan, akár pár percen belül, de visszaállnak  a "rendes" kerékvágásban.

Miért mondom, hogy általában. Azért, mert vannak olyan hírek/események, melyekkel számolni kell, de ezek száma nagyon kevés. Egy atomrobbanás vagy a természeti katasztrófák  (földrengés, árvíz, tájfun stb.) olyan események, melyeknek komoly hatása lehet a piacra, de ez természetes. Továbbá van egy-két olyan formáció, melyek esetében a szerkezet elkészülte után, egy esemény/hír mozdítja el a piacot. A háromszögek tipikusan ilyen formációk. Ezzel Elliott elmélete is foglalkozik, korábban már említettem "thrust"-nak hívja, amikor a piac a háromszög befejezése után éles fordulattal a hagyományos TA értelmezésben egy "kés"-t  produkál. Találó a név, mert ha aláállsz, jelen esetben long pozícióba lépsz, véged.

Szintén említettem már, hogy olvastam egy  Prechter interjúban, hogy ő hogyan vélekedik a hírekről. Idézem:

"My addition to the theory is that the stock market is a direct reflection of mass psychological change, which in turn shapes events. If you study the patterns produced by the averages, you must conclude that mankind goes through natural and rhythmic sociological changes. In other words, such changes are not reaction to events, as is popularly assumed, but are natural and occur ahead of related events, which are the results."
(Prechter's Perspective, Peter Kendall)

Számomra mi fontos a fenti idézetből?
A tömeg pszichológia változása van kihatással a tőzsdei árak változására (igen, a tömeget befolyásolják a hírek, de nem egy hanem azok összessége), ami alapvetően egy természetes és ritmikus (felismerhető , mert ismétlődő alakzatok, azaz előre jelezhető) szociológiai változás, azonban nem közvetlenül a hírek okozzák a változást, mint ami az általános vélekedés.

Példa a múlt hétről:
A hírek szerint esésnek kellett volna bekövetkeznie, miközben Twerrel együtt egy kis emelkedésre számítottunk. Valaki be is jegyezte, hogy "mi nem olvassuk a híreket?". Az emelkedés összejött, majd ahogy vártuk az esés is, egy hír hatására, amit előre jeleztem. (nem a konkrét hírt, hanem azt, hogy most figyelni kell rá, mert az indíthatja be az esést).
Szintén idézek:

"Érdemes még (e) esetében figyelni arra, hogy aránytalanul gyors időben a többi hullámhoz képest, majd utána jön egy elliotti értelemben "thrust" egy hullámból álló szúrás, jelen esetben lefelé, melynek nagysága kb.: 2.000 pont lehet (!), azaz 10% minusz(!), ehhez tényleg szükség lehet valami nagy hírre." 
(megj.: az akkori háromszöget időközben átrajzoltam)

Bux1112 15' chart:


A fentiekkel nem önnön nagyságom akarom bizonyítani (aki olvas tudja, hogy több verzió volt a fejemben, az egyik szerint egy kis emelkedés még beleférhetett volna), hanem azt, hogy a hír előtt látható volt, hogy mi fog bekövetkezni, azaz még akkor is, amikor egy hír mozgatja meg a piacot...

Nekem ez volt az első, tudatosan szemlélt "thrust" az életemben, ráadásul sikerült lekereskedni egy pici pakkal. Mindezt azoknak írom, akik kételkednek a hullámelmélet használhatóságában és nem akarnak időt, energiát beletenni a rendszer részletes megismerésébe. Szerintem rosszul teszik.