Hírek/News

Economic Calendar >> Add to your site

Monday 4 June 2018

USD/HUF

A múlt héten a hetes gyertyának nem sikerült az ellenállások felett zárnia, az ellenállások, ha átmenetileg is tartottak. A pontos ellenállási zónák berajzolása nehézkes, inkább egy szélesebb sáv, ezért a múlt heti tető szintjénél a korábbiak mellett behúztam még egy vonalat.

A múlt heti záró gyertya egy shooting star jellegű gyertya (van egy alsó kanóca, ami az egész gyertyához képest kicsi, ami még önmagában elfogadható lenne, de kb. akkora, mint a test, ezért a jelleg jelző). Bull piacon 59% az esélye, hogy fordulós gyertya. Emellett a szerdai-csütörtöki gyertyakombináció egy Bearish Engulfing, ami 79%-os hatékonysággal fordítja a piacot. Természetesen egy Elliott elméletével foglalkozó blogon más információra fókuszálunk elsődlegesen, de a megnyúlt hullám célárzónájában jelentek meg a jelek, naposon a várakozások szerinti túlcsordulás után indult meg a fordulat (korábbi várakozás szerint), ráadásul letörte a feltételezett ED alsó szárát, ami alapján a statisztikai valószínűség már a fordulatra mutat. Hetesen az rsi értéke még nagyon magasan van, ebből adódóan elsősorban egy harmadik hullámra gondolok, azaz valamikor a nyár folyamán egy újabb lokális high kialakulására számítok.  Napos alapján a mai mozgás ugyan megerősíti az esés lehetőségét, de azt is mutatja, hogy a medvék még nem hisznek eléggé magukban, így felfelé akár egy c hullám is visszatesztelheti az ED alsó szárát. Amire jelen esetben vigyázni kell, az az, hogy ED esetén nagyon gyors mozgással juthat el a piac az alakzat aljára, azaz fennáll a veszélye annak, hogy egy lendületes esés, momentumos fekete gyertyák sora jöhet a következő napokban. Azért a nagyon nagy feltételezés, mert bár hozta az ED a rá jellemző karakterjegyeket, egyértelműen az ED beazonosítása nem sikerült.

Nehéz helyzetben vagyok a célár vonatkozásában. Több hüvelykujj szabály is van a negyedik hullám célárának kijelölésére, de ezek most nem mutatnak egy helyre. Ha valóban ED volt, akkor 262,5 alá érkezést fogalmazhatnám meg, mint az 5-10 napon belül elérhető zóna. Amennyiben nem ED volt, akkor a minimum elvárás 268 környéke lehetne egy elfogadható szint, ahol egyébként egy támasz zóna is található. Ha gyors lesz a mozgás, akkor nagyobb esélyt adok egy mélyebb korrekciónak, ha lassú. akkor pedig egy alacsonyabb retrace-t célozhat meg a kereszt.


(megj.: van bullishabb verzió is, de azt most nem teszem közzé, ha majd a pa arra utal, akkor írok róla egy bejegyzést)